In grootsteden als Londen, New York of Berlijn zijn al langer trending, maar – al dan niet met dank aan de lockdown – rijzen ze nu ook in eigen contreien als paddenstoelen uit de grond: de zogenaamde ghost kitchens – oftewel restaurants zonder fysieke locatie, maar met een ‘dark keuken’, die hun eten enkel aanbieden voor delivery of takeout.

Het grote voordeel van zo’n spookkeuken? Van torenhoge huurprijzen voor een geschikt pand is alvast geen sprake. Bovendien kan ook de beperkte keukeninfrastructuur die wel nodig is, perfect gedeeld worden door verschillende restauranthouders. Een fijne manier om de kosten te drukken en om samen een creatieve en culinair innovatieve ‘hub’ te vormen.

Hoe het eten van zo’n dark kitchen tot aan je deur geraakt? Simpel: via koerierdiensten als Deliveroo of Uber Eats.

Ghost kitchen: 3 x toffe nieuwe concepten

Ook zin gekregen om er eentje te proberen? Wij zetten alvast drie van onze persoonlijke favorieten op een rij.

Casper (Gent, Antwerpen, Leuven en Brussel)

Pionier op vlak van ghost kitchens in België. Oorspronkelijk begonnen met één spookkeuken in Gent, maar nu ‘trotse eigenaar’ van een viertal virtuele keukens in verschillende grote steden. Heel recent nog opende het concept een nieuwe vestiging in de hippe Lesbroussartstraat in Elsene. Wat deze ‘new kid in town’ zo bijzonder maakt? Casper onderscheidt zich voorlopig van de meeste andere ghost kitchens in ons land door resoluut te kiezen voor een multi-brand basket principe: onder het motto ‘world cuisine on your doorstep‘ worden verschillende keukens samengebracht.

In totaal verenigen zich zo’n tien verschillende restaurantmerken onder Casper: van de traditionele stoofpotjes en vol-au-vent van Bertha tot de overheerlijke lasagnes van Gloria of de Aziatische fusion kitchen van Tuk Tuk; hier je gading niet vinden, is echt zo goed als onmogelijk.

Bestellen via eatcasper.com, Uber Eats of Deliveroo.

 Curry Club (Brussel en Antwerpen)

Ook de eigenaars van het welbekende Mission Masala in Gent en Antwerpen kozen in volle coronacrisis voor een creatieve oplossing: een spookkeuken in hartje Brussel. Inmiddels kwam er ook in Antwerpen een tweede ghost kitchen bij. Op het menu? Van Butter Chicken Curry tot Masala Prawn Curry en een paar vegetarische samosas on the side.

Bestellen via missionmasala.be of via Uber eats. 

Wim’s Deli (Brugge)

Ook tv-chef Wim Ballieu liep het afgelopen jaar over naar the dark side. Onder de noemer Wim’s Deli opende hij een ghost kitchen-variant van zijn welbekende gehaktballen-concept Balls & Glory. Vanuit een keuken in het centrum van Brugge serveert hij de lekkerste ovenschotels en andere comfort food. En dat allemaal zuiver ecologisch verpakt in herbruikbare potjes.

Bestellen via wimsdeli.com of via Deliveroo.

Meer lezen over food & takeout: