© Getty Images

Havermoutseizoen: deze 7 zoete en hartige bowls geven een energieboost in de winter

Van zodra het ‘s ochtends kouder wordt, start voor ons het havermoutseizoen. Of hoe een dampende kom vezelrijke vlokken aanvoelt als een warme trui. Zoet – met fruit, noten en kaneel – of hartig – met kaas en een zachtgekookt eitje; ontbijtpap is terug van nooit weggeweest.

1. Proteïneboost: Banaan-pindakaas bowl

havermout bowl banaan pindakaas

Een havermoutbowl met pindkaas en banaan is niet alleen lekker, het is ook het perfecte begin van een winterse ochtend. Romig, zoet, en boordevol proteïne voor een goed gevulde start.

Wat je nodig hebt:

  • 50 g havermout (± 5 eetlepels)
  • 250 ml melk
  • 1 rijpe banaan
  • 1 eetlepel pindakaas (100% pinda)
  • 1 eetlepel chiazaad of gemalen lijnzaad
  • snuifje zout
  • optioneel: ½ theelepel kaneel of vanille

Zo maak je het:

  • Pel de banaan en prak fijn met een vork. Hoe rijper de banaan, hoe zoeter je havermout. Extra suiker of andere zoetstof worden daardoor overbodig.
  • Doe de havermoutvlokken samen met de melk in een steelpan en zet op het vuur. Voeg de geprakte banaan en een snuifje zout toe. Laat vijf tot zeven minuten sudderen op een laag vuur.
  • Blijf af en toe roeren zodat de onderkant van je pap niet aankoekt.
  • Haal de pan van het vuur en roer de pindakaas en chiazaden door de warme havermoutpap heen.
  • Schep in een kom en werk af met extra plakjes banaan en fijn gehakte stukjes pinda. Mag het wat meer zijn: voeg dan ook een handvol crunchy granola met chocoladeschilfers toe en sprenkel er een paar scheuten drizzle honing of maple syrup overheen (voor wie het extra zoet wil).
  • Extra tip: voeg een schep proteïnepoeder toe als je lang verzadigd wilt blijven.

2. New Delhi: geroosterde pompoen en chai

© Getty Images.

Deze kruidige havermoutpap met licht Indiase touch is warm, licht zoet en vol van karakter. Perfect voor een winterse ochtend in de kerstvakantie.

Wat je nodig hebt:

Voor de pompoen

  • ±150 g pompoen (butternut)
  • 1 tl olijfolie of kokosolie
  • snuifje zout

Voor de havermout

  • 50 g havermout (± 5 el)
  • 250 ml melk (amandel-, haver-, sojamelk of gewone melk)
  • ½ tl kaneel
  • ¼ tl gemberpoeder
  • snuifje kardemom
  • snuifje kruidnagel of nootmuskaat
    (of 1 tl chai spice mix)
  • snuifje zout

Voor de toppings

  • 1 el ahornsiroop of honing
  • 1 el pindakaas, amandelpasta of tahin
  • pompoenpitten of gehakte noten

 Zo maak je het:

  • Verwarm de oven op 200 °C.
  • Snijd de pompoen in kleine blokjes. Meng met olie en een snuifje zout en rooster 20 tot 25 minuten, tot ze zacht en licht gekaramelliseerd zijn.
  • Breng melk aan de kook in een steelpan en voeg de havermout en chai-kruiden toe. Werk af met een snuifje zout. Laat vijf tot acht minuten koken op een zacht vuurtje.
  • Zet het vuur laag zodat de pap romig wordt. Roer af en toe om.
  • Schep de havermout in een kom. Meng de geroosterde pompoen erdoor en werk af met notenpasta, suiker of ander zoetmiddel naar smaak én met pitten of noten voor de crunch.
  • Voor meer proteïne: gebruik sojamelk of roer op het einde nog 2 eetlepels Griekse yoghurt door de havermout heen.

3. Als een dessert: Strawberry cheesecake havermout

havermoutpap met aardbeien strawberry cheesecake
© Getty Images.

Havermout met aardbeien en Griekse yoghurt proeft misschien als een dessert, maar voor wie houdt van zoet is het toch de perfecte mix om de dag mee te starten. Enkel voor zoetekauwen.

Wat je nodig hebt:

  • 50 g havermout
  • 200–250 ml melk of plantaardige melk (amandel/soja)
  • ½ tl vanille-extract of merg van ½ vanillestokje
  • snuifje zout
  • 100–150 g aardbeien (vers of diepvries)
  • 2–3 el Griekse yoghurt, skyr of plantaardige yoghurt
  • Optioneel: 1 tl honing of ahornsiroop
  • Optioneel: gehakte noten (amandel, walnoot), verkruimelde havermoutkoek, citroenzeste

Zo maak je het:

  • Doe de aardbeien in een klein pannetje en verwarm op middellaag vuur tot ze zacht worden en sap loslaten.
  • Prak ze licht met een vork en voeg suiker toe als dat nodig is. Zet ze apart, maar houd wel warm.
  • Doe havermout, melk, vanille samen met een snuifje zout in een steelpan.
  • Breng rustig aan de kook en laat drie tot vijf minuten zachtjes pruttelen.

Bowl opbouwen

  • Schep de warme havermout in een kom. Leg de yoghurt erop of swirl er doorheen. Niet volledig mengen, anders verlies je het cheesecake-gevoel.
  • Lepel de warme aardbeien er vervolgens overheen.
  • Werk af met noten of een beetje kruim voor crunch. Een snuifje zeste van citroen of limoen zorgt voor frisheid.
  • Extra tip: voor meer proteïne kun je de Griekse yoghurt vervagen door high-protein yoghurt of skyr.

4. De klassieker: Appel-amandelboter bowl

havermout bowl met appel en amandel

Schoenmaker blijf bij je leest: soms zijn klassiekers nog de beste. Deze havermoutbowl met appel en amandelen, is misschien niet heel verrassend, maar extra romig en heerlijk kruidig voor de winter dan weer wel.

Wat je nodig hebt:

  • 50 g havermout
  • 200–250 ml amandelmelk (of andere melk)
  • 1 middelgrote appel
  • ½ tl kaneel
  • snuifje zout
  • 1 volle el amandelboter

Zo maak je het

  • Schil de appel en snijd in kleine blokjes
  • Doe havermout, melk, appel, kaneel en zout in een steelpan en breng zachtjes aan de kook.
  • Laat vijf tot zeven minuten sudderen op laag vuur en roer regelmatig om.
  • Haal de pan van het vuur en roer de amandelboter erdoor.
  • Extra tip: voor extra crunch kun je eventueel nog geroosterde amandelen of granola bovenop het geheel sprenkelen.

5. Risotto-style: havermout met kaas en zwarte peper

Een havermoutbowl in de ochtend hoeft niet altijd de zoete kant op te gaan. Ook hartige bowls smaken prima, en al zeker in de winter. Deze risotto-style havermout met kaas en zwarte peper vervangt melk door bouillon en zoetstof door stevig smakende en licht greasy Parmezaanse kaas.

Wat je nodig hebt:

  • 50 g havermout (fijne of medium vlokken werkt het best)
  • ± 250 ml groentebouillon of water
  • 25–30 g Parmezaan, pecorino of oude kaas (fijn geraspt)
  • 1 klontje boter óf 1 el olijfolie
  • versgemalen zwarte peper
  • snuifje zout (alleen indien nodig)

Optioneel

  • klein scheutje melk of room (plantaardig of dierlijk)
  • citroenrasp
  • zachtgekookt ei of paddenstoelen

 

Zo maak je het:

  • Breng de bouillon of het water zachtjes aan de kook in een steelpan.
  • Zet het vuur laag en voeg dan de havermout pas toe. Roer onmiddellijk goed door en laat zacht pruttelen.
  • Laat de havermout vijf tot acht minuten garen en roer elke 20 tot 30 seconden door. Merk je dat de de pap te dik en romig wordt, voeg dan eventueel nog een extra scheut bouillon toe. De bedoeling is een dikke, glanzende pap te krijgen, geen blok.
  • Haal de pan van het vuur en roer de boter of olijfolie door het geheel.
  • Voeg de geraspte kaas toe en blijf roeren tot alles gesmolten en romig is.
  • Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en voeg eventueel nog een snuifje zout toe.
  • Tip: schep de risotto-havermout in een kom en voeg eventueel nog een zachtgekookt ei en extra kaas toe. Gebakken paddenstoelen en crispy chili-olie zorgen voor een pittige toets.

 

6. Warme winter: Peer-vanille met walnoot en honing

havermout bowl met peer en vanille
© Getty Images.

Geen fan van appel en kaneel, probeer dan eens een bowl met peer en vanille. Goed voor hetzelfde warme gevoel in de winter, en toch net dat tikje meer origineel.

Wat je nodig hebt:

  • 50 g havermout (± 5 el)
  • 250 ml melk of plantaardige melk (amandel of haver werkt goed)
  • 1 rijpe peer
  • ½ tl vanille-extract of ½ vanillestokje
  • 1 handje walnoten, grof gehakt
  • 1–2 tl honing (naar smaak)
  • snuifje zout
  • kokosolie

Zo maak je het:

  • Schil de peer en snijd in kleine blokjes of dunne plakjes. Hoe kleiner je snijdt, hoe sneller en zachter ze garen. Een rijpe, maar stevige peer heeft de voorkeur.
  • Zet een kleine pan op een middellaag vuur en voeg een klontje boter of kokosolie toe.
  • Doe de peer erin  samen met de vanille. Een snuifje zout versterkt de zoetheid van de vanille.
  • Laat drie tot vier minuten zachtjes stoven tot de peer er glanzend en licht gekaramelliseerd uitziet. Zacht, maar niet papperig.
  • Zet de peer even apart in een schaaltje.
  • Gebruik dezelfde pan om je havermout te maken, dat zorgt voor extra smaak.
  • Breng de vlokken met de melk zachtjes aan de look en laat vijf tot zeven minuten zacht pruttelen. Roer regelmatig om en voeg wat extra melk toe als de pap te dik wordt.
  • Roer de helft van de peer door de havermout en schep in een kom.
  • Werk af met de overage stukjes peer, walnoten en honing.

7. Groene havermout: boerenkool en pesto

groene havermout met pesto en boerenkool
© Getty Images

Nood aan wat extra energie aan het eind van het jaar? Dan is deze proteïnerijke bowl met boerenkool en pesto jouw go to. Heerlijk kruidig en met een Italiaanse flair.

Wat je nodig hebt:

  • 50 g havermout
  • 250 ml groentebouillon (of water voor een lichtere smaak)
  • 1–2 handen verse boerenkool, fijn gesneden
  • 1–2 tl groene pesto (zelfgemaakt of uit pot)
  • 1–2 tl olijfolie of plantaardige boter
  • zadenmix voor topping (bijv. pompoenpitten, zonnebloempitten, sesam)
  • optioneel: een zachtgekookt ei of geroosterde kikkererwten voor extra eiwit
  • zout & peper naar smaak

Zo maak je het:

  • Breng de bouillon aan de kook in een steelpannetje. Voeg de havermout toe en laat op laag vuur vijf tot zeven minuten zachtjes koken.
  • Roer regelmatig, zodat de havermout romig wordt.
  • Voeg de fijn gesneden boerenkool toe en laat twee tot drie minuten meekoken met de havermout. Wacht tot de bladeren geslonken en zacht zijn. Breng op smaak met een snuifje peper en zout.
  • Haal de pan van het vuur en roer de pesto erdoor zodat de havermout mooi groen wordt. Extra tip: voeg eventueel een klontje boter of scheut olijfolie toe voor extra smeuïgheid.
  • Schep de havermout in een kom en garner met een handvol zaden voor de crunch. Eventueel kun je ook nog een zachtgekookt ei of geroosterde kikkererwten toevoegen voor meer proteïne.
  • Knoflookpoeder en citroenzeste zorgen voor een frisse toets.

Meer lezen:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Expertise

Commerciële boodschap