Noma in Kopenhagen is al jarenlang één van de beste restaurants ter wereld. Chef-kok Réné Redzepi zette foraging (het plukken van ingrediënten in de natuur) en trash cooking (niets van het product gaat verloren) op de culinaire kaart. Daarmee is hij een bron van inspiratie voor de huidige generatie chefs. Geen wonder dus dat je er maanden tot een jaar op voorhand moet reserveren.

Feeling-lezeres Sonja kon een plaatsje strikken aan één van hun fel begeerde laatste tafeltjes, want ja, Noma in haar huidige vorm sluit binnenkort de deuren. Niet getreurd, er komt een vervolg, maar laat ons eerst nog even meegenieten van Sonja’s culinaire ervaring in Kopenhagen. Extremely blessed

Joyful open spirit

‘Verwachtingen waren hoog maar werden overtroffen. Van de hartelijke ontvangstkreet van héél het Noma team tot de superpersoonlijke service. Het restaurant is gevuld met een joyful open spirit,’ vertelt Sonja enthousiast.

Laura L.P./HdG Photography

Laura L.P./HdG Photography

‘Wat mij meteen opviel, is dat er geen obers aanwezig zijn, enkel chefs. Diegene die je gerecht maakt, brengt het aan tafel waardoor er heel gepassioneerde gesprekken ontstaan over de creatie van het gerecht, tot de innovatie en passie die erin kruipt.’

Knipogende kingcrab

Bij Noma wordt wat op je bord komt eerst levend getoond, zoals zee-egels, schelpdieren en een ‘knipogende’ kingcrab. Je krijgt dan een woordje uitleg over waar, wanneer en hoe deze werden gevangen.

Laura L.P./HdG Photography

Laura L.P./HdG Photography

Sonja was vooral grote fan van het dessert. ‘We genoten van bessenhout-ijs, een crème van aardappel en pruimen en hartvormige appelbolletjes die tot stof uiteenvielen op je tong… en net daarvoor nog levende Sint-Jacobsnoot. Nooit eerder proefde ik zo smaakvol de zee in mijn mond!’

Meet & great met de chef

Na het eten kreeg Sonja een rondleiding in de keuken, maar ook in de aanverwante tijdelijke gebouwtjes waar allerlei miso’s, appels en andere experimenten aan het drogen of fermenteren waren. ‘Tijdens hun uitleg droop de passie er langs alle kanten af!’

lezeres

Feeling-lezeres Sonja Put met Noma-chef Réné Redzepi

Sonja maakte al deel uit van lucky few, komt daar nog bij dat ze chef-kok Réné Redzepi himself aan de haak kon slaan voor een babbeltje. ‘Als hij in de keuken staat, is hij volledig gefocust. Helemaal mijn type! Bekend, beroemd, geprijsd, maar oh zo down to earth. Hij vroeg me zelfs waarom ik zo vol was van zijn keuken en begon een persoonlijk gesprekje, fantastisch!’

Uiteraard is een tafeltje bij Noma aan de prijzige kant, maar dat is niet voor niets. ‘Bij Noma werken er meer chefs en stagairs dan dat er klanten zitten,’ vertelt Sonja. ‘Bovendien worden de kruiden letterlijk met pincetten uitgezocht, zijn de wijnen biologisch en de ingrediënten meer dan vers. Deze ervaring is dan ook meer dan een aanrader, wars van hypes, voor mensen zoals ik waarbij deep drive en true living voorop staan.’

Wie meer wil weten over Noma en hun coming soon project, kan een kijkje nemen op hun website.

Verdwalen in Kopenhagen

Ontdek hier 4 prachtige designadresjes in Kopenhagen
5 x budgethotels in Kopenhagen
8 x restaurants voor een citytrip in Kopenhagen