4 sensuele vegetarische gerechten

Het is bijna zover, Dagen Zonder Vlees. Probeer ook jij 40 dagen lang zo weinig mogelijk vlees te eten om je ecologische voetafdruk te verkleinen? Dat horen we graag. Vegetarisch saai? Absoluut niet. Deze gerechten uit het boek 'Vegarabia' van Greg en Lucy Malouf zijn perfect voor een feestje.

 

De keuken uit het Midden-Oosten is er een van vele verschillende gerechten tegelijk op tafel. Dit boek geeft je de inspiratie die je nodig hebt. En zoals de titel inspireert bevat het geen enkel vlees- of visrecept, perfect dus voor Dagen Zonder Vlees. En goed nieuws, de gerechten zijn zo lekker dat zelfs de grootste carnivoor tevreden van tafel stapt.

Courgette met burrata

Courgette met burrata

Voor 4 personen
  • Snij 2 courgettes in linten (met een mandoline).
  • Meng met 2 handjes rucola en bladsla, 1 handje basilicumblaadjes, het sap van ½ citroen en 2 el olijfolie.
  • Bestrooi met 1 el Parmezaan en een beetje geraspte citroenschil. Breng op smaak met peper en zout. Mix alles.
  • Verdeel over 4 borden en leg er telkens een volledige burrata (romige mozzarella) op.
  • Bestrooi opnieuw met wat Parmezaan en citroenzeste. Bedruppel met olijfolie en serveer meteen.

Pikante rode hummus

Rode hummus

Voor 4 personen
  • Mix met de keukenrobot (of een staafmixer) 1 blik uitgelekte kikkererwten, 30 g tahin (sesampasta), ½ rode paprika en ¼ tl komijnpoeder.
  • Voeg beetje bij beetje 30 ml olijfolie toe tijdens het mixen.
  • Voeg dan 2 ijsblokjes toe en mix opnieuw tot alles glad is.
  • Breng op smaak met peper, zout en citroensap.

Bruschetta met tuinbonen

Bruschetta met tuinbonen

Voor 4 personen
  • Blancheer 1 kg verse tuinbonen (eventueel uit de diepvries) 2 minuten. Giet door een zeef. Pel de bonen en laat ze afkoelen.
  • Mix in de keukenrobot 1 teentje knoflook met ½ tl zout, de bonen, 1 fijngesneden sjalot, 1 handvol koriander, 50 ml olijfolie en wat cayennepeper, zwarte peper en citroensap naar smaak. Let op, mix niet te lang.
  • Serveer op geroosterde sneetjes stokbrood en werk af met kruiden.

Confituur met rabarber, frambozen en kardemom

Confituur

Voor 4 personen
  • Snij 750 g rabarber in stukken. Doe samen met 510 g suiker, het sap en de geraspte schil van 1 citroen in een grote kom. Dek af met een schone theedoek en zet een nacht in de koelkast.
  • Zeef dan alle sappen in een grote pan en breng aan de kook. Roer tot alle suiker is gesmolten. Laat 10 minuten koken tot de vloeistof begint in te dikken.
  • Voeg dan de rabarber toe, na vijf minuten ook de 250 g frambozen en laat nog 12 minuten inkoken tot confituur.
  • Haal van het vuur en voeg een snufje zout en 1/8 tl gemalen kardemom toe. Roer goed.
  • Laat volledig afkoelen en giet in potjes met deksel. Gebruik binnen de vier weken en bewaar in de koelkast.

Nog tips nodig om je ecologische voetafdruk te verkleinen? Die vind je hier. Weet je niet goed wat je op je boterham kan smeren tijdens Dagen Zonder Vlees? Ontdek hier 3 lekkere recepten.

Partner Content

Gesponsorde content