Van dit recept loopt het water ons spontaan in de mond. Knapperige geroosterde inktvis samen met gekruide krielaardappelen en een heerlijk kikkererwtensalade. Ideaal voor op de barbecue tijdens een warme zomeravond.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 kleine pulpo
  • 1 el olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/2 bosje bladpeterselie
  • 1 blad laurier
  • 1 citroen, sap en zeste
  • 2 tl chilipoeder

Voor de aardappelen:

  • 1 kg krielaardappelen
  • 4 el olijfolie
  • 2 el gedroogde oregano
  • peper en grof zeezout

Voor de kikkererwtensalade:

  • 250 g gekookte kikkererwten
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl komijn
  • snuifje kurkuma
  • 1 rode ui

Bereiding

Verwarm 1 el olijfolie in een hoge pan op matig vuur. Stoof hierin de fijngesneden knoflook, samen met de steeltjes van het bosje peterselie, het laurierblad en de citroenzeste (let op dat de knoflook niet verbrandt, want dan krijgt hij een bittere smaak). Leg er de pulpo bij, kruid met zwarte peper en zout. Zet een deksel op de pan en laat de pulpo langzaam garen. Dat kan 50 à 60 min duren. Haal uit de pan en snij de poten in hapklare stukken.

Was de aardappelen en snijd ze in plakken. Besprenkel met de olijfolie, bestrooi met peper, zout en oregano. Bestrooi de kikkererwten met paprikapoeder, komijn en kurkuma. Snij de gepelde ui in fijne plakken (bijvoorbeeld met een mandoline). Leg de aardappelen, kikkererwten en fijngesneden ui op een bakplaat en bak in 20 min knapperig gaar in een op 200°C voorverwarmde oven. Verdeel over de borden.

Gril de stukken pulpo kort op de barbecue of in een grillpan, en besprenkel ze met citroensap. Strooi er nog wat chilipoeder en zeezout over, en serveer op de groenten. Werk af met blaadjes bladpeterselie. Smullen maar!

Meer voor op de barbecue vind je hier: