Ikea heeft er ondertussen zijn handelsmerk van gemaakt: de Zweedse balletjes. We zijn allemaal wel eens schuldig aan een autoritje richting het Ikea-restaurant voor een heerlijk bord balletjes met dat iconische Zweedse vlaggetje erop. Mààr goed nieuws: dankzij Marley Spoon kan je onder meer dit gerechtje gewoon zelf thuis klaarmaken. Ontdek dus snel deze drie lekkere Scandinavische gerechten!

 

1. Zweedse balletjes met een romige stamppot en ingelegde bietjes

Marley Spoon

Ingrediënten:

  • 300 g gemengd gehakt
  • 500 g aardappelen
  • 200 ml room
  • 1 g nootmuskaat
  • 120 g rode ui
  • 15 g vloeibare honing
  • 5 g knoflook (1 teentje)
  • 10 g boter
  • 200 g zoetzure bietjes in vocht

Zo maak je het:

  • Snij de aardappelen in 3 tot 4 cm grote blokjes en kook ze met een snuifje zout gaar. Giet ze vervolgens af.
  • Pel de ui en het teentje knoflook en snipper ze fijn.
  • Vermeng het gehakt met een flinke snuf zout en peper en draai er ongeveer 3 cm grote balletjes van.
  • Verwarm een grote pan op een middelhoog vuur. Laat de boter smelten en bak er de balletjes in tot ze lichtbruin en gaar zijn. Haal ze uit de pan en laat ze ongeveer 10 min. rusten.
  • Voeg de aardappels samen met de ui, knoflook en mespuntje nootmuskaat samen in een hete pan. Breng eerst op smaak met zout en peper en voeg de helft van de room toe. Pureer de aardappels en voeg er een klein beetje honing aan toe. Meng alles tot een romig geheel, maar zorg ervoor dat je nog wel stukjes aardappel kan zien zitten. Voeg naar smaak meer room toe.
  • Giet de bieten af en hak ze grof. Verdeel de puree en de gehaktballetjes over de borden en schep de bieten er vervolgens overheen.

2. Zweedse soep met zalm en wilde paddestoelen

Marley Spoon

Ingrediënten:

  • 200 g wortel, winterpeen
  • 120 g ui
  • 5 g knoflook (1 teentje)
  • 250 g knolselderij
  • 170 g prei
  • 10 g boter
  • 10 g verse dille
  • 125 g gerookte zalm
  • 0,3 g saffraan
  • 5 g zwarte cantharellen

Zo maak je het:

  • Schil de wortels en snij ze in blokjes van 1 cm groot. Pel de ui en knoflook en hak ze fijn. Spoel de prei goed af en hak deze vervolgens grof. Schil ook de knolselderij en snij ze in blokjes van ongeveer 2 cm.
  • Verwarm in een grote kookpan twee eetlepels olie. Voeg de wortel, ui, prei, knolselderij en gedroogde champignons toe en laat ze 10 min. bakken tot ze goudbruin kleuren. Roer regelmatig en voeg ten slotte ook de knoflook, boter en saffraan toe.
  • Breng alles aan de kook door 800 ml water toe te voegen. Zet je vuur ook iets zachter en laat alles 10 min. zachtjes borrelen. Als de groenten beetgaar zijn, voeg je nog wat peper en zout toe om alles op smaak te brengen. Wees voorzichtig want ook de zalm is erg zout.
  • Snij de zalm in reepjes van ongeveer 2 cm.
  • Verdeel de soep over de kommetjes en garneer ten slotte met de reepjes zalm.

3. Platbrood met mierikswortel en gerookte ham van wild zwijn

Marley Spoon

Ingrediënten:

  • 400 g pizzadeeg
  • 15 g mierikswortel
  • 300 g witte kool
  • 400 g wortel
  • 15 g vloeibare honing
  • 150 g volle yoghurt
  • 120 gerookte ham van wild zwijn

Zo maak je het:

  • Laat de oven alvast voorverwarmen op 230°C en leg de ovenplaat erin. Snij het pizzadeeg in vier stukken en rol het op een bloem bedekt oppervlak uit.
  • Plaats het deeg op de voorverwarmde bakplaat en schuif de plaat weer in de oven. Laat het deeg 4 tot 5 min. garen en leg vervolgens de stukjes deeg tussen licht vochtige vaatdoeken. Zo wordt het deeg wat zachter en buigzamer.
  • Snij de witte kool fijn, schil de wortel en rasp hem grof en schil tenslotte ook de mierikswortel en rasp deze fijn.
  • Voor de dressing meng je een half theelepeltje mierikswortel met yoghurt, honing en breng op smaak met zout.
  • Vermeng de groentjes met de dressing en voeg eventueel naar eigen voorkeur nog wat peper, zout of mierikswortel toe.
  • Leg de platbroden op een bord en bedek ze met een dun laagje salade. Leg daarbovenop de gerookte ham en rol ze op.

Wil je zelf ook een van deze recepten proberen? Bestel dan hier je Marley Spoon box (mét 20 euro korting!) en ontvang alle ingrediënten gewoon aan huis. 

Nog meer heerlijke recepten?