Recept: smeuïge chocolade brioche van bij een échte patissier

Je hebt tijdens de afgelopen weken binnen zowat alle mogelijke ‘zoete broodjes’ wel al eens gebakken? Breng dan nu wat variatie in je routine, en probeer dit recept voor een ultra-smeuïge brioche eens!

Je hebt wel zin om nog eens met deegrol of keukenrobot aan de slag te gaan voor een super zachte brioche met een degelijke botersmaak? Dan is dit overheerlijke recept van EmpreinteSucree.fr , een rasechte patissier-blog met tal van tips & tricks voor de lekkerste at home-creaties, zeker iets voor jou.

Smeuïge chocolade-brioche met botersmaak

Wat je nodig hebt: 

Voor het deeg

  • 50 g bloem
  • 10 g verse gist
  • 2 tot s warme melk
  • 3 eieren
  • 50 g suiker
  • 4 g zout
  • 125 g boter (bij kamertemperatuur)
  • 1 losgeklopt ei (voor de afwerking)

Voor de garnituur

  • 0 g boter
  • 60 g chocolade
  • 40 g rietsuiker
  • 15 g ongezoet cacaopoeder

Zo maak je het: 

  • Los de gist op in lauwe melk.
  • Doe de bloem samen met de suiker en het mengsel van gist en melk in kom. Voeg daarna ook de eieren toe. Kneed met de hand of gebruik je robot.
  • Voeg de bloem en het zout toe.
  • Laat op gemiddelde snelheid draaien in een keukenrobot of kneed met de hand tot je een glad deeg krijgt.
  • Voeg de in blokjes gesneden boter toe en laat 20 minuten in een keukenmachine kneden. Je kunt je deeg ook met de hand kneden op een met bloem bestoven werkblad. Voor wie deze methode verkiest: om te voorkomen dat je handen vanaf het begin al aan het deeg blijven kleven, besprenkel je handen met bloem en plaats de boterblokjes op je uitgespreide deeg voordat je het sluit volgens het principe van een calzone.
  • Druk vervolgens je handen op het deeg, spreid het uit en vouw het opnieuw. Herhaal gedurende 20 minuten.
  • Na 15 minuten, wanneer het deeg minder begint te plakken, kan je het lichtjes tegen je werkoppervlak “kloppen” om de gist wakker te maken. Dek het deeg af door in een kom te plaatsen of leg er een vochtige doek op.
  • Ontdoe je deeg na ongeveer twee uurtjes rusten van overtollige gist-gassen door het nog eens licht met de hand te bewerken. Leg het zachtjes geknede deeg nog eens een uur in de koelkast.
  • Bereid ondertussen de vulling: smelt de boter en chocolade samen in de magnetron. Voeg de suiker en cacao toe.
  • Haal je deeg uit de koelkast en verdeel het in de vorm van een rechthoek. Vouw het dubbel en spreid het opnieuw uit. Herhaal deze stap twee keer totdat je een rechthoekig deeg van ongeveer 2 cm dik krijgt.
  • Rol de vulling uit. Houd een kleine rand van een centimeter aan om het deeg gemakkelijker te rollen.
  • Rol het deeg uit en snijd het doormidden om het te vlechten. Plaats de vlecht in je mal en laat het nog twee uur rijzen bij kamertemperatuur.
  • Klop het ei los, verdeel het over de brioche met een penseel, en plaats het geheel voor zo’n 35-40 minuten in een voorverwarmde oven op 160 °.

Inspiratie en recept: reves-sucres.frempreintesucree.fr

Door: gael.be

Meer lezen over recepten en bakken:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content