Eat your greens: 5 x zomerse recepten met groene groenten

Hoofdrolspelers op onze lentetafel? Groene groenten. Verrassend lekker, luchtig en oh zo mooi om naar te kijken.

Groene lenterolletjes met kokoskip en korianderdressing

Voor 4 personen • 45 min.

Dit heb je nodig:

• 1 kleine courgette
• 100 g bimi
• 12 à 16 aspergepunten
• handvol aspergescheuten (optioneel)
• handvol muntblaadjes
• 1 little gem (kleine, gekropte Romeinse sla)
• 4 vellen rijstpapier
• 1 kleine kipfilet
• 400 ml kokosmelk
• 2 stengels citroengras, gekneusd en gehalveerd
• 8 limoenblaadjes (vers of diepvries)
• peper en zout Voor de dressing
• bosje koriander
• 1 el geraspte gember
• 1 tl sesamolie
• 3 el mirin (zoete rijstwijn)
• 3 el rijstazijn

Zo maak je het:

1. Breng de kokosmelk met 500 ml water, het citroengras en de limoenblaadjes aan de kook. Kruid royaal met peper en zout. Leg er de kip in en laat op een zacht vuur in ongeveer 20 minuten garen. Schep die daarna uit het vocht, laat afkoelen en trek met twee vorken in reepjes.
2. Snijd de bimi in lange reepjes en kook ze met de aspergepunten beetgaar in gezouten water. Giet af en laat goed uitlekken. Mix voor de dressing alle ingrediënten glad. Kruid met peper en zout. Snijd met een juliennedunschiller lange slierten van de courgetten. Haal de blaadjes van de little gem los en snijd het harde stuk weg.
3. Week de rijstvellen één voor één in koud water. Leg ze op een vochtige snijplank en vul met de groenten, munt en kip. Vouw de zijkanten naar binnen en rol op. Snijd de rolletjes door, trek wat van de vulling naar buiten en snijd de onderkant mooi recht. Serveer met de dressing.

2. Rog in ’t groen

Voor 4 personen • 25 min.

Dit heb je nodig:

• 400 g prinsessenboontjes
• 8 groene asperges
• 120 g erwtjes (diepvries of vers)
• 100 g tuinbonen, gedopt(diepvries)
• 2 lente-uitjes, in schuine ringen
• handvoldragon
• 600 g rog, in 4 stukken
• boter
• olijfolie
• peper en zout

Voor de dressing

• 1 el mosterd
• 1 tl honing
• sap van 1 citroen
• 1 tl wittewijnazijn
• 3 el olijfolie
• peper en zout

Zo maak je het:

1. Maak de asperges schoon. Verwijder de harde uiteinden van de prinsessenboontjes. Kook alle groenten in gezouten water beetgaar. Giet af en laat ze in ijswater schrikken. Ontdoe de gedopte tuinbonen van hun velletjes.
2. Meng alle ingrediënten voor de dressing onder elkaar. Kruid met peper en zout. Dep de rog droog, kruid ook die met peper en zout en bak goudbruin en gaar in boter.
3. Verdeel de groene groenten over de borden en druppel er de dressing over. Leg er een stuk rog bij en werk af met de dragon. Serveer meteen.

3. Bolcourgettes met ricotta en pesto

Voor 4 personen • 30 min.

groene groenten

Dit heb je nodig:

• 4 kleine bolcourgettes
• 250 g ricotta
• geraspte schilvan 1 citroen
• 1 teentje knoflook, geperst
• handvolverse oregano
• olijfolie
• peper en zout

Voor de pesto

• handvol verse oregano
• handvol muntblaadjes
• handvol peterselie
• 1 teentje knoflook, gepeld
• 20 g pistachenoten
• 20 g cashewnoten
• 30 g geraspte parmezaan
• olijfolie • peper en zout

Zo maak je het:

1. Spoel de courgettes schoon en snijd ze in dunne plakjes. Mix de ricotta met de geperste look, citroenzeste en een scheutje olijfolie romig. Kruid met peper en zout.
2. Mix voor de pesto de verse kruiden, gepelde look, noten, parmezaan en een scheut olijfolie glad. Kruid met peper en zout.
3. Bestrijk de courgetteplakjes afwisselend met pesto en ricotta en verdeel er hier en daar wat oreganoblaadjestussen. Zet er het courgettehoedje terug op en bedruppelmet olijfolie. Zet tot serveren koel.

TIP: Geen fan van rauwe courgette? Bestrijk de courgetteplakjes dan met wat olijfolie en bak ze heel kort langs beide kanten in een hete pan

4. Groene noedelsalade met meloen

Voor 4 personen • 30 min.

groene groenten

Dit heb je nodig:

• 100 g sugarsnaps
• 100 g edamame
• 150 g rijstnoedels
• 1 galiameloen
• ½ komkommer
• 2 little gems (kleine,gekropte Romeinse sla), gehalveerd

Voor de dressing

• 1 el witte misopasta
• scheutje water
• 2 eetlepels rijstazijn
• 1 el honing
• sap van ½ limoen
• 2 el sesamolie
• olijfolie

Voor de afwerking

• 1 el fijngehakte pistachenoten
• handvol koriander

Zo maak je het:

1. Kook de sugarsnaps en de edamameboontjes beetgaar ingezouten water. Kook de noedels gaar volgens de aanwijzingen opde verpakking. Laat alles na hetkoken afkoelen.
2. Haal met een parisiennelepel(meloenschep) bolletjes uit demeloen. Snijd met een dunschiller de komkommer in lange lintenen rol ze op. Meng de miso meteen scheutje water, de rijstazijn,honing, sesamolie, het limoensapen wat olijfolie.
3. Verdeel de noedels mooi overde borden. Leg er de bolletjesmeloen, de sugarsnaps, edamame, komkommerrolletjes enlittle gem bij. Werk af met dedressing, pistache en koriander.menu maison

5. Matcha Dame Verte

Voor 4 personen • 15 min.

groene groenten

• 3 tl matchapoeder
• 60 ml heetwater
• 25 g witte chocolade
• 8 bolletjes vanille-ijs
• handvolcitroenverbena of Atsina Cress

1. Smelt de witte chocolade au bainmarie of in de microgolfoven. Zeef het matchapoeder en klop er het hete water onder. Giet dit bij de warme chocolade en meng goed onder elkaar.
2. Schep telkens 2 bolletjes ijs in een kommetje, giet er een beetje van de matchasaus over en werk af met de verbena of cress. Serveer meteen.

Meer lezen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Expertise

Commerciële boodschap