Home Lifestyle Food De 5 beste ijssalons in België
De 5 beste ijssalons in België

Ook al passen ze niet in je lactose-, gluten- of suikervrije dieet: bij meer dan 25°C wordt de doodstraf voor het eten van een ijsje afgeschaft. Uiteraard kies je als Feeling-vrouw niet voor de eerste de beste klonterige fluo-bol met kunstmatige smaakstoffen. Onze culinaire speurneus leidt ons bij zwoele temperaturen feilloos naar de smaakvolste gelateria’s, waar gezellige Italiaanse mama’s in bloemenjurk achter de schermen dagverse koemelk karnen in een traditionele houten karnton. Of toch iets in die aard. Om maar te zeggen: wij zochten de beste bolletjes ijs en vonden ze terug in deze vijf top-gelateria’s.

 

1. Emilia Gelateria in Grimbergen

Emilia ijssalon

De drie uitbaters van dit ijssalon zijn echte Italofielen. Na ontelbare vakanties in Emilia-Romagna schoolden ze zich om tot ambachtelijke ijsmakers en startten ze Emilia Gelateria in Grimbergen. Hun geheim? Elk ingrediënt dat ze gebruiken is een topproduct. Er worden uitsluitend natuurlijke aroma’s gebruikt en kunstmatige smaakstoffen of bewaarmiddelen worden geweerd.

Emilia Gelateria, Hogesteenweg 22, 1850 Grimbergen – www.emiliagelateria.be

 

2. Coupe Matadi in Leuven

Coupe Matadi leuven

Een ijsje smaakt zoveel beter op… een boot! Twee architectenvriendinnen kochten in Leuven een oud vrachtschip voor hun eigen bureau en begonnen op dezelfde boot ook ijsjesbar Coupe Matadi. Ze serveren er nu alleen natuurlijk ijs zonder toevoegingen, in acht tot de verbeelding sprekende smaken als yoga yogi (honing & caramel), limonia, café mediterranee en vanilla moon.

Coupe Matadi, Kolonel Begaultlaan 7, 3012 Leuven – www.coupematadi.be

 

3. Gelato Queen in Oostkamp

Gelato Queen

De stijlvolle, hippe en eigentijdse ijsbar Gelato Queen staat voor Italiaanse degelijkheid, gastvrijheid en genieten. Je smult niet alleen van de heerlijkste ijsjes, maar kunt hier ook luxueus ontbijten. Achteraan is er een tijdloos, groen terras.

Gelato Queen, Brugsestraat 93, 8020 Oostkamp – www.gelatoqueen.be

 

4. Gelateria Ferrara in Gent

Gelateria Ferrara

Hét ijswalhalla van Gent is Gelateria Ferrara. In de winter kun je kiezen uit twaalf smaken, in de zomer uit vierentwintig. Hier mag je zelf je ijscoupe samenstellen of kiezen voor een klassieker als coupe mont blanc, coupe Italia royal of – onze favoriet natuurlijk – coupe scroppino met Limoncello-ijs, wodka en spumante.

Gelateria Ferrara, Vlaanderenstraat 127, 9000 Gent – www.gelateria-ferrara.be

 

5. Cremerie François in Sint-Niklaas

Cremerie François

Cremerie François werd drie keer verkozen tot beste ijssalon van België. Ze draaien dan ook al dagverse ijsjes sinds 1928 (!) en het basisrecept is sindsdien onveranderd gebleven. Alles gebeurt artisanaal met de beste ingrediënten die ze kunnen vinden, zoals groene Siciliaanse pistachenoten en hazelnoten uit Piemonte.

Cremerie François, Ankerstraat 34, 9100 Sint-Niklaas – www.cremerie-francois.com

 

Meer ijsjes: