Wil je graag (af en toe) veganistisch koken, maar heb je geen idee waar te beginnen? In ‘Vegan in 5’ vind je meer dan 100 heerlijke recepten. Extra voordeel: je hebt maar 5 ingrediënten nodig. Geen ingewikkelde recepten, maar heerlijk toegankelijke gerechten voor iedereen.

Het geroosterde sesamzaad is de ster van deze noedelsalade. Het heeft een intense nootachtige smaak en geeft dit gerecht een heerlijk knapperig accent. Je kunt deze salade heel goed ’s avonds maken en in de koelkast bewaren, zodat je de volgende dag een lekker licht en gezond lunchgerecht hebt.

Voor 2 personen

Dit heb je nodig:

  • 4 el sesamzaad
  • 120 g gedroogde soba (boekweitnoedels) (of volkorentarwenoedels)
  • 2 tl tamari (of sojasaus)
  • 2 middelgrote wortels
  • flinke handvol verse koriander

Zo maak je het

  • Strooi het sesamzaad in een droge koekenpan op middelhooghoog vuur en rooster het 5-7 min., tot het bruin wordt. Houd het goed in de gaten en schud het regelmatig om, zodat het niet verbrandt.
  • Kook ondertussen de soba volgens de aanwijzing op de verpakking; soba moet meestal 5 min. in een pan kokend water met wat zout worden gekookt. Giet de soba af en spoel hem af met koud water om het kookproces te stoppen. Doe hem in een grote mengkom.
  • Doe het geroosterde sesamzaad in een vijzel, maar houd ongeveer ½ eetlepel apart voor de garnering. Maal de zaadjes tot ze de textuur van bloem hebben; dat kost een paar minuten en een hoop spierkracht!
  • Voeg de tamari, 2 eetlepels extra vergine olijfolie, ½ theelepel appelazijn en flink wat peper toe aan het gemalen sesamzaad en meng tot er een pasta ontstaat. Doe de sesampasta in de kom met de soba.
  • Snijd dan de wortels met een dunschiller in lange repen en voeg ze toe aan de noedels. Hak de koriander grof en voeg het grootste deel toe aan de noedels; bewaar een beetje voor de garnering.
  • Meng de ingrediënten tot alles goed bedekt is met de zalige sesampasta. Verdeel de noedels over twee kommen. Strooi de bewaarde koriander en sesamzaadjes erover en serveer.

Meer recepten? Je vindt ze in ‘Vegan in 5’ van Roxy Pope en Ben Pook – Uitgeverij Spectrum €20 – Hier verkrijgbaar. 

MEER VEGANISTISCHE RECEPTEN: