Aperitieven is bij ons intussen ingeburgerd als een populaire invulling van een relaxte avond. We zien overal aperobars opduiken, van New York tot onlangs in Antwerpen. Binnen deze aperotrend is er nog een trend, en die is wel heel verrassend: alcoholvrije dranken, ook wel bekend als bitters.

De tijd dat enkel de Bob of zwangere vrouwen geen alcohol dronken tijdens een avondje onder vrienden is allang passé. Zo blijkt uit het onderzoek van Heineken uit 2016 dat steeds meer mensen, zelfs tot 75% van de millennials, bewust hun alcoholinname beperken tijdens een avondje uit. In februari was Tournee Minérale razend populair en dit toont nogmaals dat we steeds meer op onze gezondheid en voeding letten.

Complexe smaak

Om de grote vraag naar alcoholvrije alternatieven tegemoet te komen spelen ook de drankproducenten in op deze trend. Vroeger waren de opties beperkt tot (vaak te zoete) mocktails en frisdrank of gewoonweg water. Nu kun je ook genieten van een meer complexe smaak, een mix van alcoholvrije drank met kruiden, even mooi gepresenteerd als een klassieke cocktail.

Probeer tijdens je volgende aperitiefavond zeker een van onderstaande recepten uit. Deze alcoholvrije smaaksensaties zijn ook lekker om te serveren bij de barbecue of gewoon als een (gezonde) verfrissing.

4 x alcoholvrij aperitief

Grapefruit & rosemary

Deze mocktail met pompelmoes en rozemarijn heeft een bittere toets door de combinatie van vruchten en kruiden. The Mocktailclub werd opgericht door Marie Claessens, ze kampt al jaren met een alcoholallergie en stoorde haar aan het beperkt aantal goede alternatieven voor alcoholische drankjes.

Het volledige recept vind je hier.

Crodino

Voor wie liever een ready-made aperitief heeft, kan kiezen tussen de twee smaken Rosso en Orange van Crodino. Deze bitters zijn gemaakt met een mix van 30 kruiden, waarvan het recept geheim is. Sofie Dumont is alvast fan!

Bekijk hier hoe Sofie een Crodino serveert met een bijpassend hapje.

 

Moscow Mule

Een onbeperkt aantal verfrissende cocktails zonder de kater achteraf ? Dat kan je beleven met dit simpel recept voor een non-alcoholische Moscow Mule. Hoofdingredienten zijn ginger beer, tonic en limoen.

Het volledige recept vind je hier.

Tournée Minérale

Ter ere van de Tournée Minérale werd deze mocktail gemaakt met basilicum en vlierbloesem. Je kunt dit serveren met een bijpassend hapje zoals granaatappel bruschetta.

Het volledige recept vind je hier.

Lees ook