https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/
Home Lifestyle Food 4 verrassende Peruviaanse gerechten

4 verrassende Peruviaanse gerechten

4 verrassende Peruviaanse gerechten

De Peruviaanse keuken is aan haar opmars bezig en is klaar om de wereld te veroveren. Gaston Acurio, een van Peru’s meest populaire en gerenommeerde chefs, bundelde meer dan 500 recepten in zijn boek ‘Peru: The Cookbook’. Wij kozen er 4 lekkere gerechten voor jullie uit. 

1. Klassieke ceviche

Ceviche peru gerecht
 

Bereidingstijd: 10 minuten

Voor 4 personen

  • 4-6 witte visfilets van 175 gr
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 2 theelepels limo chile, fijngehakt
  • het sap van 2o kleine citroënen
  • 1 theelepel met fijngesneden koriander
  • 2-3 ijsblokjes
  • 1 rode ajuin, gesneden in halve maantjes
  • zout en peper

Om te serveren:

  • 1 maïskolf, gekookt
  • ½ zoete aardappel, gekookt en gesneden

Gebruik altijd vers gefileerde witte vis zonder vel of graten zoals bijvoorbeeld zeebaars of tong. Kies zeker geen vette vis als je een klassieke ceviche bereidt. Neem eerst een kom om je gerecht te bereiden. Daarna snij je de vis in blokjes van ongeveer 2 centimeter. Stop ze nadien in de kom en kruid de visblokjes met peper en zout. Na een minuut doe je de teentjes knoflook en de limo chile op de vis. Heel belangrijk hierbij is dat alles goed gemengd wordt.

Nadien giet je er het citroënsap over en voeg je de fijngesneden koriander en ijsblokjes toe. Je roert alle ingrediënten door elkaar en laat het een paar seconden staan. Daarna voeg je de ajuin toe en verwijder je de ijsblokjes.  Na deze stap meng je alles en kruid je naar eigen smaak. Je serveert de klassieke ceviche in een ondiepe schaal met gekookte maïskorrels en met de gekookte en versneden zoete aardappel.

2. Quinoa chaufa

quinoa peru gerecht
 

Bereidingstijd: 10 minuten

Gaartijd: 10 minuten

Voor 4 personen

  • 250 gr witte quinoa, gekookt
  • 250 gr rode quinoa, gekookt
  • 250 gr zwarte quinoa, gekookt
  • 3 eetlepels plantaardige olie
  • 6 eieren, geklopt
  • ¼ verse gember, gepeld en gesneden
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • 80 gr asperges, fijngesneden
  • 80 gr broccoli, fijngesneden
  • ½ rode of groene paprika, zonder het membraan en in blokjes gesneden
  • snufje kristalsuiker
  • 2 lente-uitjes, enkel het groene gedeelte, fijngesneden
  • ½ eetlepel sesamolie
  • zout

Dit is een gemakkelijk gerecht om te bereiden. Je kan zelf kiezen of je het gerecht maakt met 1, 2 of 3 verschillende soorten quinoa’s. Je plaats de witte, rode en zwarte quinoa samen in een kom en je mengt ze goed door elkaar. Nadien zet je de kom even opzij. Je zet een wokpan op het vuur en warmt twee eetlepels plantaardige olie op. Voeg er de geklopte eieren aan toe en kook het gedurende 2 minuten. Daarna draai je de eieren om en kook je de andere zijde ook 2 minuten. Zodra de omelet klaar is, neem je ze van de pan. Je snijdt de omelet in stukjes en zet ze aan de kant.

Je veegt de pan schoon en je voegt een eetlepel plantaardige olie toe gevolgd door de fijngesneden gember en look. Je kookt alles voor een paar seconden. Nadien voeg je de asperges, broccoli en paprika toe. Je kookt alles gedurende 2 à 3 minuten en blijft ondertussen in de pan roeren. Je doet de quinoa, stukjes omelet en suiker erbij. Je voegt er zout aan toe en laat het geheel gedurende 1 minuut koken terwijl je in de pan blijft roeren. Als laatste: smijt de lente-uitjes en sesamolie bij het gerecht en meng alles.

3. Sandwich met varkenvlees

Varken sandwich peru
 

Bereidingstijd: 5 minuten + ’s nachts laten weken

Gaartijd: 90 minuten

Je hoeft niet perse voor een sandwich te kiezen. Met een stokbrood of een ciabatta bekom je een even lekker gerechtje.

