Een foodie in zijn kot, die kiest de keuken als knuffelcontact. Wat volgt? Een culinaire boom van nieuwe creaties en heerlijke herontdekkingen. Youssef Joumani is grafisch vormgever & webdesigner. Hij stapte tijdens de lockdown in de wondere wereld van gin.

“Ik werk als grafisch vormgever bij Brouwland, een groothandel voor professionals en particulieren die zelf bier, wijn of kaas maken. Toen de lockdown begon, vlogen de bierbrouwkits hier de deur uit. De cafés gingen dicht, maar er werd zeker niet minder bier gedronken.”

Kritische gin lover

“Misschien logisch dus dat ik op een bepaald moment ook zelf gin ben beginnen te maken. Vijf jaar geleden, midden in de ginhype, was ik dolgelukkig; ik hou erg van een gin-tonic. Het is het perfecte aperitief, want je krijgt er honger van. Enig probleem? Ik ben vrij kritisch en vond nergens een gin die écht paste bij mijn smaak.”

“Voor mij is het belangrijk dat gin niet gewoon een shot alcohol is, maar dat er een zekere gelaagdheid van aroma’s en smaken in zit. Tijdens de lockdown had ik tijd om zelf gins te beginnen destilleren. Dus ging ik aan de slag met de etherische oliën van kruiden en specerijen, in samenwerking met een professionele gin maker. Omdat we elkaar niet in levenden lijve konden ontmoeten, stuurden we stalen en experimenten via de post heen en weer.”

Unieke smaken en dromen

“Uiteindelijk heb ik twee gins gecreëerd waar ik heel gelukkig mee ben: Mediterranean (gember, kaneel en sinaasappel) en Meadow (honing, tijm en citroengras). Ik verkoop ze nu via mijn website en heb grootse plannen om mijn webshop verder uit te bouwen. Zo droom ik er ook van om een tasting room te beginnen, waar je gin kunt proeven in combinatie met lekkere hapjes.”

“Ik sta ontzettend graag in de keuken. Als kind heb ik veel smaken meegekregen van mijn moeder, waaronder natuurlijk ook de Marokkaanse. Ik ben geëvolueerd van eenvoudige eenpansgerechten naar een geavanceerde, experimentele keuken én een eigen kookblog (youchef). Ik kook iedere dag en toen het nog mocht, ook voor vrienden. Geef me een paar ingrediënten en ik ben vertrokken.”

Onmisbaar in de keuken van Youssef:

Rasp

“Ik gebruik mijn smalle handrasp van Microplane haast elke dag, voor zeste van citroen of limoen, parmezaan, gember en chocolade.”

Microplane Master Grater Rasp Zester #1, € 27,50. Koop hem hier

Dubbelwandige glazen

“Sinds kort serveer ik mijn gin-tonic in een dubbelwandig glas, waarin alle ingrediënten lijken te zweven. Ik was de ‘kuipen’ beu.”

Bodum, set van 6 dubbelwandige glazen (0,45 liter), € 139,90. Koop ze hier

Mini-mixer

“Een kleine blender of foodprocessor is ideaal om veel te experimenteren. Zo maakte ik onlangs een spinaziemayonaise.”

KitchenAid Mini Food Processor, € 79. Koop hem hier

Ijsblokjes

“Om een cocktail langer koud te houden, gebruik ik altijd grote vierkante of ronde ijsblokjes. Ze smelten langzamer en daardoor verdunt je cocktail ook niet zo snel.”

Pepermolen

“Ik probeerde deze pepermolen ooit uit bij een vriend en was zeer aangenaam verrast. Hij ligt goed in de hand en heeft een fijne maling.”

Pepermolen Zassenhaus, € 79,95. Koop hem hier

Meer lezen over koken en eten: