Foodjournaliste Evelien Rutten geeft elke maand in Feeling en elke week op feeling.be haar onverbloemde, overheerlijke mening over de nieuwste restaurants en de laatste foodtrends. Evelien proeft voor en fileert haarfijn wat ze op haar bord krijgt. Geen greintje snobisme, maar eerlijke updates over wining-and-dining waar jij als lezeres van zult smullen. Vorige week ging Evelien langs bij EED in Leuven.

Soms stap je een restaurant binnen en beland je in een retro roetsjbaan, helemaal terug naar de jaren ’60 of ’70. Ergens is dat wel amusant, zo’n trip down memory lane met een glaasje porto of sherry en een keurige, klassieke garnaalcocktail. Daarnaast heb je de restaurants die voortdurend vijf à tien jaar achterlopen, met dikke strepen balsamico in kruisjessteekpatroon, paprikapoeder op de rand van het bord en gedroogde tomaten als standaardgarnituur. Er bestaat waarschijnlijk nog een publiek voor deze stijl, maar dat soort horreur ligt bij mij nog te vers in het geheugen om het nu al als ‘grappig vintage’ te bestempelen. Hoe meer restaurants ik bezoek, hoe beter ik besef dat het niet evident is om een chef te vinden die een eigen identiteit uitstraalt en daarbij ook nog eens eigentijds kookt, in sync met de verwachtingen van het veeleisende publiek van vandaag dat snakt naar smaakvol én gezond.

Gelukkig wordt mijn volharding af en toe beloond. Zo stapte ik vorige week binnen bij EED in Leuven, recht uit de vrieskou met een dikke sjaal, blozende wangen en een lopende neus. Terwijl ik me uit mijn jas wring, word ik –zelfs met beslagen bril- al meteen geprikkeld door de uitgepuurde sfeer met abstracte schilderijen aan de muur, die blijkbaar fungeren als akoestische geluidsdempers. Nadat ik plaatsneem aan ons tafeltje, kom ik behaaglijk op temperatuur dankzij de vriendelijke serveerster en de sommelier, die met hun correcte, no nonsense attitude een hoge graad van professionaliteit uitstralen. Ik verheug me vooral op een kennismaking met de stijl van chef Philippe Heylen, die twee jaar chef de partie was bij Hertog jan. Tot nader order is dat nog steeds mijn lievelingsrestaurant in België.

Lees verder op de volgende pagina

1 2 3 4 5
bekijk op één pagina

Lees nog meer food-recensies van onze expert: