Home Lifestyle Food 5 x slanke BBQ-recepten
5 x slanke BBQ-recepten

Yes, daar is de zon weer. Tijd om de barbecue aan te steken en te genieten. Ik ben op dieet, zeg je? Deze recepten bewijzen dat BBQ’en ook lichtslank en verfijnd kan!

1. Vegetarische, glutenvrijze pizza op de BBQ

veggie pizza

Ingrediënten (voor 2 middelgrote pizza’s)

  • 1 grote bloemkool
  • 1 ei
  • 50 gram geraspte kaas
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel maismeel (je kan ook spelt- of boekweitmeel gebruiken, maar dan is je pizza wel niet glutenvrij)
  • 1 theelepel gedroogde Italiaanse kruiden
  • peper en zout
  • topping naar keuze (groenten zijn hier uiteraard een slankere keuze dan salami of een volledige bol mozarella 😉

Snij de bloemkool in stukken, en verpulver hem in een keukenmachine tot een soort ‘bloem’. (Heb je geen keukenmachine? Je kunt de bloemkool ook fijn raspen, maar dat is uiteraard veel meer werk.) Doe je ‘bloemkool-bloem’ in een kom met een bord over, en zet die ongeveer 6 minuten in de microgolfoven. Doe de bloemkool in een schone theedoek, en wring er zoveel mogelijk overtollig vocht uit. (Je zal verbaasd zijn hoeveel eruit komt.) Laat afkoelen.

Doe de geraspte kaas, het ei en het maismeel bij de bloemkool. Kneed tot een deeg. Maak er twee bolletjes van, leg elke bol op bakpapier en druk voorzichtig plat tot een mooie, ronde pizzabodem. Je kunt deze bodems afbakken in een op 180°C voorverwarmde oven, of op een bakplaat op je BBQ (met gesloten deksel). Het duurt ongeveer 15 minuten voor de pizza’s een mooie, goudbruine korst hebben.

Beleg ze met je gekozen groenten, en bak nog een 10-tal minuten verder af, naar keuze in een oven of op de BBQ.

2. Gegrilde aubergines met kerstomaten, basilicum en feta

aubergine

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 2 aubergines (in de lengte doorgesneden in ongeveer 1,5 cm dikke schijven)
  • 300 gram kerstomaatjes (gehalveerd)
  • een handvol pijnboompitjes (geroosterd)
  • 100 gram feta (in blokjes)
  • een handvol basilicumblaadjes
  • zeezout, olijfolie

Bestrooi de aubergineschijven rijkelijk met zout. Zet ze rechtop in een zeef, zonder dat ze met elkaar overlappen. Laat zo’n 30 minuten staan, spoel af en dep droog. (Via deze link vind je een handig filmpje dat je toont hoe je dit best kunt doen)

Borstel olijfolie over beide kanten van de aubergineschijven, en rooster elke kant een viertal minuten op een medium hete grill. Meng de tomaten met de feta, pijnboompitjes en nog wat olijfolie en lepel dit over de aubergines. Werk af met de basilicumblaadjes.

3. Gegrilde artisjokken met parmezaan

artisjok

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 4 artisjokken
  • het sap van 2 à 3 grote citroenen
  • 100 gram goede boter
  • 1 grote teen look (fijngeperst)
  • 4 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 eetleplel fijngehakte verse rozemarijn
  • 1 eetlepel olijfolie
  • peper en zout

Was de artisjokken, droog ze grondig en snijd zonodig de stelen bij. Halveer ze in de lengte met een scherp mes, en schraap met een mesje of puntige theelepel het hooi uit het hart van iedere artisjokhelft. Doe de helften in een grote kom en schep direct om met wat zout, het citroensap, de olie en peper. Laat minstens 15 minuten intrekken. Neem de artisjokken uit de marinade en leg ze in 1 laag op de hete barbecue, met de snijkant naar beneden. Rooster ze op een matig heet vuur (ongeveer 10 minuten), keer ze en rooster de andere kant ook, tot de artisjokbodem net gaar is. Bestrijk de artisjokken tussentijds zonodig met de overgebleven marinade.

Smelt de boter, en roer er de look, parmezaan en de rozemarijn door. Giet dit over de artisjokken en dien meteen op, met een stapel servetten en een afvalbord. Eetwijze: eet het zachte hart en schraap met de tanden vruchtvlees van de dikkere bladen.

4. Gegrilde vis met citroengras en limoenblaadjes

vis

Ingrediënten

  • 5 groene chilipepers
  • 60 gram fijngehakte gember
  • 50 gram fijngehakt limoengras
  • 40 gram look
  • 20 gram kaffir limoenblaadjes
  • Fijngehakt koriander
  • 2 fijngehakte lenteuitjes
  • 1 eetlepel palmsuiker
  • 4 volledige zeebaarsen van 500 gram
  • 1/4 kopje druivenpitolie
  • Sap van 1 limoen en 1 citroen
  • Ingelegde chillipepers

Mix de chili, gember, limoengras, look, limoenblaadjes, koriander, lenteuitjes, suiker en 2 eetlepels zout in een blender. Meng het geheel met de olie. Wrijf marinade over de vis en in de holtes. Bedek het en zet het 2 tot 3 uren in de koelkast. Haal het geheel 20 minuten voor je het gaat bakken weer uit de koelkast. Verwarm je BBQ en leg de vis er 5 tot 6 minuutjes op zodat ze net is gegaard aan één kant. Draai om en herhaal. Werk af met limoen- en citroensap, limoenblaadjes, koriander en ingelegde chilipepers.

5. Gegrilde zoete aardappelen met chili, look & munt

aardappel

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 4 grote zoete aardappelen
  • 1 rode chilipeper (zonder zaadjes en zo fijn mogelijk gesneden)
  • 2 teentjes gebakken look (*)
  • 1 grote hand vol muntblaadjes (fijngehakt)
  • zeezout, olijfolie & sherry-azijn

Voor de dressing: Doe de chilipeper samen met de muntblaadjes en de gerookte look in een kom. Doe er 2 eetlepels olijfolie en 1 eetlepel cherry-azijn bij. Roer door elkaar en breng op smaak met zeezout.

Was de zoete aardappelen en snijd ze in de lengte in 5 mm dikke schijfjes. Smeer ze in met olijfolie en breng op smaak met zeezout. Leg ze op een gloeiend hete grill, en grill 3 minuten aan elke zijde (om nette grillstreepjes te krijgen mag je ze maar één keer omdraaien). Leg op een schotel, sprenkel de dressing erover en serveer.

(*) Zo maak je gebakken look: wikkel dan een volledige bol look in zilverpapier, en bak deze ongeveer 30 minuten in een op 160°C voorverwarmde oven. Dit zorgt voor een zachtere smaak. Je kunt de look direct uit de schil leegknijpen in je dressing.

Nog meer slanke BBQ-recepten vind je op de Pinterestpagina van Feeling

Meer zomerse tips: