Gezond en snel: 3 x confituur zonder suiker

Het is een klassieker: de dag beginnen met een boterham met confituur. Wil je graag eens variëren, laat je dan verbazen door deze suikerarme recepten. Bon appétit!

3 x suikerarme confituur

Confituur maken zonder suiker: klinkt als een moeilijke opdracht, maar eens je weet hoe het moet, is het een eitje. Waar in doorsnee recepten de suiker als bind- en bewaarmiddel dient, wordt die in alternatieve recepten vaak vervangen door een andere zoetstof (denk: honing, agavesiroop of stevia). Chiazaad en pectine zorgen voor de binding. Enkele ideetjes:

Rabarberconfituur met honing

Rabarberconfituur met honing

Rabarberconfituur met honing

Dit heb je nodig

  • 2 stengels rabarber
  • 1 eetlepel chiazaad (boordevol omega-3 vetzuren) in plaats van gelatine.
  • 1 eetlepel honing, esdoorn- of agavesiroop.
  • 1 theelepel gemberpoeder.
  • Tip: je kan ook wat sinaassap of aardbeien toevoegen. Die smaken matchen perfect met het zoetzure van rabarber.

Mix tot rabarberconfituur

  1. Verwijder de bladeren van de rabarber en spoel de stengels. Snij ze in stukjes van ongeveer 3 centimeter.
  2. Verhit de rabarber met wat water op een middelhoog vuur.
  3. Voeg de honing, esdoorn- of agavesiroop, het gemberpoeder en de chiazaadjes toe en spatel af en toe om. Laat een kwartier pruttelen zonder het deksel erop.
  4. Laat de confituur afkoelen en schep in potjes die je goed kan afsluiten.
  5. Bewaar in de koelkast of serveer.
  6. Smakelijk!

Frambozenconfituur met appeldiksap

Frambozenconfituur met appeldiksap

Frambozenconfituur met appeldiksap

Dit heb je nodig

  • 600 g frambozen
  • 400 ml appeldiksap
  • 1 zakje pectine (bv. pec plus van Imperial) van 20 g

Mix tot frambozenconfituur

  1. Doe alle ingrediënten, behalve de pectine, samen in een kookpot en laat 5 minuten afgedekt pruttelen.
  2. Stamp alles fijn met een vork of pureestamper en voeg het zakje pectine toe.
  3. Breng opnieuw aan de kook en laat 1 minuut stevig doorkoken.
  4. Giet de hete confituur in glazen potjes en sluit onmiddellijk af met een deksel. Keer om en laat afkoelen.
  5. Geniet!

Pruimenconfituur met stevia

Pruimenconfituur met stevia

Pruimenconfituur met stevia

Dit heb je nodig

  • 300 g ontpitte, gepelde pruimen
  • Een halve verse gember
  • Sap van 1 sinaasappel
  • 6 g pectine (bv. pec plus van Imperial)
  • 75 g stevia in kristalkorrels

Mix tot pruimenconfituur

  1. Snijd het vruchtvlees van de pruimen in kleine stukjes en hak de gember tot kleine blokjes. Doe samen met het sinaasappelsap in een kookpot.
  2. Zet op het vuur en laat 5 tot 10 minuten afgedekt koken.
  3. Als alles mals is, haal je de pot van het vuur en roer je de pectine erdoorheen.
  4. Warm alles weer op, roer de stevia door je compote en laat 1 minuutje stevig pruttelen.
  5. Giet de hete confituur in glazen potjes en sluit onmiddellijk af met een deksel. Keer om en laat afkoelen.
  6. Enjoy!

Ook proberen

Beelden: Unsplash
Openingsbeeld: GettyImages

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content