Op zoek naar een gemakkelijk dessert om zelf in elkaar te spatelen? Wij namen enkele klassiekers onder de loep en serveren je de luchtigere variant. 100% gezond zijn ze uiteraard niet, maar je hoeft je nét iets minder schuldig te voelen…

5 x klassieke desserts met een twist

Aardbeientaartje met notendeeg

© Lotte Ravelingien.
© Lotte Ravelingien.

In een klassieke aardbeientaart zit doorgaans heel wat boter, bloem, suiker, en vaak ook room en pudding. Om vingers bij af te likken maar echt gezond is dat niét. Een alternatief dat je op een mum van tijd in elkaar bokst:

Ingrediënten

  • +/- 12 aardbeien
  • 120 g grof hazelnootpoeder of amandelpoeder
  • 1 eiwit
  • Bakpapier
  • 50 g boter
  • Een toefje suiker
  • 200 g mascarpone
  • Honing

Aan de slag!

Meng het notenpoeder, het eiwit, de boter en suiker tot een bodem. Bak 10 minuten in een voorverwarmde over van 180 graden. Mix de mascarpone met wat honing en lepel dit mengsel over de afgekoelde bodem. Versier met aardbeitjes en geniet!

Chocomousse met kikkererwten

© Ella Olsson via Pexels.
© Ella Olsson via Pexels.

Ingrediënten

  • Het vocht van 1 blik kikkererwten
  • 100 g pure chocolade (minstens 70%)
  • Granaatappelpitjes

Aan de slag!

Zeef je kikkererwten en vang het vocht op in de kom (tip: bewaar de erwten voor een ander gerecht, bijvoorbeeld voor een Indische zalmcurry). Klop het vocht stijf (net zoals een eiwit) met een handmixer. Smelt 80 gram van de chocolade au bain-marie. Laat afkoelen en meng voorzichtig, stap voor stap, met een spatel onder het opgeklopte kikkererwtenvocht. Belangrijk om het luchtig te houden: spatel énkel opgeklopt vocht eronder. Laat de chocomousse 3 uur rusten in de koelkast. Serveer met geraspte chocolade en werk af met granaatappelpitjes.

Speculaastiramisu met Griekse yoghurt

© Julie MARTINS via Unsplash.
© Julie MARTINS via Unsplash.

Mascarpone is dé basis van een tiramisu, maar wat als je de helft vervangt door Griekse yoghurt?

Ingrediënten

  • 1 pak speculaas
  • 250 g mascarpone
  • 250 g Griekse yoghurt
  • Suiker
  • 4 eigelen
  • Frambozen uit de diepvries
  • Eventueel wat honing

Aan de slag!

Speculaastiramisu

Neem een kom, doe er de 4 eigelen en een beetje suiker in en goed roeren tot het wat schuimt. Doe er dan de mascarpone en Griekse yoghurt bij. Neem een schotel en leg eerst een laagje koekjes en dan een laagje van het mengsel. Doe zo verder tot je schotel vol is. Zet een uur in de koelkast en presenteer.

Frambozencoulis

Doe de inhoud van een doosje diepvriesframbozen in een pannetje en doe er eventueel wat vloeibare honing bij. Laat goed doorkoken tot het plat is, giet over je tiramisu en werk af met wat speculaascrumble.

Brownie met rode biet

© Heikki Verdurme.
© Heikki Verdurme.

Chef en UZA-diëtist Michaël Sels schotelt in zijn boek ‘Lekker lang leven’ heel wat originele recepten met groenten voor. Zoals deze brownie bijvoorbeeld, die voor 40% uit rode biet bestaat. “Het aardse van rode bieten gecombineerd met de bitterheid van donkere cacao is echt overheerlijk.” (Lees ons interview met Michaël Sels hier.)

Ingrediënten

  • 500 g gekookte rode biet
  • 100 g margarine
  • 200 g donkere chocolade (> 70%)
  • 220 g suiker
  • 3 eieren
  • 100 g volkorenbloem
  • 50 g cacaopoeder
  • 1 tl bakpoeder
  • 250 g yoghurt

Aan de slag!

  • Verwarm de oven voor tot 185 °C.
  • Gekookte rode bieten vind je gewoon in de supermarkt. Laat ze wel even uitlekken voor je ze verder verwerkt. Mix de uitgelekte bieten in de blender tot een gladde puree. Schep 1 el puree uit de blender en zet apart.
  • Smelt de margarine samen met de chocolade op een gematigd vuur of in de microgolf. Let op dat je het niet te veel verhit, want chocolade verbrandt al vanaf 60 °C en zal dan brokjes geven.
  • Stort de bietenpuree in een ruime kom en roer er vervolgens de gesmolten chocolade, de suiker en de eieren door.
  • Zeef nu de bloem, het bakpoeder en het cacaopoeder onder het beslag.
  • Stort je beslag in een met bakpapier beklede bakvorm.
  • Bak de brownie eerst 60 minuten zo in de oven.
  • Dek nu de bovenzijde van de cake af met een stukje aluminiumfolie en bak nog 20 minuten.
  • Laat vervolgens afkoelen.
  • Meng het overgebleven deel rodebietenpuree met de yoghurt. Snij de afgekoelde brownie in stukken. Werk af met een goede schep yoghurt.

Sorbet van ananas met salie en gember

© Wout Hendrickx.
© Wout Hendrickx.

Op zoek naar een frisse afsluiter die je menu compleet maakt? Dit recept voor sorbet van ananas met salie en gember zorgt voor een overheerlijk dessertje dat makkelijk te bereiden is. Complimenten verzekerd!

Ingrediënten

  • 1 kg diepgevroren ananasblokjes
  • 2 cm gemberwortel (geraspt)
  • 4 el honing
  • 5 blaadjes salie (fijngesneden)
  • Versgemalen peper

Aan de slag!

Mix de ananasblokjes met de gember en honing in een blender tot een homogene massa. Roer de salie erdoor. Breng verder op smaak door enkele draaien van de pepermolen. Roer stevig en laat het minstens 3 uur in de diepvries opstijven alvorens te serveren (roer tijdens het opstijven nog een paar keer goed door).

Meer zoetigheid