Home Lifestyle Food Dé culitip: Pistolet Original
Dé culitip: Pistolet Original

De sympathiekste broodjeszaak van Brussel is Pistolet Original. Deze week vieren ze hun eerste verjaardag en daar zijn we blij om. Sommige van de pistolets die je hier kunt proeven, dragen de stempel van beroemde lekkerbekken zoals sterrenchef Lionel Rigolet, modeontwerper en foodie Gérard Watelet en de Lady Chef van 2014, Stéphanie Thunus. Eigenares Valérie Lepla verklapte ons dat binnenkort zelfs de grote Peter Goossens zich aan een pistoletrecept zal wagen. Als dat geen reden is om je koolhydraatvrije dieet toch voor één dag overboord te gooien?

Pistolet Original, Joseph Stevensstraat 24-26, 1000 Brussel

De 6 lekkerste pistolets van het huis

Voor wie net als wij wel eens zin heeft in origineler beleg dan kaas en ham: dit zijn de zes lekkerste recepten van Pistolet Original.

Pistolet Original

Pistolet Nippon

Voor 2 pistolets

Sla 2 dunne plakjes kipfilets plat met een deegrol of vleeshamer. Wentel ze achtereenvolgens door bloem, losgeklopt eiwit en panko (op smaak gebracht met peper en zout). Frituur of bak goudbruin en laat even uitlekken op keukenpapier. Meng 4 el mayonaise met 1 el wasabi. Maak een vinaigrette van 3 el zonnebloemolie, 1 el sojasaus, 1 scheutje citroensap, zout en peper. Snij 2 pistolets doormidden en bestrijk de onderkant met de wasabi-mayonaise. Beleg met ijsbergsla en  plakjes avocado. Besprenkel met de vinaigrette. Leg de kipfilets erbovenop en werk af met koriander.

 

Pistolet Original

Dé pistolet van Lionel Rigolet chef-kok van Comme Chez Soi met duo van rivierkreeft en parelhoen zoals in de Vaucluse

Voor 3 pistolets

Meng in een grote kom 40 g blokjes gare parelhoen met 65 g gekookte rivierkreeft (schoongemaakt en gehalveerd), 12 geroosterde en gehakte hazelnoten, 15 g rauwe bloemkoolroosjes, 20 g grofgesneden shiitake, 10 g gesnipperde lente-ui, 50 g truffelvinaigrette uit de Vaucluse en een scheutje citroensap. Snij elke pistolet doormidden en vul op met het mengsel. Werk de bovenkant af met blaadjes postelein, 3 met vinaigrette besprenkelde rivierkreeftjes en een beetje fleur de sel. Leg de bovenkant van de pistolet erop.

 

Pistolet Original

Dé pistolet van Gérald Watelet, modeontwerper en foodie

Voor 4 pistolets

Fruit 1 fijngehakt sjalotje in boter en voeg 300 g boschampignons toe. Laat aanbakken en voeg dan 1 gehakt teentje knoflook toe. Bak 6 plakjes ontbijtspek krokant. Klop 4 eieren los met peper en zout. Voeg de eieren toe aan de pan met champignons. Voeg net voor het stollen een beetje room toe en werk af met bieslook. Beleg 4 pistolets met omelet en werk af met spek.

 

Pistolet Original

Dé pistolets van Lady Chef 2014 Stéphanie Thunus met gerookte paling

Voor 2 pistolets

Snij 1 selderijstengel in kleine reepjes en doe hetzelfde met 1 groene appel. Snij enkele gerookte palingfilets in stukken. Maak een vinaigrette van 1 el mosterd met 3 el zonnebloemolie, 1 el ciderazijn, 1 scheutje citroensap, peper en zout. Meng de vinaigrette met de reepjes selderij en appel. Snij 2 pistolets doormidden. Beleg de onderkant met tuinkers, leg de filets erbovenop en werk af met het vinaigrette-selderij-appelmengsel. Leg de bovenkant van de pistolet erop.

 

Pistolet Original

Pistolet Perdu

Voor 2 pistolets

Klop 3 eieren los met 2 dl melk en 1 el witte suiker. Snij 2 pistolets doormidden en laat ze even weken in dit mengsel. Verwarm een koekenpan met 1 klont boter en bak de pistolethelften aan beide kanten goudbruin. Bestrooi met blonde suiker.

 

 

 

Pistolet Original

Pistolet met gerijpt rundvlees

Voor 1 pistolet

Laat 100 g zwarte olijven uitlekken en laat ze vervolgens 8 uur drogen in een oven van 180°C. Maak er vervolgens een poeder van in de keukenrobot. Mix vervolgens in de keukenrobot 1 bosje basilicum met 50 g pijnboompitten en 1/2 dl olijfolie tot pesto. Breng op smaak met peper en zout. Maak nu je pistolet. Schik in een bloemvorm enkele schijfjes tomaat, met in het midden 1 plakje burrata of mozzarella. Leg hier enkele plakjes kort gegrild gerijpt rundvlees op. Werk af met toefjes pesto.