Met Sergio Herman als man en vier eigen kookboeken vormt lekker eten ook de rode draad in het leven van Ellemieke Vermolen. Ellemieke is enorm geïnteresseerd in gezonde voeding en heeft daarom een opleiding Hormoonfactor gevolgd. Ze geeft ons het heerlijk recept van haar boekweitpannenkoeken die lekker zijn én ook lief zijn voor je hormonen.

Boekweitpannenkoeken

Ingrediënten:

  • 100 g boekweitmeel
  • 2 eieren
  • 300 ml plantaardige melk
  • snuifje zout
  • roomboter om in te bakken
  • mogelijke toppings: appel, rozijnen, kaneel, geraspte kaas, vers fruit, …

Bereiding:

Meng het boekweitmeel met een snuf zout. Voeg de eieren één voor één toe en klop er met een garde een kleverige bal van. Voeg nu beetje bij beetje de plantaardige melk toe en blijf roeren tot er een mooi, klontervrij beslag ontstaat. Laat een koekenpan goed heet worden. (Vaak mislukt de eerste pannenkoek, omdat de pan nog niet heet genoeg is.)

Tip van Ellemieke
“ Maak direct een hele stapel, dan kun je er de volgende dagen ook nog van eten. ”

Smelt een klontje boter in de pan. Verdeel een lepel beslag over de pan en beweeg ze heen en weer, zodat het beslag mooi verdeeld is. Verdeel je gekozen toppings over de bovenkant van de pannenkoek: kies bijvoorbeeld voor plakjes appel, een handje rozijnen en een theelepel kaneel, of voeg een handje geraspte kaas toe.

Als de bovenkant droog is en er kleine luchtbelletjes ontstaan, kun je de pannenkoek omkeren. Doe dat met een spatel. Bak de boekweitpannenkoeken op een middelhoog vuur aan weerszijden lichtbruin. Serveer ze meteen (hoewel ze koud ook erg lekker zijn). Werk af met vers fruit voor nog meer smaak.

Meer gezonde recepten vind je hier: