Feestelijk bijgerecht: hasselback van vergeten groenten met kaneel

Evelien Rutten

Wat er niet mag ontbreken aan een goddelijk kerstmenu? Deze hasselback van vergeten groenten met kaneel. Feeling-chef Ann Van der Auwera proefde voor en deelt het perfecte recept.

Hasselback van vergeten groenten met kaneel

Kerstmenu 2020

Voorbereiding: 20 min. Bereiding: 45 min. Voor 4 personen.

Zo maak je de Hasselback

Dit heb je nodig

  • 1 kg vergeten groenten (peterseliewortel, pastinaak, rode biet, gekleurde wortels, rapen…)
  • 80 g boter
  • Peper en grof zout
  • Enkele takjes tijm
  • Enkele blaadjes laurier
  • Enkele takjes rozemarijn
  • Chilipoeder
  • Kaneelpoeder

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 200° C.
  • Neem een scherp mes en 2 snijplanken van gelijke hoogte, klem er een aardappel of de vergeten groenten tussen en snijd inkepingen in de aardappel en/of groenten. Dankzij de snijplanken kun je de groenten niet helemaal doorsnijden. Leg ze in een ovenschaal en bestrijk ze rijkelijk met gesmolten boter. In plaats van boter kun je ook olijfolie gebruiken. Bestrooi ze met tijm, laurier en rozemarijn. Breng ze verder op smaak met peper, zout, kaneelpoeder en chilipoeder.
  • Laat alles 35 à 45 min. gaar worden in de oven.

Zo werk je het gerecht af

Dit heb je nodig

  • 1 bos salie
  • 4 kaneelstokjes
  • 4 el olijfolie

Zo maak je het

  • Verwarm de olijfolie in een steelpannetje.
  • Plet de kaneelstokjes grof in een vijzel.
  • Bak de salie en stukjes kaneel in de olie tot de salie knapperig is.
  • Verdeel dit over de groenten en serveer het gerecht.

‘Als ik kaneel ruik, denk ik automatisch aan Kerstmis’

Dagny Ros Asmundsdottir is Njam!-chef: “Als ik kaneel ruik, denk ik automatisch aan Kerstmis. Mijn grootmoeder zette in de kerstperiode altijd een pannetje water op het vuur met kaneel, kruidnagels en andere specerijen, waardoor het hele huis lekker kruidig begon te ruiken. Een beetje het effect van een geurkaars, waardoor je meteen in de stemming van Kerstmis komt. De kaneelstokjes worden natuurlijk ook in het eten verwerkt, zoals in een traditionele rijstpap of in hartige gerechten, zelfs in rode kool.”

Meer feestvoer

Tekst: Evelien Rutten. Recept: Ann Van der Auwera. Foto: Wout Hendrickx.

Partner Content

Gesponsorde content