Geen zin om (met een mondmaskertje en handschoenen) in de rij voor de supermarkt te gaan staan voor je wekelijkse inkopen? Geen nood, want er zijn in deze coronatijden ook een heel aantal alternatieven om aan de ingrediënten voor je ontbijt, lunch of diner te komen. De beste – en lekkerste – alternatieven voor de supermarkt op een rij.

1. Koffie en ontbijt aan huis

Even geen zin om zelf home-made granola te maken, en ook de muesli, yoghurt en – oh lord, please help us – de koffiebonen zijn op. Geen nood want overal ter lande zijn er wel kleine lokale ontbijt- en brunch hotspots die hun concept in deze moeilijke corona-quarantaine-tijden lichtjes hebben aangepast. Zo heeft het Antwerpse Tinsel bijvoorbeeld een ontbijtshop waarin je granen en zelfgemaakte chutney bestelt.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Nood aan een deugddoend kopje koffie tussen de home-office uren door? Ook dan zijn er een aantal opties. Mok koffie bijvoorbeeld levert de lekkerste bonen uit hun selectie gewoon aan je deur. En ook het Antwerpse Caffènation laat trouwe coffee-addicts in deze barre tijden niet in de kou staan: bestel uit hun aanbod of teken zelfs in op een koffie-aan-huis-abonnement.

2. Local greens: plukboerderijen en buurderij

Voor een portie biologische groentjes en fruit hoef je niet per se naar de supermarkt: er zijn in ons land namelijk ook tal van lokale initiatieven waar je dat type voeding perfect ‘bij de bron’ zelf kan inkopen. Niet alleen handig om lange wachtrijen op dit moment te vermijden, maar je steekt er lokale boeren, bio-telers en andere handelaars van eigen ‘makelij’ nog eens een ferm hart mee onder de riem in deze moeilijke tijden.

Hoe je dat praktisch aanpakt? Sluit je bijvoorbeeld aan bij één van de dertig CSA- (of voluit Community Supported Agriculture) boerderijen in ons land. Aan het begin van je plukjaar betaal je de lokale boer een vast bedrag, en in ruil voor die centjes mag je elke week eigenhandig een portie biologische groenten en fruit komen oogsten.

View this post on Instagram

𝐔𝐩𝐝𝐚𝐭𝐞 𝐂𝐨𝐯𝐢𝐝-𝟏𝟗: 𝐝𝐞 𝐦𝐞𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐯𝐚𝐧 𝐨𝐧𝐳𝐞 𝐁𝐮𝐮𝐫𝐝𝐞𝐫𝐢𝐣𝐞𝐧 / 𝐚𝐟𝐡𝐚𝐚𝐥𝐩𝐮𝐧𝐭𝐞𝐧 𝐛𝐥𝐢𝐣𝐯𝐞𝐧 𝐨𝐩𝐞𝐧. Op vlak van hygiëne worden tijdens de Bijeenkomsten alle voorzorgsmaatregelen genomen: anderhalve meter afstand tussen de Buren, geen fysiek contact, vaak de handen wassen, het ophalen van je bestelling in plekken met goede luchtcirculatie, een tijdelijke (re)organisatie van die ophaling en/of een contactloze levering aan huis van de online bestellingen als extra dienst. Neem een kijkje op het virtueel platform van Boeren & Buren of op de Facebookpagina van jouw Buurderij voor alle updates in je buurt. Nog geen Buurderij? Vind een via www.boerenenburen.be. *In deze bijzondere periode bewijst Boeren & Buren dat het een essentieel, veerkrachtig en gedecentraliseerd model biedt. Door de wekelijkse verdeling van de bestellingen via de Buurderij-locaties te behouden en levering aan huis te versterken, voelen niet enkel de lokale Producenten zich geruggesteund, maar blijven ook jullie de mogelijkheid genieten om beter en eerlijker te eten. Boeren & Buren wil een betrouwbaar kanaal zijn voor je wekelijkse voedselaankopen in een kwetsbare context voor de volksgezondheid. Laat ons solidair blijven en de lokale Boeren blijven steunen! #opdebuurderij #samensterk #veerkracht #vorkenaandemacht

A post shared by Boeren & Buren (@boerenenburen) on

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Nog een optie: begin samen met de mensen in je straat een buurderij of schrijf je via Boeren en Buren in bij een reeds bestaande buurderij. Online kan je dan elke week bestellen wat je wil: van fruit en groenten tot zelfs brood, vlees, kaas, hoeve-ijs en ambachtelijk bier. Deze spullen afhalen kan je dan bij het dichtstbijzijnde lokale verdeelpunt (a.k.a. de buurderij van jouw keuze) op een moment dat voor jou uitkomt.

3. Foodboxen en foodbags

Naast de inmiddels goed ingeburgerde foodboxen Hello Fresh en Smartmat, zijn er in deze bijzondere tijden nog tal van andere leuke initiatieven die – al dan niet tijdelijk – ook food survival-kits aan huis leveren. Onze favorieten van het moment? De healthy – en speciaal op maat van jouw gezinsstatus gemaakte – foodboxen van Foodmaker zijn absoluut te moeite.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Happy Single? Kies dan eventueel voor Team Belgium; daarin vind je maar liefst 8 gezonde en kraakverse gerechten voor één persoon (€ 5,81 per portie). Met twee en wel zin om te koken? Kies dan voor de ‘Cook your own Diner’-formule: 3 x gerechten voor twee personen voor € 6,65 per portie. Leuke extra: alle formules zijn ook veggie-aanpasbaar.

Daarnaast vallen ook de authentieke kookboxen van ‘Foodbag’ bijzonder in de smaak: het Belgische foodbox-concept werkt samen met tal van lokale handelaars waardoor er enkel verse producten van eigen bodem in je kit terechtkomen. De recepten? Die worden eveneens eigenhandig ontwikkeld in een hoogstpersoonlijk kookatelier in Gent.

4. E-peritief survival kitjes

Nog op zoek naar een degelijk flesje wijn of een lekker streekbiertje om uit te schenken bij de wekelijkse e-peritief afspraak met vriendinnen? Ook daarvoor hoef je niet per se naar de supermarkt. Nu cafés immers een aantal weken verplicht gesloten moeten blijven, schoten ook in deze branche een aantal horeca-uitbaters creatief in actie. Het Antwerpse café Den Draak bijvoorbeeld brengt op die manier je weekend-borrel nu gewoon aan huis.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Ook de Lierse wijnhandel De Vignelier wil ons ook in coronatijd z’n uitgebreide selectie kwaliteitswijnen niet ontzeggen. In samenwerking met een paar andere speciaalzaken uit de buurt (Café-Bistro ‘Het Looks’ en de Mechelse koffiebar ‘De Kraanvogel’) slaat de wijnhandel de handen in elkaar om online bestellingen op te nemen. Alles kan aan huis geleverd worden of afgehaald bij het Lierse Restaurant ‘In den Draaiboom’. Ook The Bottle Shop biedt je in deze bijzondere tijden wijn aan huis aan.

5. Online shoppen bij je supermarkt

Wie eventjes op zijn boodschappen kan wachten, kan natuurlijk ook altijd online shoppen bij zijn gebruikelijke supermarktketen. Zowel Delhaize, als Carrefour, Albert Heijn en Colruyt (collect & go) hebben een onlineshop waar je een bestelling kan plaatsen die je vervolgens zelf kan afhalen aan een lokaal verdeelpunt. Afhankelijk van de keten – en dezer dagen ook wel van de capaciteit van de winkel en het beschikbare personeel – worden je boodschappen ook aan huis geleverd. Voor meer info over mogelijke thuislevering: check de website van je favoriete supermarktketen.

6. Thuis op restaurant: special delivery

Jammer maar helaas, door de coronacrisis hebben ook tal van restaurants de deur moeten sluiten. Hoewel de meeste van deze speciaalzaken normaliter niet meteen aan take-away doen, hebben een aantal restaurants die policy de komende weken uit pure noodzaak toch een beetje aangepast.

Zaken waar je terecht kunt voor een heerlijk diner? In Leuven voorziet bijvoorbeeld de leuke food-hotspot Optimist deze dagen in een heus foodsharing-afhaalmenu. Ook bij het gezellige wereldcafé Gitan haal je je favoriete gerecht van de kaart nu gewoon af en volkscafé Central voorziet je dan weer in zoveel spaghetti bolognaise of chili con carne als je maar wil.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
In Antwerpen kan je onder meer gaan voor een healthy afhaal-pizza op basis van zuurdesem bij Standard, een hoogstaand take-away menu bij Brutal of een special delivery van Bunch. In Gent kan je Wim Ballieu’s gehakt- of andere ballen dan weer eigenhandig pre-orderen via Balls & Glory.

Op zoek naar meer lokale initiatieven die aan take-away of levering aan huis doen? Check dan zeker ook eens het verzamelplatform van My Order of Steun Horeca Vlaanderen. De favorieten van onze chef-lifestyle Nathalie Balsing? Die ontdek je dan weer hier!

7. Too good to go: tegen corona én verspilling

Je wil niet alleen je steentje bijdragen door binnen te blijven, maar er tegelijk ook nog eens voor zorgen dat er in deze sowieso al lastige tijden geen extra voedsel verspild wordt. Probeer de app ‘To good to go’ dan eens: lokale handelaars duiden er per dag aan welke producten of gerechten ze bij wijze van overschotjes nog in de aanbieding hebben. Telkens gaat het om ingrediënten of leftovers die anders in de vuilbak zouden belanden.

Tegen een prijsje kan jij die restjes afhalen om ze een paar uur later – en eventueel vergezeld van een goed glas wijn – lekker in je eigen zetel te verorberen. Van een win-win-situatie gesproken.

8. Boeken, delicatessen en chocolade aan huis

Omdat een dag zonder koekjes, chocolade en een deugddoend vieruurtje in deze tijden wel degelijk een ‘dag verloren’ is, zijn er ook tal van speciaalzaken die momenteel aan huis leveren. Lekkere chocolade bestel je bij de artisanale chocolatier Elisabeth. Voor koekjes, gevulde peperkoek, advocaat en Macarons de Paris moet je dan weer bij delicatessen-handel Van Poecke in Sint-Niklaas zijn. De levering aan huis krijg je er samen met een vrolijke boodschap – gratis bij!

En ook het traditioneel Antwerpse koekjesatelier Philip’s Biscuits levert hun artisanale biscuits in deze tijden gewoon aan huis met de bakfiets. Bij wie voor meer dan € 50 bestelt, is de levering bovendien helemaal gratis.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Net de tijd om ook een boekje bij dat ‘koekje bij de koffie’ te lezen? Dat treft, want ook verschillende boekhandels blijven niet bij de pakken neerzitten. Zo komen de werknemers van verschillende Confituur boekhandels je gewenste leesvoer gewoon aan de voordeur afzetten. Boekenhuis Theoria in Kortrijk doet met plezier hetzelfde. Ook het nog maar recent geopende boekenconcept Luddites in Antwerpen levert met plezier je poëzie-, reis- of andere bundel bij jou aan de deur af. Die laatste brengt overigens ook nog een flesje wijn mee zo je wil.

Bovendien kan je deze lockdown ook gewoon zelf langsgaan bij je favoriete boekhandel voor je wekelijkse portie leesvoer: de overheid heeft namelijk beslist dat boeken een essentieel goed zijn in deze geestelijk uitputtende tijden. En gelijk hebben ze!

#Horecacomeback

Je favoriete zaak steunen kan trouwens niet alleen door een bestelling te plaatsen en ze te laten leveren. Sinds 3 april kan je via de website horecacomeback.be een waardebon aankopen bij de aangesloten horecazaken en die later op jaar gebruiken. Dankzij de verkoop van de bonnen creëren horecaondernemers cashflow op een moment dat alle inkomsten stilliggen en kunnen ze zo hun lopende vaste kosten betalen. Wie een waardebon koopt, heeft ook meteen iets om naar uit te kijken.

Steun lokale horeca