Restauranthouders kregen dit jaar al heel wat opdoffers te verwerken en ook de toekomst blijft voorlopig nog onzeker. Gelukkig zijn er veel creatieve heruitvindingen en daar hebben wij foodies alleen maar baat bij. Ondanks het ongunstige klimaat openden de voorbije maanden trouwens ook enkele leuke, nieuwe zaken de deuren. Om die een welverdiend hart onder de riem te steken, zette onze culinair journaliste haar persoonlijke favorieten even op een rij!

Horeca post-corona: kleinschalig met een verhaal

Wat de nieuwe zaken uit ons lijstje zoal gemeenschappelijk hebben – buiten een eigenaar die het lef had om midden corona een nieuw concept uit de grond te stampen dan natuurlijk? Een complexloze aanpak die véél beter resoneert met hoe we ons nu voelen in deze nieuwe wereld. In plaats van zich te verliezen in een te grootschalige aanpak en torenhoge standaarden, durven veel chefs nu weer kiezen voor kleinschaligheid met ruimte voor ‘fun’ en een origineel verhaal.

Een shift in mindset die hen eerder aan kwaliteit doet winnen dan verliezen. Meer dan daarvoor zetten zulke kleinschalige concepten immers in op het persoonlijk contact tussen de restauranthouders zelf en het publiek aan hun tafel. En laat dat laatste nu net de kleine, fijne meerwaarde zijn waar de gemiddelde post-corona restaurantbezoeker naar op zoek is.

Resto: 6 x gloednieuwe hotspots om te ontdekken

1. Maven

maven antwerpen

Fan-tas-tisch lekker vlees in een industrieel pand dat zo uit New York lijkt weggelopen. Het is een ambitieus initiatief van ondernemer Wim Van der Borght, chef Jules Koninckx en sterrenslager Luc De Laet.

Maven, Luikstraat 4, Antwerpen. Zaterdagnamiddag gesloten.

2. The London

The London antwerpen

Het culinaire koppel Tommy Cavaliere en Thalissa Kraus (ex-’t Zilte) opende een eigen trendy, gastronomische zaak vlak bij de Londenbrug op ’t Eilandje.

The London, Amsterdamstraat 34, Antwerpen. Open van wo. tot zo.

3. Sterk

Twee jonge twintigers openden in het gebouw van de oude rijkswachtkazerne hun eerste zaak waar moderne, seizoensgebonden gerechten geserveerd worden. Op deze plek huisde tot voor kort Resto Signatuur.

Sterk, Vrijheid 208, Hoogstraten. Open van wo. tot zo. Za. en zo. ook ’s middags.

4. Signatuur

De gerespecteerde chef Bart Gils verhuisde midden in de coronacrisis van Hoogstraten naar Antwerpen om zijn vertrouwde zaak naar een hoger niveau te tillen.

Signatuur, Volkstraat 23, Antwerpen. Open van wo. tot zo. Do. en vr. ook ’s middags.

5. Tio

De eigenaar van Meat & Eat opende een Catalaanse tapasbar met heerlijke pinxtos op het Antwerpse Zuid. Er is een groot terras om ook veilig buiten te kunnen eten.

Tio, Marnixplaats 7, Antwerpen. Alle dagen open van 18 tot 22 u.

6. Bar Ran in Brugge

bar ran brugge

Een van de sympathiekste en meest getalenteerde bartenders van ons land opende eindelijk een eigen stek. Bar Ran is een must voor iedereen die houdt van cocktails op sterrenniveau.

Bar Ran, Kuipersstraat 4, Brugge. Open van vr. tot ma.

HET GROTE MODENUMMER VAN FEELING IS ER

Wil je graag meer lezen over alle vernieuwingen in het Vlaamse horeca-landschap sinds corona? Of heb je zin in een hele berg modenieuws om je op te verlekkeren? Rep je dan nu naar de winkel en haal nieuwe grote modenummer van Feeling in huis.

Meer lezen over restaurants en hotspots: