Graag Italiaans op het menu? Probeer eens iets nieuws en ga voor veganistisch. Luna Trapani , de 23-jarige Italiaans-Vlaamse kok bewijst dat vegan en Italiaans heel goed samen gaan. In haar nieuwe boek Veganista deelt ze maar liefst 60 Italiaanse recepten die veganistisch zijn. En wij mogen er alvast 3 verklappen. Vandaag hamburger all’Italiana oftewel de ultieme Italiaanse burger.

Dit heb je nodig (voor 6 burgers):

  • 800 g kikkererwten uit blik, uitgelekt en afgespoeld
  • 2 knoflooktenen, gepeld
  • 25 g zongedroogde tomaten
  • 1 tl oregano
  • 12 g vers basilicum
  • 1 kleine rode ui, gesnipperd
  • 1/2 tl zout
  • zwarte peper
  • sap en rasp van een 1/2 citroen
  • 70 g kikkererwtenmeel
  • 1 el olijfolie
  • 1 grote rode ui, in plakjes
  • 6 hamburgerbroodjes naar keuze
  • 1 portie pesto (zie basisrecepten p. 34 in boek)
  • 1 tomaat, in plakjes
  • gemengde groene sla

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Doe alle ingredienten voor de hamburgers in een keukenmachine en laat draaien totdat het mengsel licht brokkelig is geworden. Vorm van dit mengsel zes hamburgers en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet de bakplaat 30-40 min. in de oven totdat de hamburgers stevig aanvoelen en goudbruin zijn.
  • Verhit een grillpan en bestrijk deze met wat olijfolie. Gril de plakjes ui aan beide kanten totdat ze geblakerd zijn.
  • Snijd de broodjes open, als de hamburgers gaar zijn. Bestrijk de onderste helft van de broodjes met de pesto. Leg daarop een hamburger, een plakje tomaat, een plakje gegrilde ui en wat gemengde sla. Druppel daar nog wat pesto op en leg de andere helft van het broodje erop.
  • Serveer met geroosterde aardappels (zie bijgerechten p. 149).

MEER ITALIAANSE RECEPTEN: