Zien werken, doet – misschien wel beter – werken. Onder dit productieve motto schoten er de laatste jaren in Antwerpen heel wat hippe coworking spaces als paddenstoelen uit de grond. Wij presenteren de hipste coworking spaces in Antwerpen en strikten William Willems, Regional Manager IWG België, waartoe Spaces behoort.

Zagen jullie het aantal abonnementen tijdens de lockdowns stijgen?

William Willems: “We zagen het aantal abonnementen tijdens de lockdowns zéér duidelijk de hoogte ingaan, op wereldwijd niveau. In totaal hebben er zo’n 300.000 extra mensen toegang gekregen tot ons netwerk. Firma’s werden aan het denken gezet en willen niet meer 1000 mensen op 1 plaats samenbrengen. Ze zetten steeds vaker in op flexibiliteit en willen een regionaal netwerk uitbouwen.”

In welke landen is coworking momenteel het populairst?

“Laat ons zeggen dat er in België 750 à 800.000 vierkante meter aan flexkantoren beschikbaar zijn, privaat en publiek. Dat wil zeggen: zo’n 3% van het totaal aantal beschikbare vierkante meters in België. In Nederland is dat zo’n 4%, in de UK 5 à 6%. België doet het niet slecht maar is dus niet één van de koplopers. Over het algemeen geldt: hoe meer mobiliteitsproblemen in een land, hoe meer flexkantoren.”

Wat is het profiel van de gemiddelde coworker?

“Er zijn heel wat bedrijven die coworking places aanbieden aan hun werknemers, als extralegaal voordeel. Bedrijven maken steeds vaker de switch van conventionele werkuren naar flexuren waarbij hun werknemers dichter bij de klant én hun woonplaats werken. De motivatie én productiviteit gaan naar omhoog, alleen al omdat mensen niet meer urenlang in files moeten staan. Zo heeft de Japanse firma NTT onlangs nog zo’n 95.000 abonnementen gekocht voor haar personeel.

In Engeland zien we bovendien een switch; mensen hebben er steeds vaker contracten op korte termijn, zo’n 50% werkt niet meer met een contract van onbepaalde duur. Ook voor zo’n mensen is een flexplek welgekomen. We zien dan ook dat heel wat zelfstandigen en freelancers interesse tonen in een abonnement.

Verder is ons concept interessant voor start-ups en scale-ups. De risico’s zijn aanzienlijk minder; je hoeft niet te investeren in IT, je kan je abonnement maandelijks of jaarlijks opzeggen, er zijn vergaderzalen beschikbaar, een telefoon op je bureau…”

Waarin verschilt Spaces van andere coworking places?

“Spaces werd in 2008 opgericht in Amsterdam en maakt deel uit van de IWG groep sinds 2014. Onze leden hebben toegang tot 12 locaties in België en nog eens zo’n 500 locaties in de rest van de wereld. Wij dragen vooral onze look and feel hoog in het vaandel. Elk filiaal heeft haar eigen stijl, aangepast aan het gebouw, maar het concept blijft ongewijzigd: overal heb je een bar met selfservice of barpersoneel en hier en daar ook een restaurant, er zijn overal flexplekken, meeting rooms… Over heel de wereld geldt hetzelfde principe, je weet altijd wat je gaat krijgen.

Zo’n 50% van onze klanten kiest trouwens voor een abonnement waarin je jouw eigen kantoor kan ‘ontwerpen’. We bieden een systeem waar mensen via een 3D plan kunnen werken en een shoppinglijst aanmaken met sofa’s, tafels, stoelen…naar eigen stijl. Verder blinken we uit met onze technologie. We hebben een app waarin al onze locaties zijn verzameld, een app voor je facturen, je kan overal printen, scannen en downloaden…”

Waarom denk je dat flexwerk de toekomst is?

“1) Hel hele Covid-verhaal heeft een aantal dingen duidelijk gemaakt: we hebben allemaal ervaren hoe het is om van thuisuit te werken, iedereen weet nu dat het kan door de technologie. We kunnen van overal werken dankzij de 4G en 5G die gaat komen, Zoom, Teams…

2) Generatie Y en Z wil niet meer werken zoals wij werken. Ze hebben geen zin om in de file te staan en willen werken in een ‘I Feel Home-concept’, zich thuis voelen. De work-life balance is voor hen ontzettend belangrijk, ze willen vooral flexibiliteit. Generatie Y is nù op de markt aan het komen; als je deze mensen wil rekruteren, is deze manier van werken een pluspunt. Traditionele werkplekken blijven aanbieden, is niet langer van deze tijd.

3) Dan heb je nog het milieu-aspect. We moéten aan het klimaat denken en vlakbij huis werken is één oplossing. Bij Spaces optimaliseren we bovendien de vierkante meters; we hebben heel wat green gebouwen waar we bijvoorbeeld water recupereren.

4) Ook het financiële aspect van het verhaal is aantrekkelijk. Op het eerste zicht lijkt het misschien duur voor heel wat firma’s maar met de flexibiliteit en aantal vierkante meters dat je ervoor terugkrijg, ben je uiteindelijk goedkoper af.

5) Je creëert een community; alleen thuiswerken is vaak eenzaam en heeft zo zijn beperkingen. Wie geen aparte bureauruimte heeft en vanuit de living – soms met kinderen – moet werken, kan daarvan meespreken. Bovendien mag je de kost van telewerken niet onderschatten. Heel wat bedrijven bieden fitness, een lunch… aan als extralegaal voordeel maar als je vanuit thuis uit werkt, moet je die energie, een lunch/restaurant… zelf betalen… Met een maximum terugbesteding van € 160 per maand (die heel wat bedrijven bovendien niet uitkeren) kom je er niet.”

6 x coworking in Antwerpen

Spaces – Berchem Post X

Deze coworking space heeft z’n wortels in Brussel en is nu uitgerold over heel de wereld (ze hebben stekjes in onder andere Bangkok, Vancouver en L.A.). Je vindt hen ook in de POST X site in Antwerpen, vlakbij Berchem station.

Borsbeeksebrug 34, Antwerpen, spacesworks.com

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fosbury & Sons

Een vleugje New York in de koekenstad? Fosbury & Sons speelt het klaar. Op de eerste
verdieping van de imposante WATT-toren kun je je tijdens het werk vergapen aan de zes
meter hoge ramen en kunst aan de muur, én genieten van een perfecte cappuccino door de
barista’s van Coffeelabs. Bonus: Audi stelt co-company cars ter beschikking. Zo deel je niet
alleen een werkplek, maar ook een klassevolle bedrijfswagen.

Mechelsesteenweg 271, Antwerpen, fosburyandsons.com

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Stokers

Stokers is een coworking project in Antwerpen vlak naast The Jane, de culinaire
tempel van Sergio Herman. Het biedt niet alleen een upscale, inspirerende werkplek, maar ook een oplossing voor mogelijk fileleed: je kunt er namelijk gebruikmaken van fietsen, inclusief verfrissende douche en lekkere koffie achteraf.

Artsen Zonder Grenzenstraat 31, Antwerpen, stokers.co

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

SANBA

SANBA is een koffiebar slash coworking space op het Antwerpse Eilandje. Je kan er ontbijten of lunchen én in het midden van hun urban jungle staat een lange tafel waaraan je regelmatig freelancers ziet werken. Mooier wordt je kantoor niet.

Rijnkaai 22, Antwerpen, sanba.be

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Friday Cowork

Dé coworking plek in Antwerpen waar het lijkt alsof je thuis aan het werk bent. Lees de krant in hun koffielounge, scroll door je mails in hun lush garden of werk ongestoord aan je eigen privébureau. Bij Friday, voelt élke dag aan als vrijdag.

Lange Leemstraat 358b, Antwerpen, friday-cowork.be

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

The Nobs

Technisch gezien niet in Antwerpen, maar een leuke nieuwe plek waar je écht eens geweest moet zijn. Een oud schooltje in Mortsel werd omgetoverd tot hippe plek voor creatievelingen. Ze toverden de hal en ‘foyer’ van de theaterzaal om tot een ruimte voor workshops, events, (co)working, ontmoetingen en inspirerende happenings.

Mechelsesteenweg 30, Mortsel, thenobs.be

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Openingsbeeld: Spaces Coworking @ Antwerpen-Berchem.

Meer over je carrière