Een ijskast vol restjes op het einde van de week, klinkt dit je bekend in de oren? Goed nieuws! In plaats van al je overschotjes in de vuilnisbak te gooien kan je er heerlijke gerechten mee maken. Wij geven je drie recepten.

Zoete aardappelwafels

Ingrediënten

  • 70 g zachte boter of margarine
  • 70 g suiker 100 g bloem (patisserie, volkoren …)
  • 5 g bakpoeder
  • 1 ei
  • 100 g (vrij droge) aardappelpuree

Bereiding

  • Maak wafelbeslag: smelt de boter en voeg de suiker toe. Voeg daarna de bloem vermengd met bakpoeder toe en ten slotte het ei.
  • Bij dit gladde mengsel voeg je beetje bij beetje de aardappelpuree. Meng goed zodat de puree homogeen verdeeld is.
  • Schep telkens langwerpige bollen in het voorverwarmde wafelijzer en bak de wafels gedurende 3 tot 5 minuten.
  • Deze wafels bewaren niet zo lang als een gewone wafel. Wat je binnen de drie dagen niet kunt opeten, kun je wel perfect in de vriezer bewaren.

Tip en variatie

  • Eerst nog aardappelpuree maken? Voor 6 personen ga je als volgt te werk: 1 kg aardappelen schillen, gaarkoken en afgieten. Doe er 2 klontjes boter bij, 1 ei, enkele eetlepels melk en wat zout, peper en nootmuskaat, en prak tot een smeuïge puree.
  • De puree kun je ook vervangen door gare, bij voorkeur klevende rijst.
  • Probeer ook eens hartige aardappelwafels! Fruit een middelgrote ui en 2 teentjes geperste knoflook in een pan. Voeg dit bij het wafelbeslag. Ga hiervoor op dezelfde manier te werk als voor de zoete aardappelwafels, maar vervang de suiker door een extra ei, zout, peper en een eetlepel dille. Serveer deze hartige wafeltjes met gerookte zalm, met zure room of met ricotta.

Broccolitapenade

Ingrediënten

  • 1/2 broccoli (of bloemkool)
  • 1/4 rode, gesnipperde ui
  • 2 opgelegde en fijngehakte augurken
  • 1/4 koffielepel komijnpoeder
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 1 eetlepel (magere) natuuryoghurt
  • peper en zout naar smaak
  • oud brood als smeertoastje
  • eventueel wat fijne uiringetjes of geraspte Parmezaanse kaas

Bereiding

  • Kook de broccoliroosjes 5 tot 10 minuten, als dat nog niet gebeurd is.
  • Giet af en laat uitlekken.
  • Meng de broccoli, de rode ui en de augurken met de mixer of in de keukenrobot.
  • Voeg het komijnpoeder, de mayonaise en de yoghurt toe en roer.
  • Kruid met peper en zout.
  • Werk de toastjes af met een uiringetje of kaas.

Tip en variatie

  • Bloemkool in plaats van broccoli? Ook erg lekker.
  • Heb je olijven, kappertjes, verse basilicum, zongedroogde tomaten of een lepeltje tomatenpuree op overschot? Blend die door wat mayonaise en je krijgt zo een tapenade met zuiderse toets.
  • Je kunt yoghurt en mayonaise ook eenvoudig vervangen door ricotta, mascarpone of zijdetofoe.
  • Al eens gedacht aan pompoenmousse? Die maak je door pompoenblokjes en een gesnipperd uitje gaar te koken in groentebouillon. Giet af en mix de groenten met een aantal lepels ricotta en een scheut olijfolie. Kruid met peper en zout en serveer in een glaasje met een krul Parmezaanse kaas.

Vismousse

Ingrediënten

  • 50 g vis (gerookte zalm, gerookte forel, gerookte haring, gerookte heilbot …)
  • 1 dl (light)room
  • 1 eetlepel verse, gesnipperde dille (of dille uit een potje). Ook met heel wat andere kruiden zoals bieslook, peterselie, koriander, ras el hanout, garam masala bekom je een origineel resultaat.
  • 1 koffielepel citroensap
  • peper naar smaak
  • oud brood of toastjes

Bereiding

  • Snijd de vis in stukken en hak verder fijn met mixer of keukenrobot.
  • Doe de room en de dille bij de vis en mix nog even.
  • Druppel het citroensap bij het vismengsel en breng op smaak met peper.
  • Zet de mousse een uurtje in de koelkast.
  • Gebruik een decoratiespuit om de toastjes te versieren.
  • Werk de toastjes eventueel af met de resterende verse kruiden.

Tip en variatie

  • Deze mousse kun je ook met gerookte ham of bacon maken. Een stukje verse vijg als afwerking is daarbij erg lekker.
  • Denk ook eens aan een plakje komkommer om de vismousse op te presenteren.

Wil je meerdere recepten uittesten? Dat kan! In Het Restjes Kookboek staan maar liefst 60 recepten die je kan maken met restjes.

 

Ontdek de lekkerste eetadresjes: