In ‘Plan Vegan’ deelt Nathalie Meksens tips en recepten voor een vegan levensstijl. Graag proberen, maar geen idee waar beginnen? Nathalie tipt hier alvast enkele favorieten. Vandaag: Pizza.

Deeg voor 4 pizza’s

Dit heb je nodig:

  • 400 ml lauw water
  • 3 tl droge gist
  • 6 el olijfolie
  • 1 el maple syrup
  • 1 tl wijnsteenbakpoeder
  • 80 g maïszetmeel
  • 2 tl psylliumvezel
  • 1 tl xantana gom
  • 140 g rijstmeel
  • 180 g quinoameel
  • 30 g amandelmeel
  • 120 g tapiocameel
  • 2 tl zout

Zo maak je het:

  • Voeg het water, de gist, olijfolie en maple syrup samen in een maatbeker en roer goed zodat de gist oplost. Laat een tiental minuutjes staan. Als er kleine belletjes verschijnen, weet je dat je gist nog actief en bruikbaar is.
  • Voeg ondertussen alle andere ingrediënten samen in een mengkom. Voeg het gistmengsel er langzaam aan toe en kneed het deeg tot al het water goed opgenomen is. Zet het deeg in een geoliede kom en dek het af gedurende een uur. Let erop dat je kom groot genoeg is, want het deeg zet nog uit door de gist.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op de warmste stand gedurende minstens 30 minuten en leg er eventueel een pizzasteen in of een platte ovenplaat.
  • Verdeel na een uurtje het deeg in bolletjes ter grootte van een kleine vuist en rol op een stuk bakpapier uit tot dunne pizzabodems.
  • Bak je bodem eerst een vijftal minuutjes voor vooraleer je hem gaat beleggen.
  • Je kan die half voorgebakken bodems ook perfect invriezen voor een volgende keer.

Klassieke Margherita

Dit heb je nodig:

  • pizzabodem 
  • Enkele el pizzasaus (zie blz. 182)
  • Enkele plakjes verse tomaat
  • 5-tal basilicumblaadjes
  • 3 el cashewmozzarella (zie hieronder)
  • ½ handje rucola
  • 1 el olijfolie

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op de hoogste stand.
  • Neem een voorgebakken pizzabodem en bestrijk hem met pizzasaus. Let erop dat je niet te veel saus gebruikt, want dan wordt de bodem te nat en zal hij minder krokant worden.
  • Beleg de pizza verder met de schijfjes tomaat, basilicum en cashewmozzarella.
  • Bak de pizza een 7-tal minuten in de voorverwarmde oven.
  • Werk af met rucola en olijfolie.

Image result for plan vegan nathalie meskens

Meer recepten ontdekken? Plan Vegan van Nathalie Meskens is hier te koop. (Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts – € 24,99)

Lees verder op de volgende pagina

1 2
bekijk op één pagina