De vele trendy deco- en interieurshops, de leuke modeboetieks, hippe koffiebars en andere hotspots die zich recent in de stad vestigden, kunnen ervan getuigen: Luik heeft een enorme honger naar trendgevoelige ondernemers. Ook wat foodies betreft, kunnen die in de Cité Ardente terecht voor heel wat culinaire toppers. Onze favoriete hotspots en beste restaurants in Luik.

10 x food hotspots en restaurants in Luik

1. Oggi Bistroteca

Voor iedereen die verzot is op de Italiaanse keuken volstaat het om de naam van de uitbater van deze stek – Salvi – uit te spreken, om het water alvast in de mond te doen lopen. Na jarenlang een meer fancy restaurant te hebben uitgebaat openden Salvi en zijn vrouw Claire, recent een bistro waarin alles verloop volgens de wetten van hun eigen leven: gemoedelijk en sans chichi. Een van de beste restaurants in Luik!

De keuken is uiteraard Italiaans en verenigt elementen van zowel Noord- als Zuid, maar draagt ook vooral ‘sfeer en gezelligheid’ hoog in het vaandel: de antipasti deel je met je tafelgenoten bij een glasje wijn, vervolgens is het samen kiezen uit de suggesties van de dag!

Oggi Bistroteca, Rue Souverain-Pont, 4000 Luik. Tel. 04/336 10 53.

2. La Petite Épicerie

De eigenaars van La Petite Épicerie zijn recent verhuisd: ze ruilden hun stadspand in de schaduw van de Sint-Pauluskathedraal om voor een iets rustiger gelegen zaakje dat ze helemaal ombouwden tot een ‘stukje platteland in de stad’. Je kan er terecht voor een koffie, een thee of beter nog: voor een lunch of diner in het thema foodsharing. Het eten is er chic, maar toch simpel en gewoon goed! Na de lunch nog een beetje tijd over? Check dan zeker ook eens de aansluitende shop die gespecialiseerd is in feestdecoratie.

La Petite Épicerie, Rue Bonne Fortune 9, 4000 Luik. Tel. 04/222 05 88. 

3. Bassano: intiem tafelen

Voor eigenaar Michel Anesi staat de start van dit restaurant niet alleen gelijk aan een carrièreswitch, maar ook aan een compleet nieuwe manier van leven. Samen met zijn levenspartner Caroline, die de klanten in de zaal bedient, kiest hij resoluut voor eenvoud, verstilling en kwaliteit. Op de menukaart een select aanbod van 9 klassieke pastagerechten, aangevuld met een paar seizoenstoppers. Dé ideale plek voor wie wel kan genieten van een puur stukje Italiaanse keuken.

Bassano, Rue Saint-Laurent 318, 4000 Luik. Tel. 04/ 240 26 66. 

4. Terra Terrae: een nieuwe wind

Afgelopen mei installeerde ook Terra Terrae zich in een nieuwe stek: een fraai pand pal in het historische centrum van de stad. Met zijn houten balken en stenen zuilen, doet het interieur van de – alweer Italiaanse geïnspireerde – food hotspot erg gezellig aan. De kaart focust zich op een mediterrane keuken met als voornaamste uitgangspunt Italië, maar aangevuld met Griekse en Marokkaanse invloeden. Leuke extra: de kaart verandert om de twee weken volledig van samenstelling.

Terra Terrae, Rue Hors Château, 4000 Luik. Tel. 0495/32 16 43. 

5. La Taverne des Artistes: nieuwe generatie

Wat te doen na een avondje theater of opera in Luik? Wel, je gaat uit natuurlijk. Geen plek om beter in die behoefte te voorzien dan La Taverne des Artistes. Met de komst van Orane Rutten – dochter van de bekende Luikse humorist Renaud Rutten – waait er door de zaak voortaan een nieuwe wind. Ze haalde een laagje stof van de zaak af, maar dat zonder aan de essentie en authenticiteit van de taverne te raken.

Rutten haalde een jonge chef in huis en veranderde de kaart naar eentje die zich vooral richt op kleine ‘foodsharing’-gerechtjes als tapas en antipasti. Ook de wijnkaart is er werkelijk subliem – en neen dat zeggen wij niet, maar verschilende internationale sterren als Angelina Jolie en Brad Pitt, Sting en Francis Ford Coppola.

La Taverne des Artistes, Rue des Dominicains, 4000 Luik. 04/361 15 01. 

6. Le Déclin: foodsharing

Bij deze hippe nieuwe stel in de Rue du Pot d’Or staat vriendschap centraal. Dat de menukaart zich helemaal toelegt op gezelligheid en het ‘delen’ van eten, is dan ook niet verwonderlijk. Waar we in het bijzonder van houden bij Le Déclin: de hippe ‘cool’ die de zaak uitstraalt, samen met het al even hippe principe van foodsharing. De basis voor de leuke mix aan gerechtjes is klassiek, de afwerking vaak iets exotischer. Op de kaart onder meer een vol-au-vent op aziatische wijze en een vleesbrochette met Marokkaans kebabvlees.

Le Déclin, Rue du Pot d’Or 58A, 4000 Luik. 0491/71 44 02. 

7. Couscous chez Karim: dineren met saffraan

Een goede couscous die smaakt een beetje alsof je net op het vliegtuig bent gestapt voor een enkeltje Luik-Casablanca. Die Marokkaanse vibe is precies wat de couscous van Karim uitstraalt: volgens het recept van zijn moeder – die overigens eigenhandig de basis legt voor de verschillende couscous-varianten op basis van traditioneel gestoofde groenten – slaagt Karim erin een stukje ‘Marokko’ op je tong te leggen.

Leuke extra: ook het charmante interieur van deze food hotspot brengt je meteen in Oosters-Zuiderse sferen: een gouden muur, Oriëntaalse tegeltjes en wat bijpassende muziek brengen je helemaal in de sfeer.

Couscous chez Karim, Rue Souverain-Pont 30, 4000 Luik. Tel. 0486/43 18 11. 

8. Como en Casa

De aantrekkingskracht van de keuken die Juliette en Laurent tentoon spreiden in hun gezellig restaurant in Luik? De vriendelijke bediening en de op-en-top gemoedelijke en relaxte sfeer. Het is vermoedelijk dan ook vooral de geestdrift van de eigenaars die creativiteit van de chefs in de keuken van de borden laat spatten. Op die manier groeide Como en Casa al snel uit tot onze number one veggie hotspot in de ‘vurige stad’.

Dát en de artistieke sfeer die in de zaak gecreëerd wordt door de integratie van een expositieruimte waar dankzij de Fondation René Jacobs voortdurend nieuwe werken van kunstzinnig talent te bewonderen zijn. Een echte must-visit voor iedereen die van lekker eten en een artistiek sfeertje houdt.

Como en Casa, Rue Hors Château 76, 4000 Luik. Tel. 04/232 00 04. 

9. Pied á terre

In de gezellige Rue Saint-Rémy ligt de kleine épicerie van voormalig interieurarchitecte Isabelle Polet. Het gamma van Pied á Terre focust zich op eerlijke en biologisch geteelde groenten, fruit en andere producten van lokale handelaars in en rond de stad. In de rekken bij Isabelle ook het volledige aanbod van ‘Point Ferme’, een Luiks project dat de lokale landbouwsector een hart onder de riem wil steken door de krachten te bundelen.

Waarvoor je dus concreet zoal terecht kan bij Pied á Terre: voor wat biologisch geteelde groenten, een stukje gevogelte, verschillende kazen en kruiden van lokale producenten en landbouwers uit de buurt.

Pied á Terre, Rue Saint-Rémy 13, 4000 Luik. 04/362 27 78. 

La Cucinella: Art Nouveau en rock’n’roll

Marmeren werkbladen, stoelen met een Art-Nouveau frame en een fluwelen zitvlak en wat kleurrijk keramiek: zo ziet de binnenzijde van La Cucinella er alvast uit. Wat de kaart betreft, valt de keuken van chef Julien Marzano best te omschrijven als traditioneel Italiaans met een lepeltje rock’n’roll eroverheen.

Zo komt de osso bucco er met een portie pappardelle-pasta, gestoofde seizoensgroenten en fantasierijke finishing touch. Kleine tip: wil je een bezoekje brengen aan deze toffe stek, laat dan zeker niet na op voorhand te reserveren. Oh, en vergeet ook zéker het dessert niet!

La Cucinella, Rue de la Casquette 26, 4000 Luik. Tel. 04/222 36 52.

Lees ook: