Foodjournaliste Evelien Rutten geeft elke maand in Feeling én elke week op feeling.be haar onverbloemde, overheerlijke mening over de nieuwste restaurants en de laatste foodtrends. Evelien proeft voor en fileert haarfijn wat ze op haar bord krijgt. Geen greintje snobisme, maar eerlijke updates over wining-and-dining waar jij als lezeres van zult smullen. Deze keer ging Evelien langs bij Beerlovers Bar in Antwerpen.

Deze week ging ik niet op restaurant want ik ben te lang op café blijven hangen. Ik liet me op zondagmiddag meetronen door een bevriende beer geek, iemand die overloopt van passie voor bier en graag lange monologen afsteekt over obscure Nieuw-Zeelandse micro-brouwerijen. Ik luister dan altijd heel beleefd en zeg op het einde dat ik liever wijn drink. Ik heb uit interesse wel al eens een craft beer gedronken op een festival, maar verder gaat mijn kennis niet.

Bier wordt hier niet gezopen, maar traag gedegusteerd.

Het toeval brengt ons samen op het De Coninckplein in Antwerpen en ik kan geen kant meer op: ik moet en zal met hem meegaan naar zijn lievelingscafé, de Beerlovers Bar. Die bar bevindt zich sinds een jaar op een onopvallende hoek naast de Permeke bibliotheek. Een typisch biercafé is in mijn ervaring een donker hol dat bevolkt wordt door een afgeschermde community van mannen in zwarte t-shirts die neerkijken op iedereen die Palm of Duvel drinkt, wegens niet exclusief genoeg. Als ik binnenstap bij Beerlovers Bar, ben ik dus verrast door het open, lichte, zelfs vrouwelijke karakter van dit café. “Kom, ik introduceer je aan de barman. Hij heeft al meer dan duizend Gueuzes geproefd.” We installeren ons aan de toog en het duurt even voordat we bediend worden, want de barman is nog met een andere klant bezig. Iedereen krijgt hier een geduldige uitleg over wat ‘ie drinkt. Een glas bier zetten ze niet snel snel voor je neus op een bierviltje. Oh nee, het wordt respectvol geschonken in een wijnglas (!), met het flesje ernaast. Het doet me zelfs denken aan een gezellige wijnbar. Bier wordt hier niet gezopen, maar traag gedegusteerd.

Het café is trouwens niet afhankelijk van een brouwerij, een zeldzaamheid in Vlaanderen. Alleen al op tap hebben ze twaalf volstrekt onbekende bieren. De wijnliefhebber in mezelf wordt wakker als ik de kaart bekijk. Ik zie wel enkele trappisten die ik ken, maar verder is het één grote, plezierige ontdekking. Het aanbod is gigantisch. Naast een grote Belgische selectie zie ik bieren uit o.a. de VS, Denemarken, Zweden, Nederland, Spanje en zelfs Estland. Met namen als Back to Black, Salty Kiss, Popsicle Ice Cream Pils of Me So Juicy kun je niet anders dan lang blijven zitten en zo veel mogelijk proeven. Ik start met een knisperig zurige Gueuze Tilquin à l’ancienne, die je zelfs in de plaats van champagne kan schenken als aperitief. Ik nip ook even van een glas bier met mango aroma: heerlijk verfrissend en allesbehalve klef. Mijn oog valt op enkele flessen Mead. Je kent deze drank misschien als mede, gefermenteerde honingwijn die al sinds de oudheid gedronken wordt. De laatste jaren is mede terug populair, vooral in de VS en de UK. Ik heb het nog nooit gedronken en wijs op goed geluk een fles aan. Holy moly, zo lekker! Net alsof ik een glas uitstekende Madeira drink.

Met namen als Back to Black, Salty Kiss, Popsicle Ice Cream Pils of Me So Juicy kun je niet anders dan lang blijven zitten en zo veel mogelijk proeven.

Intussen loopt het café goed vol, met mannen én vrouwen. Iedereen schuift geduldig aan en laat zich met veel plezier adviseren. Het café heeft zowaar een educatieve functie. Bij buitenlanders stoefen we vaak over onze Belgische biercultuur, maar wees eens eerlijk: hoeveel bieren ken je écht? Net onder de radar is er een boeiend aanbod van avontuurlijke, heerlijke bieren dat veel groter is dan het voorspelbare, commerciële aanbod van de grote brouwerijen.

Beerlovers Bar is de plek waar ik voortaan wil uitgaan. Hier kun je komen met vriendinnen, je man, foodies, zelfs wine geeks. De volgende keer proef ik Gueuze met pinot noir én de Oude Kriek met handgeplukte, Schaerbeekse krieken.

Score

★★★★

Beerlovers Bar – Rotterdamstraat 105, 2060 Antwerpen

Meer recensies van Evelien