Warm weer, dat is saladeweer. Wij tippen hoe je de lekkerste, gezonde salades samenstelt. En vooral… hoe je zo snel mogelijk op tafel tovert.
Zo maak je een heerlijke salade
Start met de basis: Romeinse sla, ijsbergsla, kropsla, spinazie… Start met een lekkere groene basis.
Voeg veel kleur toe: rode paprika, worteltjes, stukjes meloen… Hoe meer kleur, hoe vrolijker je salade én hoe meer verschillende vitamines en andere voedingsstoffen je salade bevat.
Vul aan met proteïnen: een lekker stukje kip, (gerookte) vis, een eitje of falafelballetjes bijvoorbeeld.
Geef het een crunch: croutons, een handvol noten, volkoren pasta of quinoa… zorgen voor een extra bite.
Werk af met gezonde vetten: dat kan een gezonde dressing zijn, maar ook avocado bijvoorbeeld.
Zin in een zoete toets? Voeg fruit toe.
Experimenteer: er kan weinig mislukken, mix en match er dus op los met verschillende seizoensgroenten, -fruit, en -vis.
7 snelle salades
Salade met venkel en feta van Ellemieke Vermolen
Ingrediënten
2 venkels
250 g boerenkool
2 stronken witloof
1 granaatappel
150 g veldsla of jonge spinazie
150 g feta
1/2 komkommer (in schijfjes)
50 g pijnboompitten
50 g walnoten
Voor de dressing:
1 bosje peterselie
3 el appelazijn
4 el olijfolie
3 el water
1 el xylitol
4 à 6 el mayonaise (liefst vegan)
zout
peper
Zo maak je het:
Snij de venkels doormidden en bak om en om in olijfolie tot ze bruin zijn.
Was de boerenkool en scheur of snij in stukjes.
Snij het witloof fijn.
Haal de zaadjes uit de granaatappel.
Doe venkel, boerenkool, witloof en de granaatappelpitjes in een grote kom en meng met de overige ingrediënten.
Voor de dressing mix je alle ingrediënten in de keukenmachine.
Griekse salade
Ingrediënten:
100 g bindsla of little gem (in stukjes gesneden of gescheurd)
75 g kerstomaatjes (gehalveerd)
4 el zwarte olijven in ringetjes (bv. Kalamata)
4 el verbrokkelde feta
2 el vinaigrette
roze Himalayazout
versgemalen zwarte peper
1 el olijfolie
Zo maak je deze Griekse salade:
Doe de sla, tomaatjes, olijven, feta en vinaigrette in een grote kom. Voeg wat roze Himalayazout en peper toe, sprenkel de olijfolie erover en schep de salade om. Schep de salade in twee kommen en serveer hem.
Alternatief: In plaats van feta kun je ook geitenkaas gebruiken.
2 x smaakvariaties voor een nog lekkerdere Griekse salade:
Voeg bijvoorbeeld knapperige rode ui, frisse komkommerblokjes of zoete gele peperoncini (pot) toe.
Ook kleine blokjes Genuese salami of pittige pepperoni zijn lekker in deze salade.
Meer recepten ontdekken? Keto in 5 van Jen Fisch ishier te koop.
(Uitgeverij Spectrum – €15,00)
Vegan noedelsalade met sesamzaad
Ingrediënten:
4 el sesamzaad
120 g gedroogde soba (boekweitnoedels) (of volkorentarwenoedels)
2 tl tamari (of sojasaus)
2 middelgrote wortels
flinke handvol verse koriander
Zo maak je het
Strooi het sesamzaad in een droge koekenpan op middelhooghoog vuur en rooster het 5-7 min., tot het bruin wordt. Houd het goed in de gaten en schud het regelmatig om, zodat het niet verbrandt.
Kook ondertussen de soba volgens de aanwijzing op de verpakking; soba moet meestal 5 min. in een pan kokend water met wat zout worden gekookt. Giet de soba af en spoel hem af met koud water om het kookproces te stoppen. Doe hem in een grote mengkom.
Doe het geroosterde sesamzaad in een vijzel, maar houd ongeveer ½ eetlepel apart voor de garnering. Maal de zaadjes tot ze de textuur van bloem hebben; dat kost een paar minuten en een hoop spierkracht!
Voeg de tamari, 2 eetlepels extra vergine olijfolie, ½ theelepel appelazijn en flink wat peper toe aan het gemalen sesamzaad en meng tot er een pasta ontstaat. Doe de sesampasta in de kom met de soba.
Snijd dan de wortels met een dunschiller in lange repen en voeg ze toe aan de noedels. Hak de koriander grof en voeg het grootste deel toe aan de noedels; bewaar een beetje voor de garnering.
