Heerlijk dessert: appelstrudel in een glas

Hou je van appels? Plan dan zeker een tripje naar Zuid-Tirol. Redactrice Goele trok naar dé appelstreek in Italië en leerde er deze heerlijke appelstrudel maken. Het perfecte dessert voor druilerige dagen.

Wat niet mag ontbreken als je naar Zuid-Tirol trekt? Een lekkere appelstrüdel. Nog wat nagenieten? In Grieserhof Nals leerden we hoe je de perfecte appelstrudel thuis zelf bereidt. Geen typische appelstrudel, maar wel eentje in een glas. Om duimen en vingers bij af te likken.

Ingrediënten voor 4 glazen:

  • 200 g appelblokjes 
  • 30 g suiker 
  • 10 g sultana rozijnen 
  • citroensap 
  • een snufje kaneel, kardemom 
  • zanddeeg 
  • kaneelmousse 
  • muntblaadjes 
  • poedersuiker 

Voor het zanddeeg:  

  • 120 g boter 
  • 100 g poedersuiker 
  • Geraspte citroenschil 
  • 1 pakje vanillesuiker 
  • 1 ei 
  • 2 eetlepels melk of room 
  • 300 g bloem 
  • ½ pakje bakpoeder 
  • 1 snufje zout 

Voor de kaneelmousse:

  • 2 eidooiers 
  • 2 eieren 
  • 20 g suiker 
  • 2,5 gelatinevellen 
  • advocaat 
  • 60 g room 

Bereiding

  • Karameliseer de appelblokjes met suiker, citroensap, kardemom en een snufje kaneel in een pan, laat vervolgens afkoelen en meng met de sultana rozijnen. 
  • Zanddeeg: alle ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn. Kneed boter, poedersuiker met citroenrasp en vanillesuiker tot er geen stukjes boter meer te zien zijn. Voeg vervolgens het ei en de room toe, voeg bloem, bakpoeder en zout toe en kneed tot een deeg. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het 1 uur rusten in de koelkast. Rol vervolgens het deeg dun uit tussen bakpapier, leg het op een bakplaat, prik het op meerdere plekken met een vork in zodat het niet gaat bollen, en bak 180 graden tot het goudbruin is. 
  • Kaneelmousse: week de gelatine in koud water. Verwarm het ei en de eidooiers met suiker au bain marie en laat afkoelen. Los de gelatine op met een beetje advocaat en roer snel in het eimengsel onder. Sla tenslotte de opgeklopte room en een beetje kaneel voorzichtig door het mengsel en laat afkoelen. 
  • Vul vier glazen laag voor laag met kaneelmousse en gekarameliseerde appelblokjes en versier met de zanddeegblaadjes, poedersuiker en muntblaadjes. 

Het resultaat

 

Zelf een kookworshop volgen bij Grieserhof of een overnachting boeken in het idyllische huis? Info vind je hier.

Meer heerlijke recepten:

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content