Home Lifestyle Food Hét restaurant: Bistro De Zwaan

Hét restaurant: Bistro De Zwaan

Hét restaurant: Bistro De Zwaan

In de zomermaanden toert Maarten Van Essche met zijn Meteor Food Truck door België, Nederland en Frankrijk. Als de toer is afgelopen, opent hij pop-ups. Vorig jaar was hij te vinden in zijn tijdelijke restaurant Radar in Mechelen. Tot eind maart kookt hij in zijn nieuwe pop-up bistro De Zwaan in Rijmenam

Die is te vinden in een café met een authentiek jaren vijftig interieur. ’s Middags serveert hij een 2-gangenlunch met koffie voor € 17,50, ’s avonds eet je 3 gerechten à la carte voor zo'n € 36. Uit Maartens keuken komen eenvoudige gerechten met rijke smaken zoals varkensrillettes met veldsla en aardpeer, onglet met rode biet en veenbes en gebakken kip met spitskool en karnemelkpuree.

De Zwaan, Gemeenteplein 22, 2820 Rijmenam. 0473/514.111.

>>Reserveer nu

Meer restonieuws

Antwerpen

Floris Knockaert, broer van de bekende foodblogster en journaliste Dorien, opende samen met vriend Ben en vriendin Lara een vegetarische traiteurzaak/weekdagrestaurant: Lara Kookt Voor U.  Elke dag serveren ze enkele dagschotels, soep en boterhammen waaronder boterhammen met pittenpaté, kimchi en sojascheuten, Thaise wintercurry met rijstnoedels, lauwe linzensalade met gepaneerde oesterzwammen en pompoen, allemaal vegetarisch en veganistisch geïnspireerd. Dit alles kun je ter plaatse proeven of meenemen, bij voorkeur in potten die je zelf meebrengt. Je kunt het trio ook inhuren voor allerlei etentjes en feesten.

Lara Kookt Voor U, Van Schoonbekestraat 158, 2018 Antwerpen. 03/265.70.58.

Brussel

De zusjes Charlotte en Anaïs brengen leven in de saaie wijk rond het Brusselse Zuidstation. Hun nieuwe eethuis Mammouth omschrijven ze als een ‘happy place met happy food’. In een warm interieur met natuurhouten meubelen en veel licht waar je vrolijk van wordt, eet je gerechten zoals een soep van zoete aardappelen met rode curry en limoen, courgettequiche met crumble van Parmezaan, vleesbrood van de week en diverse broodjes en buns met veel verse groenten. Ook van hun chocoladetaart word je een gelukkige mens.

Mammouth, Ruslandstraat 10, 1060 Brussel. 02/534.43.98.

Vlaams-Brabant

Drukbezette foodies vinden voortaan hun gading bij The Foodvillage, een project van Luc Diels enSandro van het Groenewoud, twee mannen met een passie voor eten en lekkere producten. Hun Foodvillage is gespecialiseerd in vis en zeevruchten, maar heeft ook een uitgebreid gamma aan bereide meeneemgerechten uit de wereldkeuken, uitgelezen charcuterie en kazen en speciale ingrediënten. Het concept omvat ook een cateringservice en een online winkel.

The Foodvillage, Bieststraat 211, 3191 Hever-Schiplaken.

Oost-Vlaanderen

Gent telt de meeste vegetarische restaurants van het land. Lokaal is de meest recente nieuwkomer en ook meteen het eerste vegetarische en veganistische eet- en theehuis van de stad. Eigenaars Arno en Felipe koken met verse lokale groenten en kruiden, en serveren gerechten zoals een slaatje van rodebietencarpaccio, een knolselderijgratin, quiche met prei en feta of een sandwich met champignons en geitenkaas. Kruidenthee is ook een specialiteit. Leuk is hun plantenasiel: neem een plantje mee voor iemand anders en neem een ander plantje mee naar huis.

Lokaal, Brabantdam 100, 9000 Gent. 0477/19.95.44.

West-Vlaanderen

De vermaarde bakker en patissier Kris Goegebeur die in 2013 de Gourmand World Cookbook Awards won met het boek Patisserie met fruit, sloot midden 2014 zijn Huize Goegebeur en opent half januari een bakkerij/patisserie annex bistro. Negentig procent van het assortiment bij De revolutie van brood bestaat uit traag gerezen brood dat in een houthoven wordt gebakken. In het assortiment zitten zo’n 30 soorten, zowel desem- als gistbroden, met gekiemde- of ongekiemde granen, die wisselend worden aangeboden. Er is ook een klein gamma klassiek gebak dat samen met belegd brood in de bistro kan worden gegeten.

De revolutie van brood. Sint- Hubrechtsstraat 51, 8800 Roeselare. 051/43.94.82.