Wil je choco smeren zonder jezelf schuldig te voelen over de impact op de omgeving én je gezondheid? Kies voor een plantaardige variant, een choco zònder palmolie. Deze merken bieden een guiltfree alternatief.

Waarom géén palmolie?

Choco met palmolie zou een enorme impact hebben op het milieu én je gezondheid. Het aanleggen van de palmolieplantages zorgt voor ontbossing op grote schaal, vooral in Centraal-Afrika en Latijns-Amerika maar ook in Indonesië en Maleisië. Hierdoor verdwijnt er kostbare biodiversiteit, bedreigde diersoorten én worden lokale gemeenschappen en inheemse bevolking verjaagd. De aanleg van zulke plantages zorgt bovendien voor een énorme uitstoot CO2 en draagt zo dus bij aan de klimaatopwarming. Daarnaast hangt er aan palmolie ook een gezondheidsrisico vast. Choco is uiteraard sowieso géén al te gezonde voedingsbron maar de palmolie erin zou het risico op hart- en vaatziektes aanzienlijk verhogen.

Choco met palmolie verliest dus steeds meer aan terrein. Er komen steeds meer merken met alternatieven op plantaardige basis, die even lekker en smeuïg zijn. Een selectie:

7 x choco zonder palmolie

Galler

Galler heeft zonet drie nieuwe chocoladepasta’s gelanceerd: Noisette, Noisette Crunchy en Noir Intense. De pasta’s zijn niet alleen lekker maar ook eco-verantwoordelijk. Ze bevatten geen palmolie en worden verkocht in een herbruikbare glazen pot (€ 3,99 oa bij Colruyt).

Neuhaus

Neuhaus is vooral bekend om z’n heerlijke chocolade maar heeft ook een smeerpasta op basis van hazelnoten. Super smeuïg én romig (€ 8,50 via neuhauschocolates.com).

Delhaize

Deze lijkt qua look én smaak misschien wel het hardst op dat ene bekende chocomerk maar bevat dus géén palmolie. Genieten zonder schuldgevoelens (€ 3,25 bij Delhaize)!

Go Nuts

Deze gourmetpasta bestaat uit amper 2 ingrediënten: 79% geroosterde hazelnoten en 21% donkere chocoladechips van 60%. De spread is biologisch, veganistisch, glutenvrij, lactosevrij, bevat géén toegevoegde suikers én alle ingrediënten zijn van eerlijke handel (€ 8,24 via kazidomi.com).

Golosa

De Italiaanse hazelnoten in deze choco zijn op traditionele wijze gegrild in een oude gietijzeren oven, op een temperatuur niet hoger dan 100°C. Alle ingrediënten zijn zo’n 18 uur lang gemengd tot een smeuïge pasta zonder emulgatoren. Het product bevat bovendien geen suiker of melkproducten (€ 5,03 via kazidomi.com).

Chokodomi

Kazidomi is dé online referentie voor biologische producten en heeft nu ook haar eigen chocopasta! Glutenvrij, palmolievrij, biologisch en veganistisch… hun fair trade Chokodomi is heerlijk op een boterham maar ook in je favoriete gebakjes (€ 3,63 via kazidomi.com).

Nocciolata

Dé referentie op het vlak van biosmeersels komt uit Italië. Het recept is glutenvrij en bevat géén artificiële smaak- en kleurstoffen, bewaarmiddelen of palmolie. Dit alles zonder ook maar iets van smaak te verliezen (€ 3,99 bij Delhaize).

Meer healthy food

Openingsbeeld: Getty Images