Meng de ingrediënten tot alles goed bedekt is met de zalige sesampasta. Verdeel de noedels over twee kommen. Strooi de bewaarde koriander en sesamzaadjes erover en serveer.
Meer recepten? Je vindt ze in ‘Vegan in 5’ van Roxy Pope en Ben Pook – Uitgeverij Spectrum €20 – Hier verkrijgbaar.
Watermeloensalade met pittige dressing
Ingrediënten
1 leine watermeloen
1 stengel selder
2 lente-uien
1/2 komkommer
120 g kers- tomaten
80 g kiwibessen
120 g kerstomaten in verschillende kleuren
100 g mizuna-sla (of een andere pittige slasoort, zoals mosterdblad of rucola)
Voor de dressing
2 Sjalotten
sap van 2 limoenen
zeste van 1 sinaasappel
50 ml zelfgemaakt watermeloensap
1 tl honing
1 el wittewijnazijn
2 el sambal oelek
2 el olijfolie
zeezout
Zo maak je het:
Snij met een meloenlepel kleine balletjes uit de watermeloen. Maak de rest van de meloen schoon. Doe die restjes in een blender. Mix het tot een meloensapje. Bewaar voor de vinaigrette.
Snij de selder en de lente-uitjes fijn. Snij de komkommer met een dunschiller in lange, dunne plakken. Halveer de kiwibessen en kerstomaten. Schik de meloenbolletjes, selder, lente-ui, komkommer, kiwibessen en kerstomaten in een mooie, ruime schaal.
Maak de dressing Snij de sjalotten fijn. Bestrooi met zout. Voeg alle andere ingrediënten toe.
Serveer de salade met wat takjes frisgewassen mizuna en deze pittige dressing.
Recept: Ann Van Der Auwera – Foto: Wout Hendrickx
Frisse aspergesalade van Ellemieke Vermolen
Ingrediënten:
8 groene asperges
olijf-of kokosolie
2 eieren
zeezout
1/2 rode ui (in dunne ringen)
4 radijsjes
1 tomaat, in stukjes
gele kerstomaatjes, gehalveerd
3 stronkjes little gem sla
12 gehalveerde olijven
een handvol rodebietscheuten
een handvol geplette walnoten
Voor de vinaigrette:
75 ml olijfolie extra vierge
1/2 sap van een citroen
1 el mayo
1 el mosterd
1 tl honing
1/2tl zeezout
versgemalen peper naar smaak
Zo maak je het:
Kook de eieren hard.
Meng de ingrediënten voor de vinaigrette.
Snij de onderste harde stukken van de asperges en gril ze kort (5 à 7 min) in een grill- of koekenpan.
Pluk de blaadjes sla van de little gem en was ze goed. Snij de radijs in dunne plakjes.
Dresseer alles mooi op een bord: begin met de sla, radijsjes, ui, bietenscheuten en olijven. Doe er dan de eieren bij (in vieren gesneden), daarna de asperges, de walnoten, en als laatste de vinaigrette.
Foto: Wout Hendrickx
Thaise kipsalade
Ingrediënten:
500 g kipfilet
200 g boekweitzaadjes
4 sjalotjes
4 lente-uitjes
1 chilipeper
1 Chinese kool
1 el kurkuma
een handvol verse munt
een handvol verse koriander
kokos– of extra vergine olie
peper
zout
Voor de saus:
1/3 chilipeper
het sap van 2 limoenen
1 el kokosbloemsuiker of xylitol
6 el vissaus
2 el tamarisaus
Zo maak je het:
Snij de kip in stukjes en pocheer in kokend water.
Laat afkoelen.
Rooster de boekweit in een pan met wat olie.
Kruid naar smaak met peper, kurkuma en zout.
Haal de zaadjes uit de peper en hak de peper daarna fijn.
Snij de sjalotjes en uitjes ook fijn.
Stamp de boekweit fijn in een vijzel.
Meng de gemalen boekweit met de kip, ui en sjalot.
Meng de ingrediënten voor de saus.
Leg de kip op de Chinese koolbladeren, giet de saus erover en rol op.
Werk af met munt en koriander.
Recept: Ann Van Der Auwera – Foto: Wout Hendrickx
Slaatje met avocado en aardbeien
Ingrediënten
Dressing:
15 g koriander
2 el olijfolie
1 el honing
citroenpeper
Salade:
150 g salade
4 aardbeien
25 g blauwe bessen
½ avocado
Zo maak je het:
Dressing:
Het is heel eenvoudig: doe alle ingrediënten in een blender en je dressing is klaar.
Salade:
Snij de salade, aardbeien en avocado tot de gewenste grootte. De blauwe bessen halveer je. Doe er de dressing overheen en je slaatje is klaar.
Tip: wil je meer? Haal al de restjes uit je koelkast: radijsjes, feta, quinoa… Ze passen heerlijk bij je zomerse salade.