De vele trendy deco- en interieurshops, de leuke modeboetieks, hippe koffiebars en andere hotspots die zich in de stad vestigden, kunnen ervan getuigen: Luik heeft een enorme honger naar trendgevoelige ondernemers. Ook wat foodies betreft, kunnen die in de Cité Ardente terecht voor heel wat culinaire toppers. Onze favoriete hotspots en beste restaurants in Luik.

13 x food hotspots en restaurants in Luik

1. Oggi Bistroteca

Voor iedereen die verzot is op de Italiaanse keuken volstaat het om de naam van de uitbater van deze stek – Salvi – uit te spreken, om het water alvast in de mond te doen lopen. Na jarenlang een meer fancy restaurant te hebben uitgebaat openden Salvi en zijn vrouw Claire een bistro waarin alles verloopt volgens de wetten van hun eigen leven: gemoedelijk en sans chichi. Oggi Bistroteca is een van de beste restaurants in Luik!

De keuken is uiteraard Italiaans en verenigt elementen van zowel Noord- als Zuid, maar draagt ook vooral ‘sfeer en gezelligheid’ hoog in het vaandel: de antipasti deel je met je tafelgenoten bij een glasje wijn, vervolgens is het samen kiezen uit de suggesties van de dag!

Oggi Bistroteca, Rue Souverain-Pont, 4000 Luik. Tel. 04/336 10 53.

2. La Petite Épicerie

De eigenaars van La Petite Épicerie ruilden hun stadspand in de schaduw van de Sint-Pauluskathedraal om voor een iets rustiger gelegen zaakje dat ze helemaal ombouwden tot een ‘stukje platteland in de stad’. Je kan er terecht voor een koffie, een thee of beter nog: voor een lunch of diner in het thema foodsharing. Het eten is er chic, maar toch simpel en gewoon goed! Na de lunch nog een beetje tijd over? Check dan zeker ook eens de aansluitende shop die gespecialiseerd is in feestdecoratie.

La Petite Épicerie, Rue Bonne Fortune 9, 4000 Luik. Tel. 04/222 05 88.

3. Bassano: intiem tafelen

Voor eigenaar Michel Anesi stond de start van dit restaurant niet alleen gelijk aan een carrièreswitch, maar ook aan een compleet nieuwe manier van leven. Samen met zijn levenspartner Caroline, die de klanten in de zaal bedient, kiest hij resoluut voor eenvoud, verstilling en kwaliteit. Op de menukaart van Bassano een select aanbod van 9 klassieke pastagerechten, aangevuld met een paar seizoenstoppers. Dé ideale plek voor wie wel kan genieten van een puur stukje Italiaanse keuken in Luik.

Bassano, Rue Saint-Laurent 318, 4000 Luik. Tel. 04/ 240 26 66.

4. Terra Terrae

Terra Terrae installeerde zich in een fraai pand pal in het historische centrum van de stad. Met zijn houten balken en stenen zuilen, doet het interieur van de – alweer Italiaanse geïnspireerde – food hotspot erg gezellig aan. De kaart focust zich op een mediterrane keuken met als voornaamste uitgangspunt Italië, maar aangevuld met Griekse en Marokkaanse invloeden. Leuke extra: de kaart verandert om de twee weken volledig van samenstelling.

Terra Terrae, Rue Hors Château, 4000 Luik. Tel. 0495/32 16 43.

5. La Taverne des Artistes

Wat te doen na een avondje theater of opera in Luik? Wel, je gaat uit natuurlijk. Geen plek om beter in die behoefte te voorzien dan La Taverne des Artistes. Met de komst van Orane Rutten – dochter van de bekende Luikse humorist Renaud Rutten – waaide er door de zaak een nieuwe wind. Ze haalde een laagje stof van de zaak af, maar dat zonder aan de essentie en authenticiteit van de taverne te raken.

Rutten haalde een jonge chef in huis en veranderde de kaart naar eentje die zich vooral richt op kleine ‘foodsharing’-gerechtjes als tapas en antipasti. Ook de wijnkaart is er werkelijk subliem – en neen dat zeggen wij niet, maar verschilende internationale sterren als Angelina Jolie en Brad Pitt, Sting en Francis Ford Coppola.

La Taverne des Artistes, Rue des Dominicains, 4000 Luik. Tel. 04/361 15 01.

6. Le Déclin

Bij deze hippe nieuwe stel in de Rue du Pot d’Or staat vriendschap centraal. Dat de menukaart zich helemaal toelegt op gezelligheid en het ‘delen’ van eten, is dan ook niet verwonderlijk. Waar we in het bijzonder van houden bij Le Déclin: de hippe ‘cool’ die de zaak uitstraalt, samen met het al even hippe principe van foodsharing. De basis voor de leuke mix aan gerechtjes is klassiek, de afwerking vaak iets exotischer. Op de kaart onder meer een vol-au-vent op aziatische wijze en een vleesbrochette met Marokkaans kebabvlees.

Le Déclin, Rue du Pot d’Or 58A, 4000 Luik. Tel. 0491/71 44 02.

7. L’Union Nautique Club

In slechts een paar maanden toverde Roland Fontaine deze kantine aan het water om tot hét favoriete brunchadres. Op zondagochtend zitten we er om te genieten van het gigantische zoete of hartige buffet. De rest van de week schuiven we de voetjes onder tafel voor heerlijke brasserieklassiekers, zoals kip met frietjes en compotes. Maar ook het vintage interieur en het charmante oude gebouw doen ons keer op keer terugkomen naar dit all-round restaurant in Luik.

L’Union Nautique Club, Parc de la Boverie 4/Z, 4020 Luik. Tel. 04 343 80 31.

8. Como en Casa

De aantrekkingskracht van de keuken die Juliette en Laurent tentoon spreiden in hun gezellig restaurant in Luik? De vriendelijke bediening en de op-en-top gemoedelijke en relaxte sfeer. Het is vermoedelijk dan ook vooral de geestdrift van de eigenaars die creativiteit van de chefs in de keuken van de borden laat spatten. Op die manier groeide Como en Casa al snel uit tot onze number one veggie hotspot in de ‘vurige stad’.

Dát en de artistieke sfeer die in de zaak gecreëerd wordt door de integratie van een expositieruimte waar dankzij de Fondation René Jacobs voortdurend nieuwe werken van kunstzinnig talent te bewonderen zijn. Een echte must-visit voor iedereen die van lekker eten en een artistiek sfeertje houdt.

Como en Casa, Rue Hors Château 76, 4000 Luik. Tel. 04/232 00 04.

9. Smala

Smala is een tweeledig concept: half winkel en half lunchrestaurant. Het moeder-dochterduo achter deze mix biedt een heerlijke selectie kleine gerechten waarin de wereldkeuken centraal staat. Het lunchadresje is bovendien ontworpen in samenwerking met hun e-boutique Nomad Interior. Houd je van het interieur van de zaak? Goed nieuws dan, want bijna alles is te koop.

Place des Franchises 5, 4000 Luik. Tel. 04 225 05 09.

10. La Cucinella

Marmeren werkbladen, stoelen met een Art-Nouveau frame en een fluwelen zitvlak en wat kleurrijk keramiek: zo ziet de binnenzijde van La Cucinella er alvast uit. Wat de kaart betreft, valt de keuken van chef Julien Marzano best te omschrijven als traditioneel Italiaans met een lepeltje rock’n’roll eroverheen.

Zo komt de osso bucco er met een portie pappardelle-pasta, gestoofde seizoensgroenten en fantasierijke finishing touch. Kleine tip: wil je een bezoekje brengen aan dit toffe restaurant in Luik, laat dan niet na op voorhand te reserveren. Oh, en vergeet ook zéker het dessert niet!

La Cucinella, Rue de la Casquette 26, 4000 Luik. Tel. 04/222 36 52.

11. Indian taste

Dit Indiaas restaurant in het centrum van Luik kan spicy tandoori en een licht etentje perfect met elkaar doen rijmen. Zo verslind je er klassiekers zoals tikka masala tot salades met Indiase touch. Maak het Indiase feest compleet met een Lassi met rozensmaak of mango. Als bonus krijg je de charmante glimlach van de baas er gratis bij.

Rue des Carmes 15, 4000 Luik. Tel. 04 235 92 00.

12. Gordita

Als je een fervent Instagrammer bent, ken je misschien Alizée, foodblogger en gezicht achter de kleurrijke, funky en vaak vegetarische recepten. Geïnspireerd door de zuidelijke keuken, opende deze koningin van rock’n’roll-taco’s Gordita. Het kleurrijke interieur lijkt in alle opzichten op de foodblogger. Het restaurant is ingericht in Tex-Mex-sfeer en ook op het terras kan je genieten van een fotogenieke én heerlijke lunch. Ga je voor taco’s, baos of pasta? Aan jou de keuze.

Rue Saint-Rémy 14, 4000 Luik. Tel. 0455 12 30 31.

13. Café Montjoie

Een klein stukje Parijs, maar dan als restaurant in Luik. Verscholen in de mooie rue Hors Château, cultiveert Café Montjoie de klassieke charme van de romantische wereldstad. Alles waar we van houden voor een lunch met vriendinnen, op een boogscheut van de Place du Marché. Chris, de baas van de zaak, heeft de leiding over de keuken. En daar hoort hij ook thuis: zijn poke bowls zijn goddelijk.

Rue Hors-Château 90, 4000 Luik.

 

Lees ook: