Bloemkool of een stuk zalm saai? Niet als je op het een originele manier bereidt. Jamie Oliver bedenkt in ‘7 x anders’ originele invalshoeken voor klassieke ingrediënten. Het leuke nieuws: wij mogen er al drie verklappen.

BEEF WELLINGTON VOOR TWEE

BLADERDEEG, SPINAZIEPANNENKOEKJES & PADDENSTOELENPATÉ

VOOR 2 PERSONEN | BEREIDINGSTIJD 1 UUR EN 30 MINUTEN

Dit heb je nodig:

  • 1 rode ui
  • 250 g gemengde paddenstoelen
  • 1 ossenhaas van goede kwaliteit van 230 g
  • olijfolie
  • ½ bos tijm (10 g)
  • 2 grote eieren (vrije uitloop)
  • 1 mok bloem, plus extra om te bestuiven
  • 100 g babyspinazie
  • 1 vel bladerdeeg van 320 g (koud)

Zo maak je het:

Pel de ui en snijd hem met de paddenstoelen in grove stukjes. Zet een koekenpan met antiaanbaklaag (30 cm doorsnede) op hoog vuur. Kruid de ossenhaas met zeezout en flink wat zwarte peper, en wrijf hem in met 1 theelepel olijfolie. Braad het vlees in 2 minuten rondom aan en leg het op een bord. Zet de pan met de ui en paddenstoelen terug op matig vuur, voeg de geriste tijmblaadjes toe en bak 15 minuten onder regelmatig roeren, of tot alles zacht is. Maal in een blender tot een smeerbare consistentie, voeg naar smaak peper en zout toe en doe het mengsel in een kom. Pulseer 1 ei met de mok bloem, spinazie, een snufje zout en 1 mok water in de blender tot een glad beslag. Zet de pan terug op matig vuur, wrijf hem in met olie en giet er een dun laagje beslag in. Bak de pannenkoek 1 minuut aan elke kant, zonder hem te laten verkleuren, schuif hem op een bord en laat afkoelen. Bewaar de rest van het beslag voor je ontbijt of brunch.

Verwarm de oven voor op 220°C. Leg de pannenkoek op een stuk plasticfolie en smeer de paddenstoelenpaté er dun op. Leg de biefstuk in het midden en vouw de paté er met de folie omheen. Leg het pakket (zonder folie!) op 2 cm van de rand op het bladerdeeg. Kwast het deeg in met geklutst ei, vouw het over het vlees heen en houd rondom een randje deeg over. Snijd de rand op 2 cm af, knijp het pakket zorgvuldig dicht, kwast het in met ei en gebruik de deegrestjesals versiering. Bak de Wellington 25 minuten onder in de oven, of tot het deeg van boven goudbruin en van onderen krokant is, voor rosé vlees. Laat 2 minuten rusten en ga aan tafel.

Voedingwaarde:

  • Energie: 616 kcal
  • Vet: 34,1 g
  • Verz. vet: 19 g
  • Eiwit: 33 g
  • Koolhydraten: 44,1 g
  • Suiker: 7,3 g
  • Zout: 1,1 g
  • Vezels: 5,5 g

PASTA MET BLOEMKOOL & KAAS

ROMIGE SAUS, CRISPY BROODKRUIMELS MET KNOFLOOK & BLOEMKOOLBLAD

VOOR 4 PERSONEN | BEREIDINGSTIJD 30 MINUTEN

Dit heb je nodig:

  • 100 g oudbakken zuurdesembrood
  • 2 tenen knoflook
  • ½ bloemkool (400 g)
  • olijfolie
  • 1 ui
  • 400 ml halfvolle melk
  • 300 g spaghetti
  • 70 g cheddar of belegen Goudse kaas

Zo maak je het:

Scheur het brood in stukjes en doe ze in een keukenmachine. Pel de knoflook en doe hem bij het brood. Scheur de mooie blaadjes van de bloemkool in stukjes en doe ze erbij. Voeg ½ eetlepel olijfolie toe, hak het geheel tot vrij fijne kruimels en kieper die in een grote koekenpan met antiaanbaklaag op matig vuur. Blijf 15 minuten regelmatig roeren, of tot ze goudbruin en krokant zijn. Pel ondertussen de ui en snijd hem met de bloemkool (met steel en al) in grove stukjes.

Doe de krokante kruimels in een kom en zet de pan terug op het vuur. Voeg de melk, ui en bloemkool toe, breng tot net aan de kook, zet het vuur laag en laat afgedekt pruttelen. Kook ondertussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking in een pan gezouten kokend water. Giet vlak voordat de pasta gaar is het bloemkoolmengsel in de keukenmachine (afwassen is niet nodig), rasp de kaas erboven en pureer tot een supergladde saus. Voeg naar smaak peper en zout toe en giet de saus terug in de pan. Giet de pasta af en houd een kopje van het kookwater apart. Schep de pasta door de saus, voeg zo nodig een scheutje van het kookwater toe en serveer de crispy kruimels er apart bij om eroverheen te strooien.

Voedingwaarde:

  • Energie: 450kcal
  • Vet: 11,5 g
  • Verz. vet: 4,3 g
  • Eiwit: 18,9 g
  • Koolhydraten: 75,4 g
  • Suiker: 8,8 g
  • Zout: 0,6 g
  • Vezels: 5 g

MAKKELIJKE ZALM EN CROÛTE

ZALIGE SPINAZIE, GEBAKKEN RODEPESTOSAUS & CITROEN

VOOR 4 PERSONEN | BEREIDINGSTIJD 55 MINUTEN

Dit heb je nodig:

  • 1 ui
  • olijfolie
  • 4 tenen knoflook
  • 500 g diepvriesspinazie
  • 1 vel van 320 g roomboterbladerdeeg (koud)
  • 4 x 130 g zalmfilet van duurzame herkomst, zonder huid en graten
  • 2 grote eieren (vrije uitloop)
  • 1 volle el rode pesto
  • 1 citroen

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 220 °C. Pel en hak de ui, en bak hem in 1 eetlepel olijfolie in een grote pan met antiaanbaklaag op matig vuur. Pel de tenen knoflook, snijd ze in dunne plakjes, doe ze erbij en bak ze 10 minuten mee, of tot ze zacht zijn; roer regelmatig. Roer de spinazie erdoor, bak hem 5 minuten afgedekt mee, haal de deksel eraf en laat nog 5 minuten op het vuur staan, of tot al het vocht verdampt is. Voeg naar smaak peper en zout toe. Rol het deeg uit en leg het op bakpapier in een braadslede. Spreid de spinazie erop uit, maar laat rondom een rand van 5 cm vrij. Leg de zalmfilets met 1 cm tussenruimte op de spinazie en vouw de deegrand met behulp van het papier netjes over de vis heen, zodat de bovenkant vrij blijft. Kluts de eieren, kwast het deeg ermee in en bak de zalm 15 minuten onder in de oven.

Klop ondertussen de pesto door het overgebleven restje ei. Haal wanneer de tijd erop zit de slede uit de oven en giet het eimengsel over de zalm en in de gaatjes. Zet de slede nog 15 minuten onder in de oven, of tot het deeg goudbruin en het ei net gestold is. Serveer met partjes citroen om erover uit te knijpen.

Voedingwaarde:

  • Energie: 712 kcal
  • Vet: 46,4 g
  • Verz. vet: 18 g
  • Eiwit: 37 g
  • Koolhydraten: 36 g
  • Suiker: 6,9 g
  • Zout: 1,3 g
  • Vezels: 2,7 g

recepten-van-jamie-oliverMeer recepten? 7 x anders van Jamie Oliver is verschenen bij Kosmos Uitgevers © Jamie Oliver Enterprises Ltd (2020 7 Ways) Fotografie: Levon Biss

Meer recepten van Jamie Oliver: