Mag het voor jou ook eens iets anders zijn dan een traditionele Brusselse wafel met bloemsuiker? Feeling to the rescue, want wij verzamelden 4 x verrassende (én gezonde!) wafelrecepten die je eenvoudig zelf kan maken. Bakken maar!
4 x gezonde wafelrecepten
Havermoutwafeltjes
Ingrediënten voor 8 wafels:
120g havervlokken
2 eetlepels maïszetmeel
1 eetlepel kokosbloesemsuiker
1 eetlepel bakpoeder
100g Griekse yoghurt
50ml amandelmelk
2 eieren
1 koffielepel vanille-extract
1 eetlepel olie
frambozen
honing
Bereiding:
Laat het wafelijzer goed heet worden. Doe alle ingrediënten in een blender en mix tot een glad beslag.
Bak wafels van het beslag: 2 à 3 minuten, of tot ze mooi goudbruin en krokant zijn.
Schil en kook de zoete aardappelen gaar, en pureer ze. Laat een beetje afkoelen, en doe er dan de melk, ei en olie bij.
Klop met een garde tot een smeuïg mengsel.
Doe in een andere kom de bloem, maïzena, bakpoeder en zout bij elkaar, en doe dit dan bij de puree van zoete aardappelen.
Bak hier wafels van met behulp van een ingevet wafelijzer (3 à 4 min.). TIP: deze wafeltjes smaken even lekker met zoet als met zout beleg. Wij serveerden ze met een frisse salade van spinazie, verse dragon, dille, koriander, bladpeterselie en enkele schijfjes roze pompelmoes. Maar ze zijn ook lekker met een stukje spek en wat esdoornsiroop.
Spinaziewafels met kerstomaatjes en een eitje
Ingrediënten voor 8 wafels:
1 ui
100g jonge spinazie
225g bloem
1 eetlepel bakpoeder
35g maïszetmeel
370ml karnemelk
60ml olie
2 eieren (gesplitst)
70g belegen kaas (geraspt)
olijfolie
peper en zout
Benodigdheden voor de afwerking:
200g kerstomaten
1 handje spinazie
2 eieren
2 lente-uien (in ringen)
peterselie
Bereiding:
Pel en snipper de ui, fruit glazig in olijfolie. Voeg de spinazie toe en laat slinken. Breng op smaak met peper en zout. Schep uit de pan en mix de spinazie fijn.
Meng voor het beslag de bloem, het bakpoeder, het maïszetmeel en een snuifje zout in een mengkom.
Mix in een andere kom de karnemelk, olie en de eidooiers. Voeg beetje bij beetje de droge bestanddelen toe en mix tot een glad beslag. Schep het spinaziemengsel samen met de geraspte kaas onder het beslag. Mix de eiwitten stijf. Schep de eiwitten voorzichtig door het beslag.
Vet een heet wafelijzer in met olie en bak wafels van het beslag. Kook ondertussen de eitjes in 6 minuten zacht. Verwarm de oven voor op 180°C. Leg de kerstomaten in een ovenschaal, bedruppel met olijfolie en kruid met peper en zout. Zet ze 15 minuten in de oven.
Leg op elk bord twee hartige wafels, verdeel er de kerstomaatjes en een handvol spinazie over en leg er een half eitje op. Werk af met gesnipperde lente-uitjes en een takje peterselie.
Schil de wortelen en snij in blokjes. Kook de wortelen gaar in licht gezouten water. Giet af en prak fijn. Laat afkoelen.
Mix de bloem met het bakpoeder, het ei, de boter en de melk tot een glad beslag. Schep er de wortelpuree onder en roer goed door. Bak wafels van het beslag.
Haal het vruchtvlees uit 2 avocado’s en prak fijn. Kruid met peper en zout en meng er de gehakte bieslook onder. Haal het vruchtvlees uit de resterende avocado en snij in fijne plakjes.
Bak de plakjes coppa knapperig in een droge koekenpan. Schep een lepeltje avocadocrème op een wafeltje, leg er plakjes avocado op en daarop twee plakjes coppa. Werk af met chilivlokken en lente-uitjes.