Als er één plek op aarde moet zijn waar je de beste frietjes ter wereld kan eten, dan moet het wel onze Belgische hoofdstad zijn. Van gammele fritkoten met het originele ‘pakje mét’ tot meer frituur 2.0 luxe-etablissementen die een iets modernere versie van old school puntzak serveren; aan frieterijen in Brussel zeker geen gebrek!

De één heeft ze graag volvet en dik gesneden, de andere liever knapperig, dun en krokant, maar waar in onze hoofdstad – gekend voor z’n frietjes, wafels én chocolade.. –  eet je nu precies de beste ‘French fries’ of them all?

1. Patatak

Frietjes van de gewone traditionele aardappel, of toch liever een gefrituurd zakje van de zoete oranje variant? Gebakken in echt ossenvet of toch liever in een beetje iets gezondere plantaardige olie? Bij Patatak is de keuze alvast niet gemakkelijk, maar van ‘verkeerd kiezen’ kan hier alvast geen sprake zijn. Alles wat ze in de aanbieding hebben is superlekker én bovendien nog origineel ook.

Voor een gewone viandel of berenhap moet je bij Patatak niet zijn: de bij de frietjes geserveerde snacks en ook de sauzen zijn homemade en van een iets hogere kwaliteit dan die bij het gewone ‘door de band’ genomen frietkot.

Sint-Gillisvoorplein 31, 1060 Sint-Gillis

Chez Jef

Wie bekend is met Neder-Over-Heembeek en omstreken, heeft van deze friterie zeker al eens gehoord. Chez Chef, de authentieke frietbarak op het Peter Benoitplein, is in 2017 dan ook al eens uitgeroepen tot beste frietkot van Brussel door een bevraging van radiozender Viva Bruxelles en tv-zender BX1. Al meer dan 30 jaar bakt uitbater Jef er met veel warmte en liefde voor zijn klanten frieten en snacks voor iedereen die wel van een stevige portie traditioneel Belgisch goud houdt.

Peter Benoitplein, 1120 Neder-Over-Heembeek.

Maison Antoine

Vraag aan een Brusselaar welke frituur de bekendste frituur van het land is, en hij zal je wast en zeker friterie Maison Antoine voordragen. Ook deze frietkiosk is – net als die van Chez Jef – een echte familiezaak en siert al meer dan 65 jaar een van de centrale pleintjes in Etterbeek.

Het geheim achter hun succes? Ook hier worden de frietjes gebakken in echt rundsvet en wordt er veel belang gehecht aan rasechte frituurtradities: een knapperige cervela, een pakje bitterballen of een bickyburgertje met pickles, dat kan hier allemaal.

Jourdanplein 1, 1040 Etterbeek

Chez Clémentine

In Ukkel kan je dan weer terecht voor een pakje friet dat helemaal milieuvriendelijk en ecologisch verantwoord is. Zo serveert Chez Clémentine ‘gezonde’ (nu ja, gezonde..) gerechten met frietjes, hamburgers en hotdogs, maar zijn er ook vegetarische gerechten, en productjes met verse vis en vers vlees te verkrijgen.

Waar de naam van het zaakje vandaan komt: van de manager van het ‘kot’, die – geloof het of niet – ook nog eens de dochter blijkt van de eigenaars van het hierboven vernoemde Huis Antoine. Frituren zit hen duidelijk in het bloed.

Sint-jobplein 40, 1180 Ukkel

Fritland

Deze frituur is wellicht de populairste van heel Brussel: ze ligt namelijk in het hartje van de stad, vlak bij de beurs, waar dagelijks een horde toeristen, maar ook andere passanten voorbij stromen. En die moeten toch allemaal een stukje van ons smakelijkste erfgoed geproefd hebben, niet?

Henri Mausstraat 49, 1000 Brussel

Frit’Flagey

Een ander zeer populair en bijzonder friet-etablissement is Frit’Flagey. Zoals de naam het zegt is de frietzaak gelegen op een van Brussels meest voorname pleinen, namelijk Flagey. Ook deze frituur vind je maar wat vaak in top drie-lijstjes van beste Brusselse frituren terug, en verdient daarom ook een vernoeming in onze opsomming.

Eugène Flageyplein , 1050 Elsene

Bintje

View this post on Instagram

Not ashamed @bintjebar

A post shared by l'assiette 🌮🍆🍔🍕🥒🍣🥥 (@l_assiette) on

De prijs voor hipste frietkot uit de lijst kan dan weer zonder twijfel naar Bintje gaan. De frietjes waar we in deze zaak van kunnen genieten zijn strikt biologisch geproduceerd en ook een Belgisch streekbiertje kan hier niet ontbreken. Naast frietjes staat deze trendy frituur – hoe kan het ook anders – ook bekend om z’n hamburgers (en zelfs salades zijn er ook te krijgen).

Simonisstraat 62, 1050 Brussel

Frites Atelier

Nog zo’n hipster-friterie is Frites Atelier het friet-concept van sterrenchef Sergio Herman. Wie dacht dat onze ‘ordinaire Belgische frietjes’ geen luxegerecht konden zijn, heeft het hier aardig mis, want de creaties van Herman en co zijn allerminst ‘gewoon’ te noemen. Vooreerst worden de frieten gesneden en gebakken in 100% plantaardige en pure oliën.

Geserveerd wordt het ‘gulden pak’ met verschillende authentieke sausjes: tomaat-basilicum, truffel of Indische pindasaus misschien? Tot slot kan je op je pakje ook nog een topping kiezen: Vlaamse Stoverij, New York Pastrami, of mosterdmayonaise bijvoorbeeld. Van een frietkot 2.0 gesproken.

Sint-Katelijnestraat 32, 1000 Brussel. 

Beeld (top): Patatak, Frites Atelier, Instagram

Lees ook:

SOURCE: gael.be