Voor 4 personen

  • 2 kg varkenvlees, liefst van de buik
  • 300 gr zout
  • 1 kg varkensvet
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 zoete aardappelen, gesneden
  • 1 liter plantaardige olie
  • 4 Franse broodjes
  • 250 ml Creole Sauce

Om te serveren:

  • ¼ rode ajuin, heel dun gesneden
  • ½ rode chili, heel dun gesneden
  • Handvol korianderblaadjes

Je neemt een grote kookpot en stopt er het varkensvlees in. Je strooit het vol met zout en vult de pot met water. Je laat het vlees heel de nacht weken in het mengsel van water en zout. Nadien haal je het varkensvlees uit de pot. Je spoelt het goed en snijdt het in stukken van 5 op 4 centimeter. Daarna neem je een bakpan en je laat het varkensvet smelten op een gemiddelde temperatuur. Eens het gesmolten is, voeg je de teentjes knoflook en stukken vlees eraan toe. Je kookt alles op een laag vuurtje gedurende 45 minuten. Terwijl het vlees kookt, roer je regelmatig door de pan. Nadien mag het vuur op een hogere temperatuur en laat je het vlees koken gedurende 25 minuten. Als het vlees een mooie goudbruine kleur heeft en als het vet knapperig is, zet je het aan de kant.

Je warmt de plantaardige olie op tot een temperatuur van 180°C. Je laat de stukjes zoete aardappel voorzichtig in de olie vallen en kookt alles gedurende 5 minuten of tot het krokant voelt en mooi bruin ziet. Nadien leg je alles te drogen op een papieren handdoek.  Om af te werken snij je de broodjes door midden en je vult ze met stukjes varken, zoete aardappel, Creole Sauce, ajuin, chili en koriander.

4. Snoepjes op basis van zwarte chocolade gevuld met Dulce de Leche, pecannoten en rozijnen

candies peru gerecht
 

80 snoepjes

Bereidingstijd: 100 minuten + 7 dagen laten intrekken 3 à 4 minuten laten rusten
Gaartijd: 10 minuten

Voor de rozijnen met pisco:

  • 200 gr rozijnen
  • 300 ml pisco

Voor de ganache:

  • 120 ml slagroom
  • 390 gr bittere zwarte chocolade, in kleine stukjes gebroken
  • 120 gr ongezoute boter, in blokjes gesneden
  • 2 ½ eetlepels vanilla-extract
  • Voor de buitenlaag en vulling:
  • 1,5 kg zwarte chocolade
  • 500 gr Dulce de Leche
  • 40 grote pecannoten, geschild

Om de rozijnen op basis van pisco te bereiden, was je eerst de rozijnen grondig. Nadien droog je ze en stopt ze in een glazen pot. Je giet er de pisco in en je laat de pisco gedurende 7 dagen in de rozijnen trekken. Na een week haal je de rozijnen uit de pot en je stopt ze in een andere pot. Je stopt het in de koelkast zolang dat nodig is. Je maakt de ganache door de slagroom in een pan op te warmen op een lage temperatuur. Laat de donkere chocolade smelten au bain-marie, voeg de slagroom toe en meng ze door elkaar. Nadien voeg je de boter en het vanilla-extract toe. Je mixt alles door elkaar en je zet het in de koelkast zolang het nodig is.

Om de buitenlaag van de snoepjes te maken laat je de donkere chocolade smelten au bain-marie of in de microgolfoven. Zodra het gesmolten is,  giet je het in een chocoladevorm. Je tikt de vorm heel rustig tegen de tafel wanneer je de chocolade erin giet. Dit doe je om zo luchtbellen in de chocolade te vermijden. Je draait de vorm helemaal om en laat de overtollige chocolade eruit lopen. Je stopt de chocolade opnieuw 3 à 4 minuten in de koelkast. Daarna meng je de dulce de leche samen met de pisco-rozijnen in een kom. Nadien haal je de chocoladevorm uit de koelkast en je vult elk deeltje van de vorm met een kleine hoeveelheid dulce de leche en met rozijnen. Je stopt er ook een halve pecannoot in en voegt er een kleine hoeveelheid ganache aan toe. Nadien gaan ze weer de koelkast in tot ze een vaste substantie vormen.

Wanneer je de snoepjes uit de koelkast haalt, laat je ze in hun vorm zitten. Je neemt een spatel en je bedekt elk snoepje met een laag zwarte chocolade. Nadien stop je het opnieuw in de koelkast zodat de buitenste laag chocolade stevig wordt. Je verwijdert de snoepjes uit de chocoladevorm door er lichtjes mee te tikken. Je bewaart ze in de koelkast tot je klaar bent om ze op te eten.