3 x heerlijke recepten uit het nieuwe kookboek van Donna Hay

Verse ingrediënten en superfoods. De Australische Donna Hay weet ons met haar nieuwe kookboek Life in balance weer te verleiden om enkele uurtjes in de keuken te spenderen. Eerlijke producten weergegeven aan de hand van kleurrijke foto’s. Met deze drie gerechtjes scoor je gegarandeerd.

 

1. Romige quinoarisotto en spruitjes met salie en amandelen

Donna Hay

Wat heb je nodig voor 4 personen?

  • 750 ml kippenbouillon
  • 1 eetlepel olijfolie extra vergine
  • 1/2 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 180 g quinoa
  • 20 g fijngetrapte parmezaan
  • 60 g crème fraîche
  • zeezout en grofgemalen zwarte peper
  • 60 g ongezouten boter
  • 500 g spruitjes (blaadjes los)
  • 80 g gehakte amandelen
  • salieblaadjes (ongeveer 4 handjes vol)
  • 1 eetlepel fijngetrapte citroenschil

Zo maak je het:

  • Breng de bouillon in een pan met dikke bodem op een matig vuurtje zachtjes aan de kook.
  • Verwarm de olie in een grote, diepe koekenpan op een matig vuurtje.
  • Voeg de ui toe en roerbak 5 à 6 minuten of tot hij zacht is.
  • Voeg de knoflook toe en bak nog 1 minuut.
  • voeg de quinoa toe en roerbak 1 minuut of tot de korrels licht geroosterd zijn.
  • Voeg geleidelijk de warme bouillon toe, 250 ml per keer, en roer af en toe.
  • Laat 10 tot 15 minuten borrelen of tot bijna alle bouillon is opgenomen en de quinoa zacht is. Roer parmezaan en crème fraîche erdoor. Zet apart en houd warm.
  • Smelt voor de spruitjes met salie en amandelen de boter in een grote anti-wanbakpan op matig vuur.
  • Voeg de spruitjes toe en bak 3 min. (schep de spruitjes ook steeds om)
  • Voeg de amandelen, salie en citroenschil toe en bak nog 3 min. of tot alles goudbruin en krokant is.
  • Verdeel de risotto over diepe borden en schep er de spruitjes met salie en amandelen op.
  • Bestrooi met zout, peper en extra parmezaan en dien op!

2. Repen met cacao, banaan, dadels en cashewnoten

Donna Hay

Wat heb je nodig voor 4 personen?

  • 35 g cacaopoeder
  • 180 g fijngehakte ontpitte verse dadels
  • 60 ml plantaardige noten- of kokosolie
  • 240 g cashewnoten
  • 1,5 theelepel vanille-extract
  • 200 g geprakte banaan (ongeveer 3 bananen)
  • kokossnippers

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 160°C of op gasstand 2-3.
  • Bekleed een vierkant bakblik van 20 cm met bakpapier en zet apart.
  • Draai de cacao, dadels, olie, cashewnoten, vanille en banaan in een foodprocessor tot een gladde massa.
  • Schep het mengsel in het bakblik, strijk gelijkmatig uit en strooi er de kokossnippers over.
  • Zet 40 min. in de oven of tot het stevig aanvoelt als je erop drukt.
  • Laat afkoelen in het blik, snijd in repen en dien op.
  • Luchtdicht verpakt kan je ze trouwens 1 week bewaren in de koelkast.

3. Boerenkool-cashewdip

Donna Hay

Wat heb je nodig voor 400 g?

  • 160 g cashewnoten
  • 750 ml warm water
  • 60 g in reepjes gesneden boerenkoolblad
  • 1 l kokend water
  • 60 ml olijfolie extra vergine
  • 1/2 teentje knoflook, fijngehakt
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 eetlepel tahin
  • 80 ml koud water
  • zeezout en grofgemalen zwarte peper
  • peterselieblaadjes
  • crackers of groentechips

Zo maak je het:

  • Doe de cashewnoten in een grote kom, schenk het warme water erover en laat 1 uur weken. Laat vervolgens uitlekken en zet apart.
  • Doe de boerenkool in een kom, schenk het kokende water erover en laat 1 tot 2 minuten staan. Laat uitlekken en dep droog met keukenpapier.
  • Draai de cashewnoten en boerenkool in een foodprocessor tot een fijne massa.
  • Voeg de olie, knoflook, citroensap, tahin, het koude water en zout en peper toe en draai tot een gladde massa. Laat koud worden in de koelkast.
  • Druppel wat extra olie over de dip, werk af met peterselieblaadjes en dien op met crackers of groentechips.

Donna HayDe recepten komen uit Life in balance van Donna Hay, uitgegeven door Harper Collins Publishers. Wil je graag andere heerlijke en toegankelijke recepten uit het boek ontdekken? Shop het dan snel voor €29,99 bij de boekenwinkel.

 

 

 

 

Nog meer nieuwe recepten ontdekken?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content