De bladeren vallen en het wordt koud. De ideale temperatuur om aan het bakken te slaan. Zelf weinig inspiratie? Bake Off Vlaanderen start terug op VIER en als dat niet genoeg is, is er het nieuwe boek ‘Bake Off Vlaanderen – Geluk uit de oven’. Een van onze favorieten is de notencake met gezouten karamel.

Recept: notencake met gezouten karamel

Dit heb je nodig:

  • 4 eieren
  • 200 g fijne kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 200 g zelfrijzend bakmeel + extra
  • een snufje zout
  • 200 g zachte boter + extra
  • 1 el vanille-essence

VOOR DE GEZOUTEN KARAMEL

  • 50 g boter
  • 175 g bruine suiker
  • ½ tl zout
  • 1 tl vanille-essence
  • 1,5 dl room
  • 4 el walnoten, gehakt

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor tot 175 °C. Klop de eieren luchtig met de suiker en vanillesuiker gedurende 10 minuten in een keukenmachine. Voeg het bakmeel en het zout toe. Smelt de boter en meng met de vanille-essence door het beslag.
  • Vet een cakevorm in en bestuif met wat bakmeel, giet er het beslag in en bak gedurende 15 minuten in de voorverwarmde oven, verlaag de temperatuur tot 160 °C en bak nog 35 à 45 minuten. Controleer met een metalen prikker of het deeg goed gebakken
    is; komt de prikker er droog uit, dan is de cake klaar. Laat afkoelen op een rooster.
  • Maak de karamelsaus terwijl de cake bakt. Smelt de boter en de suiker op een zacht vuurtje. Voeg het zout, de vanille-essence en de room toe en laat op een zacht vuurtje indikken. Laat de saus dan tot kamertemperatuur afkoelen.
  • Giet de karamel over de cake en strooi er de gehakte walnoten over.

Meer recepten ontdekken? Bake Off Vlaanderen – Geluk uit de Oven van Uitgeverij Manteau is nu verkrijgbaar voor € 24,99

Meer lekkere recepten voor taart en gebak: