Yes, daar is de zon weer. Tijd om de barbecue aan te steken en te genieten. Ik eet graag gezond met veel groentjes, zeg je? Deze recepten bewijzen dat je ook de lekkerste gerechten met groenten op de grill serveert.

Gevulde calamares

Geen gefrituurde inktvisringen, maar wel deze gezonde en verfijnde variant: pijlinktvis gevuld met zwarte rijst. Een hap van dit heerlijk mediterraans gerecht en je krijgt onmiddellijk het gevoel dat je aan de Middellandse Zee bent. Smakelijk!

Wat je nodig hebt:
Voor 4 personen

  • 4 stukken pijlinktvis
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 sinaasappel (zeste en sap)
  • 4 el bladpeterselie (fijngehakt)
  • 1 takje rozemarijn
  • 250 g zwarte rijst uit de Venetostreek (of witte rijst van het carnaroli-type)
  • 1 tl saffraan
  • 1 glas witte wijn
  • 400 ml groentebouillon
  • 1 snuf chilivlokken

Voor de afwerking:

  • Olijfolie
  • 1 ui (fijngesneden)
  • 2 teentjes knoflook (fijngesneden)
  • 4 stengels peterselie (fijngesneden)
  • Het sap van 1 citroen
  • 150 g kerstomaatjes (gehalveerd)

Zo maak je het: 

  • Maak de inktvis schoon: verwijder tentakels, ruggengraat, het vel en de harde binnenkant. Houd de tentakels bij. Spoel de inktvis en de tentakels goed in koud water en leg ze te drogen op keukenpapier. Bereid de vulling: snijd de tentakels, ui, look, bladpeterselie en rozemarijn fijn. Verhit een scheut olijfolie in een pan en fruit de ui, look en saffraan glazig. Voeg de tentakels en chilivlokken toe. Stoof de tentakels kort. Voeg de rijst toe en bak ook deze kort aan. Blus met de wijn, de bouillon en het sinaasappelsap. Laat ca. 10 min verder koken, tot de rijst gaar is, en laat dan uitdampen. Roer de bladpeterselie, rozemarijn en zeste erdoor.
  • Dep de inktvis droog met keukenpapier. Vul iedere inktvis met de vulling die je net gemaakt hebt. Steek de bovenkant dicht met een cocktailprikker en leg op een ruim bord of ovenschaal. Overgiet met olijfolie, kruid met versgemalen peper. Verhit de grill van je BBQ. Leg de gevulde inktvis erop en gril ca. 2 min per kant. Voor de afwerking: verhit een beetje olijfolie in een pan en fruit er de ui en knoflook in. Laat de kerstomaatjes kort mee garen. Haal de pan van het vuur. Voeg de peterselie en het citroensap toe. Breng op smaak met peper en zout. Snijd de inktvissen in plakjes, besprenkel met de saus en serveer ze met de kerstomaatjes.
  • Snijd de inktvissen in plakjes en serveer ze met kerstomaatjes.

Recept: An van der Auwera. Beeld: Wout Hendrickx. 

Lauwwarm aardappelpakketje

Je maakt dit gezonde gerechtje uit BBQ Bijgerechtjes op voorhand in de oven en  serveert het als bijgerecht of maakt het gewoon op de barbecue. Lekker, vegan én gezond.
Wat je nodig hebt:
Voor 4 porties
  • 16 nieuwe aardappels, gekookt
  • 1 bosje groene asperges, gekookt
  • 1 bosje radijs
  • 50 g boter
  • zout
  • versgemalen zwarte peper
  • 1 el fijngesneden tijm
  • 4 vellen bakpapier

Voor de garnering: 

  • 1 portie ingemaakte rode ui
  • takjes tijm
  • partjes citroen

Zo maak je het: 

  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de aardappels doormidden. Snijd de asperges in stukjes. Maak de radijsjes schoon en snijd ze in stukken. Smelt de boter in een steelpan en laat al roerend bruin worden. Neem de pan van het vuur en roer de aardappels, asperges, radijs en tijm erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
  • Vorm het bakpapier tot 4 snoepvormige pakketjes. Leg op een ovenrooster. Schep het aardappelmengsel in de pakketjes. Bak circa 15 minuten in het midden van de oven tot alles door en door warm is.
  • Garneer met kruiden en ingemaakte ui. Serveer met partjes citroen.

Recept: BBQ Bijgerechtjes – Lena Söderström – Forte Groen – € 20,99

Rauw gegrilde groene asperges met za’atar

Gezonde barbecue? Laat groenten de basis vormen van je gerechten. Dit recept met groene asperges uit BBQ & Outdoor zijn overheerlijk en gezond.

Wat je nodig hebt:
Voor 4 porties
  • 500 g jonge groene asperges of Belgische duinenasperges
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • peper uit de molen
  • zeezout
  • 120 g ricotta
  • 50 g geroosterde pistaches, fijngehakt
  • 1 theelepel za’atar

Zo maak je het: 

  • Was de asperges en dep ze droog. Wrijf ze met een keukenborstel in met de zonnebloemolie en leg ze op de grill van je barbecue. Gril de asperges enkele minuten aan elke kant.
  • Leg de asperges op een groot bord. Kruid met peper en zeezout. Werk af met hier
    en daar een toefje ricotta, de pistaches en za’atar.

Recept: BBQ & Outdoor Peter Declerq – Lannoo – € 19,99 

Aubergine van de barbecue

Met de juiste kruiden en specerijen maak je van elk ingrediënt een culinair hoogstaand gerechtje. Deze aubergine uit BokerTov is om duimen vingers bij af te likken.

Wat je nodig hebt:
Voor 4 porties
  • 4 aubergines
  • 100 g kerstomaten
  • 10 g ponzu
  • 25 g chili garlic sauce
  • 120 g tahini (recept p. 47)
  • 80 g groene zhug (recept p. 51)
  • olijfolie
  • fleur de sel

Zo maak je het: 

  • Verwarm de barbecue (of de oven op 180 °C). Rooster de aubergines in ongeveer 20
    minuten (27 minuten in de oven) volledig gaar.
  • Snijd de aubergines in onder de groene steel over de hele omtrek en verwijder de
    schil voorzichtig zonder het vruchtvlees te breken.
  • Mix de kerstomaten met de ponzu 1 minuut. Giet door een zeef en laat uitlekken. Roer
    de chili garlic sauce erdoor tot je een lekker spicy compote krijgt.
  • Snijd de aubergines overlangs in tweeën en rooster ze kort op de barbecue zodat
    ze warm zijn. Leg een halve aubergine op een bord. Doe er tahini, groene zhug en
    tomatencompote bij. Werk af met olijfolie en fleur de sel.

Boker Tov – Tom Sas – Lannoo – € 29,99

Dorade royale op de barbecue met side dishes

Dorade is een lekkere en gezonde vis die je gemakkelijk op de barbecue maakt. Serveer met gezonde side dishes. (Je vindt ze onder andere in Boker Tov, net als dit recept.)

Wat je nodig hebt:
Voor 4 porties
  • 2 rode chilipepers
  • 4 tenen knoflook
  • 50 g tijm
  • olijfolie
  • peper
  • zout
  • 2 dorades royale (zeebrasem), ongeveer 850 g/stuk, schoongemaakt maar niet gefileerd
  • 2 citroenen

Zo maak je het: 

  • Verwijder de zaadjes van de chilipepers en snijd ze in fijne ringen. Pers de knoflook.
    Rits de blaadjes van de tijm. Meng de chili, de knoflook en de tijm met 4 eetlepels
    olijfolie. Kruid met peper en zout.
  • Spoel de vissen en dep ze droog. Snijd het vel met een scherp mes een paar keren in.
    Wrijf de vissen aan de binnen- en buitenkant in met de kruidenolie. Kruid nog wat bij
    met peper en zout. Rooster ze 5 tot 7 minuten op de hete barbecue tot ze goudbruin
    en knapperig zijn.
  • Snijd de citroenen in tweeën en leg de snijkant op de barbecue. Laat ze donker
    kleuren.
  • Serveer de dorade met de citroenen en alle side dishes.

Boker Tov – Tom Sas – Lannoo – € 29,99

Meer lekkere recepten: