Een foodie in zijn kot, die kiest de keuken als knuffelcontact. Wat volgt? Een culinaire boom van nieuwe creaties en heerlijke herontdekkingen. Philippe De Backer was tot voor kort politicus (Open Vld). Tijdens de lockdown bekwaamde hij zich in zuurdesembrood.

Van minister naar hobbykok

“Ik ben al heel lang een enthousiaste hobbykok die enorm graag kookt voor familie en vrienden. Tijdens de eerste lockdown heb ik dag en nacht gewerkt omwille van de coronacrisis, dus had ik geen tijd voor culinaire avonturen. Na 1 oktober zat mijn ministerschap erop en zat ik net als iedereen thuis. Toen ben ik begonnen aan project ‘zuurdesembrood’.

Meer wetenschap dan buikgevoel

“Van opleiding ben ik bioloog, dus zuurdesembrood bakken lag me meteen. Ik heb drie weken starters gekweekt en daarna experimenteerde ik met verschillende recepten. Voor mij is koken normaal iets meer buikgevoel dan wetenschap, maar bij brood telt echt elke 5 gram, dus hield ik alle stappen goed bij en paste ik aan waar nodig. Vandaag heb ik het proces redelijk goed onder de knie: de hele familie plaatst bestellingen. Ook mijn twee jonge kinderen zijn er gek op. Naast zuurdesembrood heb ik me geamuseerd met marinades en recepten die een lange gaartijd hebben, zoals pulled pork en buikspek, maar ook stoofvlees volgens recept van Peter Goossens. Ik maakte ook altijd verse pasta en heb een complex Aziatisch recept met boekweitnoedels geperfectioneerd: tien ingrediënten die perfect in balans moeten zijn. Ik hield de verhoudingen bij in een boekje en bleef aanpassen tot de smaak helemaal juist zat.”

Liefde gaat door de maag

“De laatste tien jaar waren heel zwaar, ik werkte 24/7. Ik heb nu bewust enkele maanden vrijaf genomen om bij mijn gezin te kunnen zijn en te herconnecteren. Koken is daarbij de ultieme ontspanning. Ik sluit me af van de wereld en ga helemaal op in het proces. Ook heel fijn is dat je meteen resultaat ziet, wat in de politiek niet altijd het geval is.” (lacht) “Het is zo spijtig dat we tijdens de lockdown geen mensen mogen ontvangen, net nu ik zo veel tijd heb om te koken. Ik kijk ernaar uit om deze zomer hopelijk terug veel vrienden te kunnen vragen bij mij thuis. Dan kan ik meteen al mijn nieuwe recepten op hen uitproberen.”

Onmisbaar in de keuken van Philippe:

Scherp koksmes

“Ik ben iemand die alles zélf maakt ‘from scratch’. Dan heb je uiteraard een goed mes nodig om groenten te snijden. Mijn keukenmes van Global is heilig.”

Global G2 koksmes 20 cm, € 103,50. Koop hem hier

Gietijzeren kookpot

“Een stoofpotje lukt veel beter als je het in een gietijzeren kookpot bereidt. Je begint op het fornuis en plaatst de pot daarna een paar uur in de oven.”

Le Creuset Stoofpan rond in geëmailleerd gietijzer, 24 cm, € 265. Koop hem hier

Precisieweegschaal

“Koken doe ik het liefst op gevoel, maar bij brood bakken moet je de ingrediënten tot op de gram afwegen.”

Digitale precisieweegschaal tot 5.000 g, € 18,99. Koop hem hier

 

Oven

“Vanaf het moment dat ik begin te koken, gaat de oven aan. Het is een zwaar onderschat hulpmiddel in de keuken. Ideaal voor stukken vlees die traag gegaard moeten worden.”

Deegsnijder

“Bij zuurdesembrood is een goede deegsnijder essentieel om het deeg in vorm te krijgen. Ook handig om groenten van de snijplank in de kookpot te krijgen.”

Nicolas Vahé deegsnijder acacia, € 13,26. Koop hem hier

Meer lezen over koken en eten: