Na een herfstwandeling, als lunch tijdens een drukke werkdag of als je een feestje organiseert… Met een kom soep zit je altijd goed. Dit zijn onze vijf favoriete herfstsoepen.

5 x herfstsoep deluxe

Gouden bloemkoolsoep

Bloemkool is de herfstgroente bij uitstek. Geef hem net dat beetje extra met kikkererwten en noten.

Ingrediënten

  • 1 bloemkool
  • 1 el kokosolie
  • 200 g cashewnoten
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/2 ui
  • 2 el zout
  • 2 el kurkuma
  • 1 el Madrascurrypoeder
  • 1 blikje kikkererwten
  • olijfolie
  • chilivlokken
  • 1 el kaneel
  • 1 tl komijn
  • peper en zout
  • jonge rucolacress

Zo maak je de soep:

Snijd de bloemkool in plakken van 1 cm en houd één plak opzij. Snipper de ui en de knoflook. Verhit de kokosolie en stoof de ui, de knoflook, de cashewnoten en de rest van de plakken bloemkool lichtjes. Bestrooi met de madrascurry en de helft van de kurkuma en giet er 1,4 l water of groentebouillon op. Breng aan de kook en laat 20 min verder garen.

Zo maak je de garnituur:

Verhit de grill van de oven. Spoel de kikkererwten grondig. Besprenkel de resterende plak bloemkool en de kikkererwten met olijfolie en kruid met peper en zout, chilivlokken, kaneel en een snuifje kurkuma. Rooster alles 10 min onder de grill.

Zo serveer je de soep:

Mix de soep en serveer die met een stukje geroosterde bloemkool, kikkererwten en rucolacress. Werk af met enkele druppels olijfolie.

Recept: Ann Van der Auwera, foto: Wout Hendrickx.

Soep van zoete aardappel en gelakte bacon

Zin in comfortfood in een uniek jasje? Deze paarse soep van paarse zoete aardappel en bacon is om duimen en vingers bij af te likken.

Ingrediënten:

  • paarse zoete aardappelen 4
  • rode chilipeper 1
  • knoflook 1 teentje
  • paarse ui 1
  • olijfolie of kokosolie 1 el
  • groentebouillon 1 l
  • scheutjes van rode bieten
  • gemalen chilivlokken
  • peper en zout
  • bakpapier
  • bacon of gezouten spek (8 plakjes)
  • esdoornsiroop (50 ml)

Zo maak je de soep:

Schil de zoete aardappelen en snijd ze in blokjes. Verwijder de zaadlijst van het pepertje en hak het fijn met de knoflook en de rode ui. Verwarm de olie in een pan en stoof de knoflook, ui en het pepertje kort. Voeg de aardappelblokjes toe en giet er meteen de bouillon bij. Laat de soep 20 min op een laag vuurtje pruttelen.

Zo maak je het spek:

Verwarm de oven op 180°C. Leg de plakjes bacon of spek op het bakpapier. Giet de esdoornsiroop erover en zet alles 15 min in de oven. Draai de plakjes om en laat ze nog 10 min verder krokant worden in de oven.

Zo werk je af:

Mix de soep en breng op smaak met peper en zout. Verdeel de soep over borden of kommen en serveer met gelakte plakjes spek, een toefje rodebietenscheuten en chilivlokken.

Recept: Ann Van der Auwera, foto: Wout Hendrickx.

Soep van knolselder met venusschelpjes en peterselie-olie

Knolseder mag dan een klassieke groenten zijn, voeg er venusschelpjes en peterselie-olie aan toe, en je krijgt een lekker, feestelijk gerechtje.

Ingrediënten:

• 1 klontje boter
• 1 ui
• 1/2 knolselder
• 1 kruidentuiltje (tijm, laurier, peterselie)
• 1 l groentebouillon
• 500 ml melk

• 500 g venusschelpen
• 2 el olijfolie
• 1 teen knoflook
• 4 el zeekraal
• peper en zout

• 1/2 bosje peterselie
• 100 ml olijfolie

Zo maak je de soep

Schil de knolselder. Snij in grove stukken, net als de ui. Smelt een klontje boter in een grote pot. Voeg de ui en knolselder toe. Laat enkele minuten stoven. Voeg het kruidentuiltje toe. Giet de bouillon en melk erbij. Laat 20 min op een zacht vuurtje koken. Haal het kruidentuiltje eruit. Mix de soep glad.

Zo maak je de peterselie-olie

Snij de harde steeltjes van de peterselie. Mix de rest samen met de olie fijn in een blender. Giet door een zeef, zodat je een bijna heldere, frisgroene olie overhoudt.

Zo maak je de venusschelpen

Spoel de schelpjes een paar keer grondig. Verwarm een steelpan met olijfolie. Doe de schelpen erin. Doe de fijngehakte knoflook erbij. Zet er een deksel op. Laat garen tot de schelpen opengaan. Doe er net voor het einde de zeekraal bij. Schenk de soep in voorverwarmde kommen. Verdeel er de venusschelpen en zeekraal over. Werk af met peterselie-olie.

 Recept: Ann Van der Auwera, foto: Wout Hendrickx.

Witloofsoep met kabeljauw en couscous van zeekraal

Een mooie soep, een lekker stukje vis en zeekraal. Meer moet dat niet zijn.

Ingrediënten:

  • 1 ui
  • 1 aardappel
  • 1,5 kg witloof
  • 2 stengels preiwit
  • 1,5 l grountebouillon
  • 1 handvol zeekraal
  • 2 el gezouten kappertjes
  • 4 stukken kabeljauw (elk 100 g)
  • 1 citroen
  • boter
  • peper
  • zout
  • olijfolie

Zo maak je de soep:

Snijd de ui en aardappel in grove stukken. Stoof aan in boter. Verwijder het onderste bittere stukje uit het witloof, snijd fijn en doe in de pan. Voeg ook het fijngesneden preiwit toe. Giet de bouillon erover. Kruid met peper en zout. Laat 20 min op laag vuur koken, mix en laat dan nog even opnieuw koken. Breng op smaak met een beetje citroensap.

Snij de zeekraal fijn tot couscous. Spoel de kappertjes grondig. Laat kort in water wellen. Ververs het water om het zout er voldoende uit te krijgen. Bak de vis in een hete pan met boter met de velkant naar beneden (2 à 3 min). Draai de vis om. Laat nog 3 min verder garen. Serveer de soep in verwarmde borden. Leg een stuk vis in elk bord. Schep er de soep over. Werk af met couscous van zeekraal, een lepeltje kappertjes en enkele druppels olijfolie.

Recept: Ann Van der Auwera, foto: Wout Hendrickx.

Soep van rode biet en zoete aardappel

Een receptje uit Easy Nordic van Dagny Ros. Het boek is misschien al enkele jaren oud, het recept blijft een van onze favorieten!

Ingrediënten:

  • 3 zoete aardappelen
  • 2 rode bieten
  • 1 ui
  • 1 stuk van 2 cm gember
  • olie
  • 1 l groentebouillon (of kippenbouillon, als je dat liever hebt)
  • 8 el quinoa (gekookt)
  • 4 el appelmoes
  • 1 handvol geroosterde pompoenpitten
  • enkele plukjes dille
  • lavazout
  • peper en zout
  • 100 ml zure room
  • 1 el mierikswortelpasta
  • enkele druppels citroensap

Zo maak je de soep:

Schil de aardappelen en rode bieten en snij ze in blokjes. Pel de ui en snipper ze fijn. Schil en rasp de gember. Verhit wat olie in een pan en fruit de ui en de gember met de aardappelen en de rode bieten. Kruid met peper en zout. Voeg de bouillon toe en laat ongeveer 15 tot 20 minuten koken (tot de groenten gaar zijn). Mix de soep en breng op smaak met peper en zout. Meng de zure room met de mierikswortelpasta en breng op smaak met citroensap. Schep 2 eetlepels quinoa en 1 eetlepel appelmoes in elke soepkom, schep de soep erbij en werk af met geroosterde pompoenpitten, mierikswortelcrème, dille en lavazout.

Recept: Dagny Ros Asmundsdottir – Foto: Wout Henderickx 

Meer lekkere tips voor de herfst: