Zeker op warme dagen smaken die zomerse aperitiefhapjes goed. Om je heel wat tijd en opzoekwerk te besparen hebben we een heerlijk overzicht gemaakt van lekkere en gezonde aperitiefhapjes.

Dit artikel maakt deel uit van Feelings grote zomerplan 2021 om alles uit je vakantie te halen. Ontdek hier nog meer tips en leuke artikelen. 

8 x aperitiefhapjes

Gazpacho

Perfect om te serveren als het warm is, een lekkere gazpacho.

Dit heb je nodig (voor 4 personen): 

  • 1/2 komkommer
  • 1 rode paprika
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 venkel
  • 1 rode ui
  • 5 aardbeien
  • 1 chilipeper (voor de liefhebbers)
  • 2 el olijfolie
  • een handvol basilicumblaadjes
  • peper en zout
  • 1 pot think tomato

Zo maak je het:

  • Was en snij de paprika in gelijke stukken. Verwijder de zaadlijsten
  • Was en snij de komkommer, venkel en aardbeien in gelijke stukken
  • Verwijder het kroontje van de aardbeiden
  • Pel en plet de knoflook
  • Pel en snij de rode ui in gelijke stukken
  • Snij de chilipeper middendoor en verwijder de zaadjes
  • Snij de chilipeper in gelijke stukken
  • Doe alle groenten en aardbeien samen met basilicum, olijfolie en think tomato in een blender en mix glad
  • Voeg er een scheutje water aan toe als de soep te dik is
  • Breng op smaak met peper en zout
  • Werk eventueel af met kerstomaatjes en/of kleine blokjes komkommer

Recept & beeld: think tomato

Springrolls met feta

Dit heb je nodig (voor 8 springrolls): 

Rijstpapier 8 velletjes
Voor de de vulling:
  • Spinazieblaadjes handvol
  • Lente-ui 2 stengels (fijngesneden)
  • Daikon 1/4 (in julienne gesneden)
  • Wortel 1 (in julienne gesneden)
  • Gekonfijte gember 8 plakjes
  • Rode biet 1(in heel fijne plakjes gesneden)
  • Feta 80 g (verkruimeld)
  • Koriander enkele takjes
  • Munt 8 blaadjes
Voor de marinade:
  • Rijstazijn 4 el
  • Gembersiroop 1 à 2 el
  • Sesamolie 1/2 tl
Voor de dipsaus:
  • Suiker 2 el
  • Vissaus 2 el
  • Water 10 el
  • Knoflook 1 teentje
  • Limoensap 2 el
  • Spaanse pepertjes 2
  • Koriander 2 el (fijngesneden)
  • Pindanoten 1 el (fijngehakt)

Zo maak je het: 

  • Maak de marinade voor de rode biet en leg de plakjes rode biet daarin. Dompel een vel rijstpapier kort in lauw water. Beleg het dan met enkele blaadjes spinazie. Doe daar wat lente-ui, daikon, wortel en rode biet bovenop. Werk af met een beetje gember, feta, koriander en munt.
  • Vouw toe tot een mooi rolletje en zet in de koelkast.
  • Meng alle ingrediënten voor de dipsaus, en serveer ze samen met de lenterolletjes.

Recept: An Van der Auwera – Beeld: Wout Hendrickx. 

Pittige Thaise viskoekjes met een verkoelend komkommershot

Deze Thaise viskoekjes zijn hét voorgerecht of hapje om je gasten aangenaam mee te verrassen. Best pittig, maar perfect te blussen met de twee heerlijk frisse tegenhangers.

Thaise viskoekjes

Dit heb je nodig:
(voor 4 personen)

  • 750 g witte vis
  • 250 g verse zalm
  • 2 el rode  Thaise curry
  • 2 eieren
  • 6 el bloem
  • 2 el vissaus
  • 2 tl suiker
  • 1/2 tl witte  peper
  • 4 limoenblaadjes (in fijne reepjes)
  • 20 prinsessenboontjes (in kleine stukjes)
  • de blaadjes van een bosje koriander (fijngehakt)
  • 1 rood pepertje (fijngesneden, zonder zaadlijst)

Zo maak je ze:

Blend de vis, curry, eieren, bloem, vissaus, suiker en peper tot een gladde massa. Roer de limoenblaadjes, prinsessenboontjes, koriander en het pepertje erdoor. Laat opstijven in de koelkast.

Maak je handen nat om er ronde, platte koekjes van te rollen. Bak goudbruin in een pan gloeiend hete arachide- of druivenpitolie.

Verkoelend komkommershot

Dit heb je nodig:

  • 2 komkommers
  • sap van 2 limoenen
  • blaadjes van 1 bosje munt (fijngehakt)
  • 70 g suiker
  • 8 blokjes ijs
  • 250 ml bruiswater

Zo maak je het: 

Mix in een blender, proef. Breng verder op smaak en schenk meteen uit.

Frisse komkommerdip

Dit heb je nodig: 

  • 1/2 komkommer (in kleine stukjes)
  • 1 groen pepertje (in dunne schijfjes)
  • 1 limoen (enkel het vruchtvlees)
  • 1 tl suiker
  • 1 snuf zout
  • 2 el azijn
  • 4 el water

Zo maak je het: 

Meng alles en laat minstens een half uurtje trekken in de koelkast voor je het serveert.

Recept: An Van der Auwera – Beeld: Wout Hendrickx. 

platbrood met tapenade van gegrilde aubergines van de BBQ

Wat je nodig hebt voor het platbrood: 
Voor 6 personen

  • 500 g farino di grano duro (Italiaanse bloem van extra harde tarwe)
  • 3 dl lauw water
  • 11 g gedroogde gist
  • 15 g zout
  • 15 ml olijfolie

Zo maak je het: 

Los de gist op in het lauwe water. Doe de bloem in een ruime kom, maak er een kuiltje in en giet het gistwater er beetje bij beetje bij. Los het gistwater met voorzichtige draaibewegingen van je hand op in de bloem. Voeg op het einde ook het zout en de olijfolie toe. Dek af met een stuk plasticfolie en laat het deeg op een warme plek verdubbelen (ca. 1 u).

Klop de lucht eruit en verdeel het deeg in 6 balletjes. Rol ze uit op een met bloem bestoven werkblad. Zodra de BBQ gloeiend heet is, leg je een eerste stuk deeg op de pizzasteen. Sluit het deksel. Draai het brood na enkele minuten al, en laat nog even liggen zodat beide kanten een mooie kleur krijgen.

Voor de tapenade van gegrilde aubergines:

  • 2 aubergines
  • 1 teentje knoflook
  • 1 scheutje extra vergine olijfolie
  • 1 el tahin (sesampasta)
  • 1 tl gemalen komijnzaad
  • Sap van 1/2 citroen
  • 4 el fijngehakte peterselie
  • 1 handvol rooksnippers

Zo maak je het: 

Maak de BBQ klaar voor indirect grillen op 180°C. Week de rooksnippers in een bakje water. Prik de aubergines rondom in met een vork en smeer ze in met een laagje olijfolie. Gooi de houtsnippers in het vuur. Leg de aubergines ca. 45 à 60 minuten op de BBQ (tot ze zacht aanvoelen). Haal ze van de BBQ en laat ze afkoelen. Verwijder de schil. Laat het vruchtvlees uitlekken. Mix het dan samen met de look, olijfolie, tahin, het komijnzaad en citroensap in een blender tot een gladde puree. Breng op smaak met de peterselie, peper en zout.

Voor de afwerking:

  • 2 aubergines (in plakjes gesneden)
  • 1 handvol basilicum
  • 100 g geschaafde pecorino of parmezaanse kaas
  • 4 el kappertjes
  • 100 g kerstomaten (gehalveerd)

Zo doe je dat: 

Gril de plakjes aubergine op de BBQ. Werk het platbrood af met plakjes gegrilde aubergine, kappertjes, kerstomaten, basilicumblaadjes en geschaafde pecorino. Sprenkel er olijfolie over en serveer met de tapenade van aubergines.

Recept: An Van der Auwera – Beeld: Wout Hendrickx. 

Dadels monchou-parmaham

De zoete dadels en de zoute ham en kaas zijn een overheerlijke combinatie.

Dit heb je nodig (voor 10 stuks):

• 10 dadels
• 100 gram MonChou
• 2 plakjes parmaham
• krulpeterselieblaadjes

Zo maak je het:

  • Ontpit de dadels als dit nog niet gedaan is, snijd ze hiervoor in de lengte open.
  • Vul de dadels met ongeveer 1 theelepel MonChou.
  • Snijd de plakjes ham in vijf stukken, vouw er een soort waaiertje van. Decoreer de dadel met een stukje ham en krulpeterselieblaadje.

Recept: Het Borrelhapjes Bakboek 

Geroosterde kikkererwten van Ellemieke Vermolen

Dit heb je nodig:

  • 1 blik/pot kikkererwten
  • 1 el kurkuma
  • 1 el komijn
  • snufje zout (bij voorkeur Himalayazout)
  • 1 tl zwarte peper
  • 1 tl pikant paprikapoeder
  • 2 el kokos- of olijfolie

Zo maak je het: 

  • Laat de kikkererwten uitlekken in een vergiet.
  • Laat ze daarna verder drogen op een theedoek.
  • Meng ze met alle kruiden in een kom.
  • Voeg de olie toe.
  • Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Rooster ca. 40 min in een op 200°C voorverwarmde oven.
  • Schep om de 10 min even om.
  • Laat afkoelen.

Recept: Ellemieke Vermolen – Beeld: Wout Hendrickx. 

Gravad Lax van zeebaars

Dit heb je nodig: 

  • ± 300 g verse zeebaarsfilet
  • 100 g fijn zeezout
  • 50 g gerookt zout (o.a. bij Albert Heijn)
  • 125 g suiker
  • 1 tl zwarte peper
  • rasp van 1 citroen
  • 2 bosjes dragon (+ extra voor serveren)

Zo maak je het: 

  • Meng zout, suiker, peper en citroenrasp.
  • Hak de dragonblaadjes grof.
  • Leg de visfilets naast elkaar met het vel naar beneden in een platte schaal. Verdeel het zoutmengsel erover. Wrijf goed in. Verdeel de helft van de fijngesneden dragon over de filets. Dek strak af met plasticfolie. Laat ca. 7 u intrekken in de koelkast.
  • Spoel de visfilets kort af, dep goed droog. Leg de rest van de dragon erop. Leg telkens 2 filets op elkaar met de huid naar buiten en de dragon aan de binnenkant. Verpak stevig in plasticfolie, leg op een schaal en verzwaar indien nodig met bijv. een plank. Laat de vis nog ca. 24 u in de koelkast intrekken.
  • Neem de filets van elkaar. Snij met een vlijmscherp mes schuine plakjes van de filets. Begin vanaf de staartkant. Zet het mes in een hoek van 25° en snij schuin
    naar de staart toe.

Tip: Serveer met een slaatje van jonge sla, takjes dille, dragon, peterselie, munt, flinterdun gesneden venkel, kerstomaten, paarse basilicum, 2 el olijfolie en 1 el citroensap, peper en zout.

Recept: An Van der Auwera – Beeld: Wout Hendrickx. 

Hartige halloumicourgettekoekjes

Dit heb je nodig: (voor ca. 15 stuks)

  • 650 g kleine courgettes (grofgeraspt)
  • 100 g rauwe ham (in stukjes gescheurd)
  • 250 g halloumi (grofgesneden)
  • 100 g zelfrijzend bakmeel
  • 50 g bloem
  • 2 eieren (losgeroerd)
  • 15 g dille (fijngesneden)
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • Snufje chilivlokken (+ wat extra voor erover)

Voor de dipsaus:

  • Munt (1/2 bosje)
  • Dille (1/2 bosje)
  • Peterselie (1/2 bosje)
  • Dragon (1/2 bosje)
  • 120 ml zure room
  • 140 ml Griekse yoghurt
  • Sap van halve citroen

Zo maak je het: 

  • Doe de courgette in een vergiet. Schep om met 1 tl zout. Laat 15 min staan. Druk dan het teveel aan vocht eruit. Meng in een kom met alle andere ingrediënten.
  • Mix terwijl je op de courgette wacht de ingrediënten voor de dipsaus fijn in een keukenmachine. Breng op smaak met zout en peper.
  • Verhit een bodempje olijfolie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag. Zet het vuur niet te hard. Schep daar een lepel van het mengsel in. Plet licht met een spatel en bak goudbruin (4 à 5 min per kant). Laat uitlekken op keukenpapier. Bak zo het hele mengsel op. Neem de dip mee in een bokaaltje, en de koekjes in een doosje met wat keukenpapier in.

Recept: An Van der Auwera – Beeld: Wout Hendrickx. 

Op zoek naar nog nog meer tips om alles uit je vakantie te halen? Ontdek hier alle artikels uit Feelings grote zomerplan. Wil je geen enkele update meer missen? Schrijf je dan hier snel in op onze nieuwsbrief met Feeling weekendtips, zo krijg je elke vrijdag onze tips om je zomer onvergetelijk te maken in je inbox.

Meer over food & drinks: