Onze Foodjournaliste Evelien Rutten heeft het afgelopen jaar ontelbaar veel restaurants bezocht. Daarom heeft ze ook een selectie gemaakt van de beste restaurants die haar zijn bijgebleven.

Air Republic (Cadzand)

De vernieuwde jachthaven van Cadzand zou zo kunnen figureren in een hedendaagse versie van Miami Vice. Clean design, snelle boten, beautiful people én Air Republic: het meest recente ei van Sergio Herman. Wij gingen er dineren bij valavond en zagen door de metershoge ramen een rood-oranje zon ondergaan. Romantischer dan dat ga je nergens vinden. Het restaurant lijkt één te worden met de zo geliefde Noordzee van de Zeeuwse sterrenchef. De gerechten zijn klassieker dan bij The Jane of Pure C, maar het hoeven niet altijd toeters en bellen te zijn op het bord. Als het het seizoen is, bestel dan zeker de fenomenale langoustines, die zijn ongelooflijk zoet en aromatisch.

Kanaalweg 1, 4506 KN Cadzand, Nederland
Air-republic.com

DIM (Antwerpen)

Dimitri Proost is geen Aziaat, maar moet dat in een vorig leven wel geweest zijn. Anders kun je niet verklaren hoe een 23-jarige knaap al op zo’n jonge leeftijd de Japanse finesse volledig in de vingers heeft. Dit jaar verhuisde hij met zijn kleine restaurantje naar een groter pand aan de Vrijdagmarkt in Antwerpen, waar zijn stijl en kookkunsten nog beter tot hun recht komen. Wil je de beste sushi van België proeven? Boek dan een tafeltje, of  installeer je aan de toog, met uitzicht op de fenomenale snijtechnieken van de meester zelf. DIM is best prijzig, maar je krijgt hier enkel de allerbeste ingrediënten op het bord. En er wordt ook niet gekeken op een lepeltje kaviaar meer of minder.

Vrijdagmarkt 7, Antwerpen
Dimdining.be

SÕMA (Antwerpen)

Een restaurant binnenstappen zonder enige verwachting en dan oog in oog staan met de ravissante Adriana Zafiris: binnen de vijf seconden wisten we dat het een bijzondere avond zou worden. Bij Sõma kom je terecht bij een chefskoppel met vier nationaliteiten. Adriana is Belgisch-Grieks, haar vriend Frédéric Chastro is Frans-Colombiaans. Samen brengen ze een verrukkelijke quatre-mains van stoere Zuid-Amerikaanse smaken die feilloos worden gecombineerd met Europese, elegante finesse. Frédéric won dit jaar trouwens de San Pellegrino Young Chef Benelux Award en gaat in 2018 naar de wereldfinale in Milaan.

Wolstraat 33, Antwerpen
Soma.Restaurant

Dôme  (Antwerpen)

Ik was geen uitgesproken fan van het Antwerpse sterrenrestaurant Dôme, totdat het dit voorjaar werd overgenomen door de Franse chef Frédéric Chabbert. Je zou zijn keuken kunnen vergelijken met een mantelpakje van Chanel. Er is niets vernieuwends aan, maar zodra je het aantrekt, ben je één en al elegantie. Zonder visuele spektakels, zonder dure microgreens, zonder gouden graffiti focust Chabbert zich puur op smaak. Hij brengt een lichte versie van de klassieke Franse keuken die toch mooi inspeelt op een nostalgisch verlangen. De chef werkt volledig seizoensgebonden en laat de zorgvuldig geselecteerde ingrediënten echt schitteren op het bord.

Grotehondstraat 2, Antwerpen
Domeweb.be

CHAMBRE SÉPARÉE (Gent)

Het nieuwe project van Kobe Desramaults is ambitieus, prijzig en serieus rock-’n-roll. Je aperitieft in een Mad Men-achtig interieur en neemt dan plaats aan de toog die volledig rond de keuken is gebouwd. In die intieme setting dineer je best als koppel. Er zijn trouwens geen elektrische of gasvuren, alles wordt bereid op open vuur. Op twee uur tijd krijg je twintig kleine gerechtjes die in een razendsnel tempo worden opgediend. De focus ligt volledig op het pure ingrediënt, met weinig fratsen eromheen. Ons favoriete gerecht was de lamsschouder, die urenlang boven het vuur aan een haak hing. De combinatie met korianderdressing, oesterblad en gegrilde aubergine was subliem.

Keizer Karelstraat 1, Gent
Chambreseparee.be

Merkat (Leuven)

Restaurants waar je instant vrolijk van wordt, die zijn zeldzaam. Bij Merkat, de tapasbar gelinkt aan sterrenrestaurant Essenciel, begint alles met een ferme hell yeah! – zeker als je de spicy Merkat-cocktail bestelt. We lieten een hele reeks tapas aanrukken en beleefden een fantastische avond met o.a. hemels luchtige iberico-kroketjes, patatas Merkat, een frisse kikkererwtensalade, kokkels in kokossaus, polpo en zuurdesemtoast met makreel en venkel. De zorg en precisie waarmee de chef te werk gaat, is fantastisch. Trommel je vrienden op en boek een tafel, bestel waar je zin in hebt en feel the magic.

Muntstraat 25, Leuven
Merkat.be

Sanzaru (Sint-Pieters-Woluwe)

Een combinatie van Japanse soberheid en Peruviaanse levenslust: dat zijn de twee elementen van de wereldberoemde Nikkei-keuken zoals je ze sinds kort ook kunt proeven bij Sanzaru. De stoere kleuren in het interieur – aubergine en electric blue – worden gecombineerd met leer, koper en hout. Enkele sfeervolle muurschilderingen (het lijken wel Japanse strips) zorgen voor een heel unieke sfeer. Dat het eten hier een ware ontdekking is, is mooi meegenomen.

Tervurenlaan 292, Sint-Pieters-Woluwe
Sanzaru.be

Nog meer foodtips: