Foodjournaliste Evelien Rutten geeft elke maand in Feeling en elke week op feeling.be haar onverbloemde, overheerlijke mening over de nieuwste restaurants en de laatste foodtrends. Deze week laat ze haar licht schijnen op dé it-grediënten van het moment.

 

Om de culinaire tijdgeest te vatten, moet je eigenlijk gewoon een honderdtal recente menukaarten van restaurants naast elkaar leggen. Je zult meteen zien dat er een aantal ingrediënten en gerechten zijn die werkelijk o-ver-al terugkomen.

1. Matcha

Niet iedereen houdt van de uitgesproken vegetale smaak, maar omdat het zo gezond is, zie je matchapoeder in meer en meer gerechten opduiken. Topper: de matcha donuts bij Hoeked Doughnuts in Antwerpen. 

Lees ook: Hoeked doughnuts, lekkernijen met een hoekje af 

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

2. Mimolette

Het lijkt erop dat de een of andere Mimolette-vertegenwoordiger erg zijn best heeft gedaan, want ik kreeg de afgelopen maanden steeds vaker de fluo-oranje mimolette-kaas geserveerd. Topper: een dip van aardpeer, walnoot en mimolette bij Atelier Maple.

Lees ook: Atelier Maple, de nieuwste foodspot in Antwerpen getest door onze food-journaliste.

3. Vermout

Lange tijd werd vermout aangekondigd als de nieuwe gin, maar de hype bleef uit. Tot nu, want in zowat élk restaurant waar ik de laatste tijd kwam, was er een huisaperitief op basis van vermout. Topper: een negroni bij Rebelle in Kortrijk.

4. Duif uit Steenvoorde

Dé geliefde, Belgische delicatesse. De gevederde vrienden uit Anjou zitten inmiddels weg te kwijnen in hun hok. Topper: de in hooi gerijpte duif uit Steenvoorde bij Chambre Séparée in Gent.

Mozzarella is zó 2017! We eten nu enkel nog dezelfde kaas, maar met een veel romigere kern

5. Vol-au-vent

Ik gruwel ervan als koks er een ‘moderne’ versie willen maken van vol-au-vent. Laat dat gerecht toch met rust! Maar ik heb toch al enkele keren deemoedig en vol respect het hoofd moeten buigen voor een lichtere, gastronomische versie. Topper: de fantastische
vol-au-vent van Sir Kwinten in Lennik.

6. Fregola

Deze Sardijnse mini-pasta in bolletjesvorm lijkt wel de nieuwe quinoa: het is dé carb van het moment bij chefs alom. Topper: fregola sarda met nduja, vongole, burrata en bottarga bij La Botte in Gent.

7. Bloemkool

Zin in steak? Grill een bloemkool. Liever pizza? Maak deeg van bloemkool. Nog plaats over voor een dessertje? Meng een gestoomde bloemkool met witte chocolade. Topper: dessert van bloemkool met passievrucht en witte chocolade bij Atelier Maple.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

8. Burrata

Mozzarella is zo 2017! We eten nu enkel nog burrata, dezelfde kaas maar met een veel romigere kern. Topper: de pasta met tomatensaus en burrata bij Roberta Pastabar in Sint-Truiden.

9. Dashi

Vergeet smaakmakers als maggi. Japanse dashi op basis van zeewier en gedroogde tonijn is dé bouillon van het moment. Topper: gemarineerde langoustine met avocado en dashi bij Vrijmoed.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

10. Hummus

Van klassieke hummus op basis van kikkererwten, tot smeersels van rode biet, courgette of pompoen. Dippen is een must! Topper: aperitief van drie soorten hummus bij Hümm in Antwerpen.

Lees ook: onze journaliste ging lang bij dé foodspot voor Hummuslovers

Meer over Evelien Rutten: