Zin om de feestdagen dit jaar lichtjes back-to-basics aan te pakken? Wat dacht je van een winters soepje op het menu. Vuurkorf erbij en… klaar is kerst. Inspiratie nodig: waag je dan eens aan dit recept met zoete aardappel en gelakte bacon.

Soep van zoete aardappel en gelakte bacon

DIT HEB JE NODIG VOOR VIER PERSONEN:

  • paarse zoete aardappelen 4
  • rode chilipeper 1
  • knoflook 1 teentje
  • paarse ui 1
  • olijfolie of kokosolie 1 el
  • groentebouillon 1 l
  • scheutjes van rode bieten
  • gemalen chilivlokken
  • peper en zout
  • bakpapier

ZO MAAK JE DE SOEP:

Schil de zoete aardappelen en snijd ze in blokjes. Verwijder de zaadlijst van het pepertje en hak het fijn met de knoflook en de rode ui. Verwarm de olie in een pan en stoof de knoflook, ui en het pepertje kort. Voeg de aardappelblokjes toe en giet er meteen de bouillon bij. Laat de soep 20 min op een laag vuurtje pruttelen.

ZO BEREID JE HET SPEK:

  • bacon of gezouten spek (8 plakjes)
  • esdoornsiroop (50 ml)

Verwarm de oven op 180°C. Leg de plakjes bacon of spek op het bakpapier. Giet de esdoornsiroop erover en zet alles 15 min in de oven. Draai de plakjes om en laat ze nog 10 min verder krokant worden in de oven.

ZO WERK JE HET GERECHT AF:

Mix de soep en breng op smaak met peper en zout. Verdeel de soep over borden of kommen en serveer met gelakte plakjes spek, een toefje rodebietenscheuten en chilivlokken.

Tekst: Evelien Rutten. Recepten: Ann Van der Auwera. Foto’s: Wout Hendrickx.

Meer recepten voor de feestdagen: