TV-chef en foodblogger Steffi Vertriest deelt in haar nieuwste kookboek ‘Bye Bye Cheeseburger’ haar favoriete recepten boordevol natuurlijke ingrediënten. Aan Feeling verklapt ze alvast enkele van haar favoriete ontbijtrecepten. Perfect voor een heerlijk gezonde zomerdag.

Veel groenten met de LA ontbijtsalade

“Ik probeer nog steeds een trend te maken van breakfast salads. Niks beters dan de dag te starten met allerlei goede, lekkere ingrediënten. Ik heb deze salade The Los Angeles Salad genoemd, omdat ze alles bevat waar de healthfreaks van Californië verzot op zijn. Laat je niet misleiden door de term, deze salade smaakt ook heerlijk bij de lunch of bijvoorbeeld als bijgerecht bij een stoofpotje.”

Dit heb je nodig:

Voor de salade

  • 1 middelgrote tot grote zoete aardappel
  • Extra vierge olijfolie
  • 1 bundel boerenkool
  • Een groot handvol pistachenootjes
  • 1 el ahornsiroop
  • ½ tl cayennepeper
  • Zout
  • Groot handvol gedroogde cranberry’s
  • 2 avocado’s
  • 4 eieren (wil je vegan, gebruik ze dan niet)

Voor de dressing

  • 4 el tahin
  • Sap van 1 citroen
  • 1 tl lookpoeder
  • 1 tl ahornsiroop
  • 1 tl mosterd
  • ½ tl zout
  • Royale hoeveelheid
  • zwarte peper
  • 4 el water

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Snijd de zoete aardappel in kleine blokjes en meng ze in een kom met wat olijfolie. Zorg ervoor dat alle blokjes goed bedekt zijn. Leg ze op een bakplaat en zet ongeveer 20 minuten in de oven of tot ze gaar zijn.
  • Verwijder ondertussen de steeltjes van de boerenkool. Hak daarna de bladeren fijn en doe ze in een kom. Voeg een klein scheutje olijfolie toe en masseer de boerenkool.
  • Meng alle ingrediënten voor de dressing in een kommetje. De dressing moet loperig zijn, voeg gerust meer water toe als dat nodig is. Giet de dressing over de boerenkool en
    tos rond totdat alle blaadjes bekleed zijn. Laat minstens 15 minuten rusten.
  • Maak ondertussen de spicy nootjes: doe de pistachenootjes in een steelpannetje en rooster ze zachtjes. Voeg de ahornsiroop toe en roer goed. Voeg daarna zout en cayennepeper toe.
  • Meng de zoete-aardappelblokjes en de cranberry’s onder de boerenkool, zodat ook zij een laagje dressing krijgen. Top met de spicy nootjes, avocado en eventueel een zachtgekookt eitje.

Hartig met de Mexicaanse brunchschotel met eieren

“Er zijn maar weinig brunchrecepten waarmee ik al zoveel harten heb veroverd. Deze schotel is all about sharing! Een vulling van heerlijke kruiden en smaken met typisch Mexicaanse ingrediënten zoals tomaten en bonen, en uiteraard veel verse koriander in een korstje van crispy gebakken maistortilla’s. De perfecte schotel om op zondagochtend midden op de tafel te zetten en je familie en vrienden in de watten te leggen. Een vaste waarde in mijn keuken!”

Dit heb je nodig:

  • 1 rode ui
  • 1 teentje look
  • 1 kleine chilipeper
  • 1 tl komijnzaadjes
  • Olijfolie
  • 1 bokaal tomatenstukjes
  • 1 bokaal zwarte bonen
  • Peper
  • Grof zout
  • Maistortilla’s (of een glutenvrije variant)
  • 6 eieren
  • Blokje cheddar
  • Chilivlokken
  • Verse koriander

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 170 °C.
  • Hak de rode ui fijn, pers de look en hak de chili (als je van pikant houdt, gebruik dan ook de zaadjes). Stoof in wat olijfolie in een diepe pan met de komijnzaadjes tot de ui glazig is.
  • Voeg de tomatenstukjes toe, laat verder sudderen.
  • Spoel de zwarte bonen tot ze stoppen met schuimen. Voeg vervolgens toe aan de pan. Kruid met peper en zout. Laat sudderen op een laag vuurtje, zodat de smaken heerlijk kunnen intrekken.
  • Vet ondertussen de ovenschotel in met wat olijfolie, besprenkel met een beetje zout. Bekleed daarna met de tortilla’s. Zorg ervoor dat zowel de randen als de bodem bekleed zijn, hiervoor moet je soms de tortilla’s doormidden snijden.
  • Doe nu het bonen-tomatenmengsel in de met tortilla beklede ovenschotel. Maak 6 putjes in de brij en breek daarin de eieren.
  • Rasp naar believen kaas over de schotel. Zet 10 minuten in de oven of tot de eiwitten gegaard zijn.
  • Werk af met wat chilivlokken en verse koriander voor nog meer Mexicaanse vibes.

Zoet met Cookie Latte

“Hmmm, dit is je nieuwe favoriete treat, for sure! Verwennerij op z’n best en daarom ook superleuk om anderen voor te schotelen. Een goede keuze op eender welke dag, maar extra opmonterend op van die druilerige dagen waarop je extra lief voor jezelf (en voor anderen) wilt zijn.”

Dit heb je nodig:

  • 750 ml havermelk
  • 4 el amandelpasta (zie p. 32 in boek)
  • 3 grote, verse dadels
  • ½ tl kaneel
  • Snuifje cayennepeper
  • 1 kopje sterke koffie of stevig getrokken zwarte thee

Zo maak je het:

  • Doe de havermelk, de amandelpasta en de dadels (zonder pit!) in een kookpot, zet op het vuur en breng aan de kook. Zet het vuur dan wat lager en blijf roeren tot de amandelpasta gesmolten is. Verse dadels zullen ook oplossen in de melk, je kan dan eventueel de velletjes eruit halen. Indien niet, no worries.
  • Voeg de kaneel en de cayennepeper toe. Roer nog eens goed.
  • Mix het geheel met een staafmixer of in een blender.
  • Verdeel de stevig getrokken koffie of thee over 3 tassen en leng aan met de cookie-melk.

Meer recepten vind je in Bye Bye Cheeseburger van Steffi Vertriest. (Uitgegeven door Borgerhoff & Lamberigts, verkrijgbaar voor € 24,99)

Meer ontbijtinspiratie:

Beelden: Bram Debaenst