Advertorial

En, welke coffee roast verkies jij?

Samen met De’Longhi

Ooit al eens een verse koffieboon geproefd? We raden het je niet aan… Een boon zal namelijk pas naar koffie smaken eens die geroosterd is. Maar hoe gaat dat brandproces nu precies in zijn werk? We doen het hier uit de doeken.

Verschillende invloeden

Er zijn heel wat verschillende factoren die een invloed hebben op hoe jouw tas koffie ’s ochtends smaakt. De ene boon smaakt niet zoals de andere, en er bestaan heel wat verschillende variëteiten, met de Arabica en Robusta als de bekendste en meest gebruikte bonen. Al die variëteiten smaken trouwens ook nog eens anders afhankelijk van het gebied waarin ze precies werden geteeld. Maar waar de koffieboon de meeste smaak uit haalt, is het brandproces. Klaar voor een snelcursus koffiebranden?

It’s getting hot in here

De koffieboon doorstaat drie opeenvolgende fasen tijdens het brandproces. Eerst en vooral drogen de bonen op 160 graden Celsius gedurende vier tot acht minuten. Na die droogfase volgt de bruiningsfase, waarbij de eerste aromatische verbindingen ontstaan, waarvan er uiteindelijk honderden zullen tot stand komen. De koffieboon begint intussen uit te zetten, en wanneer die uiteindelijk voor een eerste keer kraakt (bij een interne temperatuur van 180 tot 205 graden Celsius), begint de laatste fase van het brandproces: de brandfase. De lengte van die derde fase hangt af van de roast (light, medium of dark) en neemt slechts 15 tot 25 procent van het volledige brandproces in.

Van light…

De kortste roast van een koffieboon is de light roast, waarbij de bonen worden gebrand tot net na de eerste kraak, wanneer de interne temperatuur zo’n 180 tot 205 graden Celsius bedraagt. Light roast-bonen herken je uiterlijk aan een lichtbruine kleur en een grovere korreligheid, qua smaak aan een lichtere, meer aromatische body én een uitgesproken zuurtegraad. Laat je trouwens niet misleiden door de naam, want de light roast bevat het hoogste cafeïnegehalte van de drie roasts. Gebeurt de branding op de juiste manier, dan kun je vaak nog de originele smaaknuances van de originele boon onderscheiden. Test je smaakpapillen: kun jij fruit-, noot-, bloem- of zelfs chocoladenuances herkennen in je light roast koffie?

… naar medium…

De maximale interne temperatuur van de medium roast-boon ligt iets hoger dan bij de light roast: tussen 210 en 220 graden Celsius. Ze worden gebrand tot net voor de bonen voor een tweede keer kraken. Ze vertonen een bruine kleur en hebben iets meer body zonder het korrelige karakter die we bij de light roast vinden. Qua aroma, smaak en zuurtegraad vinden we geen uitschieters bij de medium roast. Ook het cafeïnegehalte bevindt zich tussen de light en dark roast.

… tot dark

Uiteindelijk belanden we bij de dark roast, de langste roast van de drie met het laagste cafeïnegehalte. De bonen worden hier gebrand totdat ze een tweede keer kraken bij een interne temperatuur van 240 graden Celsius. Je kunt deze bonen onderscheiden door hun diep donkerbruine kleur en hun olieachtige glans die je trouwens ook in je uiteindelijke tas koffie zult herkennen. Deze keer geen smaaknuances van de originele boon te herkennen, maar wel een vollere, meer bittere body dan bij de light en medium roast. Fan van de dark roast? Dan ben je niet alleen. De donkerste roast is het populairst in Europa, en krijgt ook wel eens de naam ‘French roast’ of ‘Italian roast’. Bovendien leent deze variant zich volgens kenners uitstekend voor een perfecte espresso.

Onthoud dat niet één bepaalde roast de beste is, maar dat het vooral op persoonlijke smaak neerkomt. Zo kun jij perfect liefhebber zijn van de aromatische smaak van een light roast, terwijl je partner eerder de bittere nasmaak van een dark roast prefereert.

Een goede espresso vraagt een stevige, intense boon. Welke? Ontdek het in de video.

Waar blijft die koffie?

Nu je de verschillende onderdelen van het koffie branden kent, ben je een stapje dichter bij het perfecte kopje koffie. Maar om die geroosterde koffiebonen volledig tot hun recht te laten komen, vertrouw je ze best toe aan een degelijke espressomachine. De slimste toestellen hebben zelfs extra snufjes om hemelse koffie te zetten. De’Longhi kwam recent  op de markt met de geavanceerde PrimaDonna Soul, een volautomatische espressomachine dat alle instellingen personaliseert met behulp van de Bean Adapt Technology. Jouw enige taak? Je favoriete boon en gewenste soort koffie via de Coffee Link App doorgeven. Het toestel doet vervolgens al het harde werk voor jou: het bepalen van de correcte maling, de optimale temperatuur en gepaste waterdruk. Koffie zetten is nog nooit zo makkelijk geweest…

Kriebelt het om thuis aan de slag te gaan met deze kennis? Bij elke aankoop van een toptoestel van De’Longhi ontvang je gratis een welkomstpakket én een coffee workshop aan huis. Meer info? Klik hier.