De Ijslandse kitchenista Dagny Ros Asmundsdottir woont in België, is mama van drie kinderen en de passie voor eenvoudig en lekker eten zit haar in de genen. Boterhammen maken vast deel uit van haar weekmenu en omdat boterhammen al eens ‘boring’ durven worden, bedacht Dagny 4 verrassende creaties met Belgische Passendale-kaas en Balade-boter met een vleugje nordic flavour.

Nostalgie troef

Bokes, stuutjes, bootjes, rondummekes, een tartine’ke of bammekes. Een boterham maakt deel uit van de Belgische eetcultuur en een ouderwetse boterham, dat is pure nostalgie. Ze zijn niet alleen praktisch, maar ook voedzaam als je gezonde keuzes maakt.

Met pure eerlijke en liefst lokale ingrediënten en smaken maak je de lekkerste dingen. Mensen zijn vaak ‘bang’ van brood en zuivel, maar als je kiest voor kwaliteit en een evenwichtig voedingspatroon, dan is daar helemaal niets mis mee,” legt Dagny uit. “Bij mij maken boterhammen vast onderdeel uit van ons weekmenu en dat hoeft niet saai te zijn, het komt erop neer om je kinderen én jezelf keer op keer te verrassen.”

Klassiekers & “speciallekes”

Wie boterham zegt, zegt ook onbeperkte opties. Brood, kaas en boter maken net zoals in België vast onderdeel uit van het Nordic voedingspatroon. Daarom bedacht Dagny 4 creaties met brood, drie nordic klassiekers en één ‘specialleke’. Ze wekt de basic en boring boterham met kaas en boter weer helemaal tot leven.

Reykjavik Rookie (4p.)

Brood & beleg:
●      4 dikke sneden donker brood (bv. roggevolkorenbrood  of zuurdesem)
●      4 sneden Passendale Lightesse kaas
●      Halfvolle Balade smeerboter
●      1 komkommer in dunne linten gesneden
●      ½ avocado in partjes gesneden
●      150 gr grijze garnalen

Pesto van avocado: 
●      1/2 avocado
●      Handvol basilicumblaadjes
●      1 teentje look
●      Zeste en sap van 1 citroen
●      100 gr pijnboompitten
●      1/2 dl olijfolie
●      1/2 dl water (om aan te lengen naar smaak)
●      Grof zeezout en peper
●      Blend alle ingrediënten tot een smeuïge pesto

Werkwijze:

Smeer een laagje Balade op het brood, voeg een genereuze laag avocadopesto toe, een sneetje Passendale Lightesse kaas enkele komkommerlinten en een gulle hoeveelheid garnalen en tuinkers. Kruid af met peper & grof zeezout.

Croque hygge style (4p.)

 Brood & beleg
●      4-6 sn wit brood in de lengte gesneden (bv. tijgerbrood)
●      1 pak Passendale Classic sneetjes
●      Halfvolle Balade smeerboter
●      4-6 sneetjes ovengebakken ham

Garnituren: 
●      190 gr groene asperges (in bokaal)
●      Snippers lente-ui

Dressing:
●      +/- 100 gr cashewnoten
●      2 à 3 asperges
●      1 dl sap van de asperges
●      Sjalot
●      Grof zeezout en peper
●      Blend deze ingrediënten tot een smeuïge dressing

Werkwijze:
●      Verwarm je oven voor op 180°C
●      Verwijder de korsten en smeer de sneden brood in met Balade-boter
●      Beleg die met een sneetje Passendale-kaas en een sneetje ovenham
●      Garneer elke snee brood met 4 kleine asperges
●      Rol elk belegd sneetje brood op en leg deze mooi naast elkaar in een ovenschaal
●      Giet de dressing over het brood en rasp er Passendale Classic over
●      Plaats 15 tot 20 minuten in de oven op 180°C
●      Haal de bereiding uit de oven en werk af met lente-ui

Pulled bread (6-8 p.)

Brood & ‘vulling’:
●      1 groot rond brood (rogge of zuurdesem) niet gesneden
●      1 pakje Passendale Fruitig sneetjes
●      1 pakje Passendale Classic bloc
●      Halfvolle Balade smeerboter
●      Dagelijkse roomboter van Balade (om te bakken)
●      Enkele takjes verse tijm
●      1-2 el honing
●      2 ‘handjes’ pecannoten grof gehakt
●      3 sneden parmaham (voor de vegetariërs zonder)
●     Handvol veenbessen

Werkwijze:
●    
  Verwarm de oer op 180°C
●      Snij met een kartelmes een kruispatroon in het brood tot 2 cm van de bodem
●      Bak de pecannoten licht aan in een droge pan
●      Voeg 1 el dagelijkse Balade roomboter toe in de pan, enkele takjes verse tijm en 1-2 el honing
●      Smeer de inkepingen genereus in met halfvolle Balade boter
●      Vul de holtes met gescheurde stukjes Passendale Fruitig, enkele takjes tijm en reepjes parmaham
●      Vul het brood verder op met de veenbessen en de gebakken pecannoten (hou een restje op kant)
●      Verpak het brood in bakpapier en verwarm circa 15 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C
●      Neem het brood uit de oven, open het bakpapier en vul voorzichtig met de rest van de pecannoten en kleine blokjes Passendale Classis
●     Bak het brood vervolgens (onbedenkt) nog circa 5 minuten af tot de kaas gesmolten is en serveer het brood warm

Serveertip: 
Zet het brood op tafel en laat iedereen er stukken uit plukken of dien op met verse soep of als origineel idee op de brunchtafel. Wil je indruk maken op de vrienden? Bereid het brood op de barbecue.

Boterham van het hoge Noorden (4p.)

Brood en beleg:
●      4 dikke sneden roggebrood of zuurdesembrood
●      4 plakjes wilde (of gerookte) zalm of gravad lax
●      4 sneden Passendale Fruitig of Caractère
●      Halvolle smeerboter van Balade

Hummus van rode biet:
●      1 blik (400gr) cannellinibonen
●      1 teentje look
●      ½ sjalot
●      3 gekookte rode bieten
●      2el tahinipasta
●      1el komijn
●      Sap van ½ limoen of citroen
●      Zwarte peper en een snuifje zeezout
●      Blend alle ingrediënten tot een smeuïge hummus

Garnituren:
●      Je favoriete sla
●      100gr rode biet & 1/2 groene appel in brunoise
●      1 kl olijfolie
●      1 kl wittewijnazijn
●      2 el zure room
●      1 el mirikswortelpasta
●      Zeste van citroen

●      Enkele druppels citroensap
●      Takjes verse dille
●      1kl lompviseitjes

Werkwijze:
●      Meng de blokjes van rode biet en appel, de wittewijnazijn en olie tot een ‘salsa’
●      Bereid de mirikswortelcreme door de zure room, mirikswortelpasta, citroenzeste en  enkele druppels citroensap, zout en zwarte peper te mengen
●      Snij grote rondjes uit het brood (met een vorm of glas)
●      Smeer een laagje Balade smeerboter op het brood en vervolgens een genereuze laag hummus van rode biet
●      Beleg met enkele blaadjes sla naar keuze
●      Leg daar bovenop een opgerold sneetje Passendale kaas en een opgerold plakje zalm
●      Verdeel de ‘salsa’ van rode biet en groene appel, werk af met enkele druppels van    de mirikswortelcrème, 1 kl lompviseitjes en verse dille

 

 

Ontdek hier meer recepten: