‘An apple a day keeps the doctor away’, dat weten ze in Haspengouw maar al te goed. In ‘Appelen & Peren’ verklappen bv’s hun favoriete recept met lekkers uit Haspengouw. Wij verklappen drie dagen lang enkele van onze favoriete recepten. Vandaag de salade met gegrilde peren en hervekaas à la Jeroen Meus.

An apple a day…

Jeroen Meus ken je natuurlijk als tv-chef en eigenaar van Würst. Hij is dol op fruit. “Peer is een fantastisch stukje fruit van bij ons – hier worden trouwens de allerbeste peren ter wereld gekweekt! – dat ideaal is om te verwerken in allerlei lekkers. In desserts natuurlijk, zoals de in koffie gepocheerde peren van mijn schoonmama, maar ook in hartige gerechten. Zo combineren peren prachtig met walnoten, peperkoek en een pittige
kaas. Voeg daar een frisse salade aan toe en je hebt een ‘match made in heaven’!
Superlekker zijn gepikkelde appelen (recept zie p.5). Een leuk cadeautje trouwens
voor een foodie geliefde. Homemade, dus met een fikse meerwaarde! Ik ga regelmatig wandelen door de boomgaarden met de honden en pluk wel eens een appel of peer en eet die dan uit het vuistje op. Appelen zijn misschien wel het meest gegeten fruit door jong en oud. Omdat jong geleerd oud(er) gedaan is, steek ik regelmatig in het boekentasje van Georgeske een appel om zijn grootste honger te stillen. En ja hoor, ook ik ben aan de appel als tussendoortje want: an apple a day…

Salade met gegrilde peren en hervekaas

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 2 peren (doynné)
  • 1 blokje hervekaas
  • 1 romeinse sla
  • 1 handvol rode biet blad of veldsla
  • 1 bussel waterkers
  • enkele pluksels kervel
  • 2 plakjes peperkoek
  • boter

Voor de vinaigrette:

  • 1 el honing
  • 1,5 el scherpe mosterd
  • 1 el balsamicoazijn
  • 4 el notenolie
  • 2 el olijfolie
  • peper en zout

Zo maak je het:

  • Rooster de walnoten in een hete oven. Laat afkoelen en crunch de walnoten kort in de vijzel.
  • Spoel de soorten sla schoon, scheur de blaadjes, maak de salademengeling en kruid met peper en zout.
  • Schil de peren. Verwijder het klokhuis en snij de vruchten in plakjes van ongeveer 0,5 cm.
  • Verhit de grillpan en gril de plakjes peer.
  • Meng het fruit onder de salade.
  • Snij de kaas in stukken en meng deze samen met de notencrunch onder de salade.
  • Pluk wat kervel en schik die tussen de salade.
  • Meng voor de vinaigrette honing, balsamico en mosterd. Leng dit mengsel druppelsgewijs aan met notenolie en olijfolie. Kruid met peper en zout. Meng een deel van de vinaigrette onder de salade en serveer de rest apart.
  • Snij de peperkoek in dobbelsteentjes, smelt een klontje boter
    in een pan, bak ze kort en strooi de lauwwarme dobbelsteentjes
    vlak voor serveren over de salade.

Het boek ‘Appelen & Peren’ is gratis. Je kunt het bestellen via de Facebookpagina Haspengoud of via hilde@vautmans.eu

Meer lekkere recepten: