Home Lifestyle Food Cadeautip Moederdag: Geen praliné, maar beestjes!

Cadeautip Moederdag: Geen praliné, maar beestjes!

Cadeautip Moederdag: Geen praliné, maar beestjes!

Op zoek naar een origineel cadeau voor Moederdag? Vergeet dan chocolade met hazelnoot of framboos. Tegenwoordig brengt een beetje vooruitstrevende chocolatier ook pralines met sojabonen, zongedroogde tomaten, of insecten uit. Maar zijn al die experimenten ook lekker? Wij proefden voor.

Praline gevuld met Brusselse wafel, Corné*
Iets voor toeristen, of een flasback naar onze jeugd? "Er zitten echt stukken wafel in", belooft de verkoopster. Wafel proeven we jammer genoeg niet echt, poedersuiker des te meer. We missen ook knapperigheid. Meer iets voor toeristen dus.

 

 

 

 

Grand Place (met zwarte komijn), Neuhaus**
Bittere chocoladeganache, subtiel gekruid met een vleugje nigella, een soort zwarte komijn uit India. Dat alles omhuld met een laagje pure chocolade, bestrooid met suikerkristallen. In de mond is het contrast tussen de knapperige buitenkant en de zachte vulling erg geslaagd. Jammer genoeg overheerst de chocoladesmaak de subtiele kruiden.

 

 

Praline met insecten, Wittamer***
Cacao uit Santo Domingo, kruiden uit Madagascar en een insect in een gouden jasje. Raap al je moed bij elkaar en je zult beloond worden, want de ganache in deze praline is heerlijk romig en contrasteert perfect met de knapperige hazelnootsmaak van het insect. En dan is er nog de hint van roze peper, die blijft nazinderen. Een geslaagde compositie.

 

 

Chocolade met verse tijm en sinaasappelzeste, Marcolini***
Een heel subtiel chocolaatje met een pikant toetsje tijm in het begin, gevolgd door een tikje citrus, en dan de zuivere smaak van chocolade, waar je heel lang van kunt nagenieten. Voor fijnproevers.

 

 

 

Macao (met sechuanpeper en gember), Patrick Roger****
De Macao blijkt een chocolaatje met een krachtige geur van sechuanpeper en gember. In de mond een meesterlijke combinatie van texturen: eerst een lichte fondant, dan een subtiel korrelige textuur die aan marsepein doet denken. Met de smaken is het al net zo: de peperkorrels overweldigen niet, en je proeft zelfs een lichte bitterheid. Niet goedkoop, maar wel een van onze top drie.

 

 

Italiaans Javanais (met basilicum, gedroogde tomaten en zwarte olijven), The Chocolate Line****
Alweer een al even gewaagde als geslaagde combinatie. De smaken ontwikkelen zich een voor een: eerst het basilicum, dan de tomaat en ten slotte de olijf, die prettig blijft nasmaken. De perfecte manier om een Italiaanse maaltijd af te sluiten.

 

 

Exotique blanc (met gekaramelliseerde sojabonen), Godiva*
In deze praline wordt een ganache van chocolade gecombineerd met passievrucht en gekaramelliseerde sojabonen. Dat klinkt geweldig, maar helaas worden alle smaken gedomineerd door de dikke laag witte chocolade. Jammer, want de valentijnscollectie die Jaime Hayon voor Godiva ontwierp, was wél heel geslaagd.

 

 

Feeling favoriet

Miss Piggy (met spek en quinoa), The Chocolate Line****
Laat je niet voor de gek houden door het klassieke uiterlijk van deze praline, want de smaak is een sensatie: geraffineerd en totaal onverwacht. Niet te zoet, licht krokant, en met een tikje zout in de finale. Alles perfect gedoseerd. En dan de naam!

(Véronique Isaac Castia)