Home Lifestyle Food Dit zijn de trends in chocoladeland

Dit zijn de trends in chocoladeland

Dit zijn de trends in chocoladeland

De helft van de Vlamingen kan niet zonder chocolade, dat blijkt uit een onderzoek van iVox en Futureproved. Trendwatcher Bert Van Thilborgh zet de belangrijkste trends op een rijtje.

Bert Van Thilborgh is trendwatcher is gespecialiseerd in food en chocolade. Hij bezocht chocoladebeurzen en stelde deze trends vast. 

1. Chocolade met een verhaal

"Vlamingen hechten er veel belang aan dat ze het verhaal achter de chocolade kennen. Hoe het gemaakt wordt, de boer die de cacaobonen plukt en hoe de heerlijke chocolade in België geraakt… We willen het allemaal weten. Chocolade met een verhaal is ontzettend populair."

2. Fair Trade

Dankzij het internet zijn producten en hun productieprocessen steeds transparanter. "Mensen hechten er daarom veel belang aan dat hun chocolade op een eerlijke manier wordt gemaakt, met respect voor mens en milieu. Je moet daar misschien meer voor betalen, maar weet dan wel dat je een eerlijk product hebt."

3. Slow chocolate

Chocomelk met marshmallows

Door onze hectische levensstijl snakt iedereen wel naar een beetje ontspanning. "Slow chocolate is dan ook een belangrijke trend. We willen écht genieten van chocolade, er een belevenis van maken. Dat kan gaan van zelf warme melk opwarmen en chocolade smelten tot samen met vrienden naar een bar gaan om chocolademelk te drinken. Zolang het maar slow is en een totaalbeleving."

4. Healthy chocolate

Chocolade heeft een positieve invloed op onze gezondheid. "De endorfines maken ons gelukkig, we gebruiken ze op onze huid,… Maar vrouwen hebben een haat-liefdesverhouding met chocolade. Daarom zijn er ook steeds meer gezonde chocolades op de markt. Denk aan donkere chocolade met weinig toegevoegde suiker. Maar men wordt ook inventiever. Zo worden er ook fruit, groenten en zaden in chocolade verwerkt. De vreemdste combinaties zijn mogelijk."

5. Kleinere porties

Slecht nieuws dames! Chocolade wordt duurder. "Dat komt omdat chocolade bij de middenklasse in het Midden-Oosten en het verre Oosten aan een echte opmars bezig is. Cacaobonen worden dus schaars. Dat wil zeggen duurdere chocolade, maar ook kleinere verpakkingen.

6. Donkere chocolade

Irav Gustin_donkere chocolade

Onze favoriet is donkere chocolade. Volgens Bert is dit een trend die lang zal meegaan. "Dat is te verklaren door de vergrijzing van onze bevolking, je smaak verandert naarmate je ouder wordt. Hoe ouder, hoe meer je van bitter houdt. Doordat onze bevolking ouder wordt, zullen we dus meer donkere chocolade eten.

7. Innovatief

Dan zijn er nog de trends die verwacht worden. "Op de chocoladebeurs zag ik bedrijfjes die toestellen verkopen om zelf chocolade te maken. Door hem zelf te maken is hij helemaal naar smaak en goesting. En misschien printen we binnenkort wel onze chocolade met een 3D-printer. Wat ik ook nog verwacht? Dat we chocolade kunnen verwerken in onze kleding. Maar dan moet de chocolade eerst warm genoeg kunnen worden zonder te smelten, maar onderzoekers zijn daar al volop mee bezig", aldus Van Thilborgh. 

 

Lees ook: 

De trend: teatoxen

De waarheid over superfoods

In 5 stappen naar meer tijd voor jezelf