De klassieke pompoensoep is een must met Halloween, maar pak je het dit jaar toch liever wat origineler aan? Probeer dan deze 5 originele recepten met pompoen.

1. Pompoen in een lekkere salade

Slaatje van linzen met crème van geroosterde pompoen, gegrilde pastinaak en bresola

Ingrediënten voor vier personen:

  • 250 g linzen
  • 1/2 flessenhalspompoen
  • 2 teentjes knoflook (gepeld)
  • 50 g hoeveboter
  • 1 sjalot (fijngesneden)
  • 6 takjes tijm (alleen de blaadjes)
  • 2 stukken pastinaak
  • 1 l groentebouillon
  • 1 handvol spinazie
  • 12 blaadjes zuring
  • 1 à 2 el mascarpone
  • 6 raapsteeltjes
  • 8 plakjes bresaola
  • olijfolie
  • peper
  • zout

Zo maak je het slaatje van linzen:

Laat de linzen vooraf 1 u. weken in koud water. Leg de pompoen in een ovenschaal. Leg de tenen knoflook ertussen, besprenkel ruim met olijfolie. Rooster ± 30 min in een op 180°C voorverwarmde oven. Lepel het vruchtvlees uit de schil. Mix samen met de boter tot een gladde crème. Kook de linzen gaar. Giet af. Stoof de sjalot aan, samen met de tijmblaadjes. Meng onder de linzen. Breng op smaak met peper en zout. Schil de pastinaak en snijd in stukken. Kook beetgaar in de bouillon. Giet af, maar houd de bouillon bij.

Gril de stukken pastinaak kort onder een hete ovengrill. Houd enkele blaadjes spinazie en zuring apart om het gerecht mee te dresseren. Mix 100 ml van de bouillon met de mascarpone, raapsteeltjes en de rest van de spinazie en zuring. Zeef, breng op smaak met peper en zout. Doe de linzen in een kommetje, giet er wat van de op smaak gebrachte bouillon over. Serveer met een lepel pompoencrème, groene blaadjes, enkele stukken pastinaak en twee plakjes bresaola per persoon.

Tekst: Ann Van Der Auwera – beeld: Wout Hendrickx.

2. Hasselbackpompoen

Hasselback pompoen met butterscotch

Ingrediënten voor vier personen:

  • 2 pompoenen
  • 100 g walnoten
  • 1 tl grof zeezout
  • olijfolie

Voor de Butterscotch:

  • 4 el ongezouten boter
  • 200 g bruine suiker
  • 150 ml room
  • 4 laurierblaadjes
  • 1 tl chilivlokken

Zo maak je het: 

Verwarm de oven voor op 220°C. Bekleed een grote bakplaat met bakpapier. Snijd de pompoenen doormidden en leg ze met de snijkant naar beneden op een snijplank. Maak door de schil heen insnijdingen met een tussenruimte van ongeveer 5 mm, maar zorg dat je de pompoen niet helemaal doorsnijdt. Bedruppel de pompoenhelften met olie, dek ze af met aluminiumfolie en laat ze 50 min gaar worden in de oven.

Zo maak je de butterscotch:

Smelt de boter in een steelpan en roer dan de suiker erdoor. Laat dit op een zacht vuurtje borrelen tot het één massa is geworden. Voeg de room, wat chilivlokken en de laurierblaadjes toe en laat alles 4 à 5 min inkoken tot je een ingekookte massa hebt.

Zo werk je het gerecht af:

Giet de helft van de butterscotch over de pompoenhelften en laat ze nog een tiental minuten in de oven karamelliseren. Hak de noten en strooi ze er overheen. Werk af met de rest van de butterscotch. Lekker bij een smeuïge aardappel- of knolselderpuree.

Tekst: Ann Van Der Auwera – Beeld: Wout Hendrickx 

3. De gepimpte klassieker

Soep van kastanjepompoen

Dit heb je nodig (voor 4 personen)

  • Kastanjepompoen (of een gewone van ons. 1 kg)
  • 2 teentjes knoflook
  • 1,5 l groentebouillon
  • 2 rode pepertjes (zonder pitjes)
  • 4 blaadjes salie
  • 4 eetlepels pompoenpitten
  • Olijfolie

Zo maak je het

  • Schil de pompoen, haal de pitten eruit en snij in stukken.
  • Verhit wat olijfolie in een grote pot en stoof de pompoen samen met de knoflook en één pepertje aan.
  • Voeg de bouillon toe en laat ongeveer 30 min. op een zacht vuurtje koken.
  • Mix alles tot een gladde soep en breng op smaak met wat peper en zout.
  • Verwarm wat olijfolie in een steelpan en bak de salieblaadjes, het tweede rode pepertje (in ringetjes gesneden) en de pompoenpitten, tot de salieblaadjes krokant zijn en de pompoentjes poffen.
  • Laat uitlekken op keukenpapier en breng op smaak met een snuifje zout.
  • Schep de soep in kommen en decoreer met een blaadje salie, gepofte pompoenpitjes en ringetjes rode peper.

Tip: door extra pitten, zaden of kruiden toe te voegen, ziet een simpele soep er meteen een stuk interessanter uit, en het is nog gezond ook! Je kan ook een mooi kommetje op tafel zetten, zodat gasten zelf kunnen bijscheppen.

4. Pompoen op je pizza

Gezonde pizza met pompoen en salie

Dit heb je nodig (voor 2 personen)

Zo maak je het:

De pompoen en salie

  • Verwarm je oven voor op 220°C. Snijd ondertussen de pompoen in dunne reepjes en verdeel deze over een bakplaat. Hou de pitten apart voor later.
  • Verwijder de zaadlijsten van de chillipeper en snijd deze fijn.
  • Met de fijngesneden chilipeper, sinaasappelrasp en -sap met olijfolie en verdeel het mengsel over de pompoen.
  • Bak alles in de oven tot het mooi bruin begint te kleuren.

De pizza’s

  • Snij de brie in mooie plakjes of breek deze in stukken voor een mooi effect.
  • Verdeel de brie over de pizza’s.
  • Haal de pompoen en salie uit de oven en verdeel deze over de pizza’s.
  • Bak de pizza’s vervolgens in 12 minuten af in de oven.

De pompoenpitten

  • Rooster de pompoenpitten in een apart pannetje. De pitten zijn klaar als ze popcorn beginnen te poppen.
  • Top je pizza’s hiermee af voor een extra bite.

Meer recepten vind je in het boek Pizza van Manon van Essen. Uitgeverij Spectrum – € 16,99

5. Butternutlasagne

afvallen-claudia-van-avermaet

Dit heb je nodig:

  • 1 butternut
  • 250 g ricotta
  • 1 ei
  • vers basilicum
  • peper en zout
  • 3 eetlepels
  • olijfolie
  • 1 rode ui (fijngehakt)
  • 3 teentjes knoflook
  • 300 g kalfsgehakt
  • 400 g tomatenblokjes (met basilicum, uit blik)
  • 2 handenvol spinazie geraspte parmezaan rucola

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Schil de bovenkant van de butternut (de hals) en snijd daarna dunne schijfjes met de mandoline, tot je aan het pittenhuisje komt.
  • Neem een kom en roer er de ricotta en het ei in. Snijd het basilicum fijn en meng het erdoor. Kruid met peper en zout.
  • Bak ondertussen de rode ui samen met de knoflook en het kalfsgehakt in wat olijfolie. Voeg er de tomatenblokjes aan toe. Doe er op het laatst de spinazie bij en laat even kort sudderen. Kruid ook met peper en zout.
  • Neem een vuurvaste ovenschaal en leg er een laag butternut en een laagje tomatensaus in, daarna een tweede laag butternut en een laagje ricotta. Ga zo verder tot alle ingrediënten zijn opgebruikt. Werk bovenaan af met wat geraspte parmezaan.
  • Plaats 35 minuten in de oven op 180 °C.
  • Serveer eventueel met wat rucola.

Recept en beeld: Get Stronger van Claudia Van Avermaet 

Meer recepten voor de herfst: